Мая Манолова към ЦИК: Искам честни избори!

Омбудсманът с претенции към протокола на СИК
22 май 2019 16:23, Красимир Ангелов
39

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на Централната избирателна комисия, в което обръща внимание на опасения на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него на предстоящите избори за Европейски парламент, съобщиха от кабинета на Манолова.

Още по темата
В писмото тя обяснява, че по-конкретно става въпрос за отказа на Централната избирателна комисия да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване. В написаното се посочва, че такова броене се прави задължително, когато гласуването с машини е единственият начин, по който гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас.

ЦИК инспектира машините за гласуване

Контролното ръчно преброяване на хартиените разписки е необходимо, за да се установи дали броят им и отразеното в тях съответства на отчетените във финалния протокол гласове за партии, коалиции и независими кандидати и преференции. На следващо място прави впечатление, че не е предвидено посочване на празни гласове от машинното гласуване, пише в доводите си  Манолова.

Според нея също така не е предвидено в протокола на СИК да се вписват данни за броя на избирателите, гласували машинно, и броя на избирателите, гласували с хартиена бюлетина. По този начин не може да се направи извод каква част от избирателите са се възползвали от машинното гласуване, отчетено като общ брой, както и по партии, коалиции и независими кандидати и преференции. В Методическите указания на ЦИК не е предвидено да се публикува информация за резултатите от машинното гласуване отделно от гласуването с хартиена бюлетина.

Манолова настоява да бъде предвидена изрично възможността за контролно ръчно преброяване на хартиените разписки за установяване на съответствието между тях и разпечатания финален протокол с резултатите от машинното гласуване, както и неговото публикуване на интернет страницата на ЦИК. По този начин ще се гарантира достоверността на резултата от машинното гласуване, ще се избегнат съмнения в манипулиране на изборите и ще се закрепи доверието в изборния процес и конкретно в машинното гласуване, смята националният омбудсман.

Дават още 9 млн. на ЦИК за машинното гласуване

Този следобед Манолова проведе среща с правосъдния министър Данаил Кирилов и служители на Агенцията по вписванията заради проблеми, които адвокати срещат с Търговския регистър.

Преди срещата тя изрази своето очакване народните представители да упражнят парламентарен контрол върху изпълнителната власт и финансовия министър, заради данните за нарушения при партийните субсидии за 2018 г. По думите на Манолова на парламентарен контрол депутатите трябва да зададат съответните въпроси на финансовия министър Владислав Горанов.

Според омбудсмана от изнесените данни става ясно, че се касае за нарушение на закона и ощетяване на гражданите с над 6 млн. лв. Според нея текстовете на закона са ясни - политическите партии получават субсидия в размер на 11 лв за всеки получен от тях действителен глас.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе майче - от какво си пак недоволно. Искаше машинно гласуване - има машинно гласуване. ИСакше БНБ да печата бюлетините- печата ги БНБ. Страхуваше се, че няма да станат в срок нещата - станаха в срок нещата. Сега пак си ти недоволна. Еми не може вечно да е на твоята.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази не трябваше ли заедно с Бареков да носят наказателна отговорност за "Костинбродската афера"? Не написа ли тя тогавашния изборен закон? "Камиони с двойни дъна", "фалшиви бюлетини". Да ама в печатницата има 93 камери и работят! И двата кочана показани пред журналистите бяха брак. Да не говорим, че на следващия ден имаше интервю с червения депутат също печатал бюлетини за избори. Още стои в интернет.
34
1
 
1
 
! Отговори
Минаващ преди 1 година
Да си спомним,че тя бе участник в аферата" Костинброд".Другият участник бе Бареков с тв7 на една банка ,която след една година фалира(фалираха)
33
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
И аз искам да се отървем от комунизЪма.
32
0
 
1
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 1 година
На тез избори Циката ша трябва да са понапрягне и да я послуша.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАЙЧЕ,ТОВА ТИ Е НАЙ СПОЛУЧЛИВАТА РОЛЯ,КОЯТО Я ИЗПЪЛНЯВАШ,МИЛА,НЕЖНА,СЪСТРАДАТЕЛНА,ЛЮБВЕОБИЛНА,ОСТАНИ СИ ТАКАВА ЗА ДА ТЕ ОБИЧАМЕ!
30
0
 
3
 
! Отговори
ЦВЪКИ ДАЖЕ СЕ преди 1 година
До Анонимен НА № 20

ЧУДИ ЦИК, ЗАЩО НЕ ОБЯВЯВА РЕЗУЛТАТИТЕ? АМИ ТОЙ НА 26.05.2019 Г. Е НА ОГЛЕД НА АПАРТАМЕНТИ ЦЯЛ ДЕН!!! А И МАТРЯЛА ЩЕ МОЖЕ ДА СИ СВЪРШИ НЯКОЯ РАБОТА, ВМЕСТО ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО!!! ТЕ В ПОМОЩНОТО, ТАКА СА ГИ УЧИЛИ, НЕ ОСТАВЯЙ ДНЕШНАТА РАБОТА ЗА 26.05.2019 Г.
29
0
 
8
 
! Отговори
Мая, преди 1 година
За да са честни изборите обърни се главно към БСП .........
28
1
 
3
 
! Отговори
komitata преди 1 година
Мая ги знае нещата -какви девизи прави-не е важно кой гласува а кой брои гласовете
27
3
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Ама то полицаите вече ходят по домовете да заплашват хората на БСП да внимават!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ло е тая в парламента с оня Михов хахаххахаха то не ма такъв циркк. Толкова неподготвени на тея столове не са седяли.
Още се смея, като се сетя
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още се върти едно клипчу , на което кметът на Пловдив обучава подчинините си как да правят шашми в секциите! Интересен беше и онзи гербер, който на предишните избори влачеше едни чували и разпиляваше бюлетините по улицата! Въобще честни избори!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега червената банда е подготвила компромат от типа: "Иди докажи до 26-ти, че нямаш сестра!"

На 27-ми ще докажеш, но ще е късно. Орешарски вече е разучил задните входове на сградите в София, а Пеевски си е купил ново кресло за шефския кабинет в ДАНС.
23
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те обясниха, ама вие не искате да чуете.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не обясниха от герб защо костинбродската печатница беше подготвила още 400 хиляди бюлетини! Манолова помни добре!!
21
0
 
4
 
! Отговори
Ххл преди 1 година
ИСКАМ СИ МОЯТА БЮЛЕТИНА - НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО -
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цецо вече е написал протоколите. Остава ЦИК да ги подпише. Другото е ПУНТА МАРА.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам Костинброд, ама де го Барека...
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо към ЦИК? Към ЦЕЦО да пробва...
17
3
 
8
 
! Отговори
Анинимен преди 1 година
Всички тръпнем в очакване какво ли са ни подготвили другарите за деня за размисъл. В един такъв ден техният вестник (да не обиждам тоалетната хартия) публикува партийната книжка на Софиянски. После така и не я намериха, ама... Дудуков заедно с тая квачка пак в деня за размисъл блеснаха за Костинброд. Да, оня излъга достойни хора да го последват и се намърда в евро-парламента. После всичките излъгани се отрекоха от него, ама оня кво го грее... Даже не плати на хилядите си "застъпници". Та така.