Манолова защити машинния вот: Машините не ядат кебапчета!

ЦИК е виновникът за високата цена на вота, смята омбудсманът
9 юли 2019 17:30,
65
Манолова защити машинния вот: Машините не ядат кебапчета!
Снимка: архив, Булфото

ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори, заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг във връзка с предложените промени за отмяна на машинното гласуване.

Още по темата
"Преди 10 дни предупредих, че започва кампания срещу машинното гласуване и че се готви отмяна на машинния вот. За съжаление се оказах права. На 28 юни организирах форум в подкрепа на машинното гласуване, а на 1 юли изпратих отворено писмо до народните представители и ЦИК с 15 препоръки как машинното гласуване на предстоящите местни избори да бъде успешно", обясни Манолова.

Тя със съжаление обаче заяви, че усилията ѝ да спаси машинния вот и чрез него честността на изборите, са били напразни.

По нейни думи непосредствено преди изборите, авторитетна социологическа агенция е измерила нагласите на избирателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани са казали "да" на машинното гласуване.

"Въпреки липсата на информационната кампания и издадените методически указания в последния момент, въпреки пречките, които бяха създадени в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машини е над 40%", уточти омбудсманът.

Мая Манолова към ЦИК: Искам честни избори!

Тя допълни, че аргументът, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини, не е верен.

"При гласуване с машина не е възможно подаване на недействителна бюлетина", поясни Манолова. Тя също така отрече твърдението, че машините са оскъпили вота.

"ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", категорична беше тя.

По нейни думи машинното гласуване би разобличило кражбата на вот и това е и причината да искат да го отменят.

"Машините разобличиха нечестното състояние на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК. В 1 129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден кандидат от подадената машина", поясни Манолова.

"Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинският мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева“, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
Тези преди 4 години
машини са си чиста делавера. Искам да гласувам по телефона.
16
6
 
7
 
! Отговори
БГ преди 4 години
В коя страна в Европа гласуват индиянски с машини ?
15
3
 
6
 
! Отговори
Кмет Тотев преди 4 години
Ба, машина! С чувала е по сигурно!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом БСП са против, значи правилно ги отменят! А няма ли и други против, например извънпарламентарни? Които не могат да заклеймят като мръсни комунисти и рубладжии= Напротив!
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая, остави машините, а се кандидатирай за кмет да изметем най-после крадливата герберасткта Мафия, която за 15 години съсипа напълно града ни.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машините не ядели кебабчета?!?Добре ама в целия свят няма нито един експерт, който да гарантира, че вотът в тези машини няма да се манипулира.Седи си някой на бюрцето в "Козяк", натиска бутончето и хоп - ГЕРБ отново са на власт!Чисто, евтино, лесно - без кебабчета и без обичайните изборни далавери.Този машинен вот е такъв автогол, какъвто дори не можем да си представим.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, с машините на ГЕРБ ще им е по-трудно да фалшифицират за пореден път вота.И гледат да се подсигурят преди Изборите.Защото изгубят ли ги - влизат в *** нишка при Бай Ставри, като колоната ще води Винетуто Еднокнижника, следван от крадиливите си калинки и колорадски бръмбари.
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП щеше всички избори да спечели с 20% разлика ако ГЕРБ не ги фалшифицираха. БСП е единствената партия на която хората имат доверие
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако машините правеха кебапчета щеше поне да има някаква полза от тях.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, не е удобно някак си! Изисква усилия, а резултата е отработен! Затруднява и хората на Миш Константинов да натаманят %! Защото машината каквото изкара - това е! А сгрешените протоколи, от които уж се оплакват, са благодат за преброителите - могат да ги броят както си искат. Сам казва, че има връщане за ремонт протоколи 40 /четиридесет/ пъти! От тези, които ги носят, не от цялата СИК! Е, след 40 поправки, какво общо има този протокол с истината и автентичния си образ?
7
5
 
8
 
! Отговори
И кво преди 4 години
нещо не успя да спечели "правилната" фирма за доставка на машини и сега се отказваме? В тази държава не се случва нищо от което не може да се открадне.
6
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шумкароидите искат машинно гласуване, за да могат да манипулират изборите и пак да крадат яко, да фалират банки, да спрат еврофондовете, държавен терор над населението, нова криза каот тая от 96 - та и 97 - ***, виденова зима 2!НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП НА ВЛАСТ!КОРНЕЛИЯ И НИНОВА В СЛИВЕНСКИЯ!
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като са ги разобличили, има ли някакво значение? Не. Тъжно но факт, каквото и разобличаване да се случи, управляващата партия си прави каквото си пожелае. И ще продължава да краде гласове, защото няма кой да я спре. Затова и не гласувах. Няма и да глусувам от тук нататък. Не виждам причина да ги легитимирам пред европейските им партньори и да получават пари срещу гласа ми. Да си управляват с гласовете на махалите и на хората в администрацията. Рано или късно, ще дойде Видов ден.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама тия които ги програмират ядат и то доста :-)
3
2
 
7
 
! Отговори
Мишка костинбродска преди 4 години
Ама в бюлетините има какво да се гризе,а в тези пластмасови кофи само интегрални схеми и чипове....
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ли от БСП трябва да се изкаже. После от другата партия.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси смотаните машини, не ядат кебапчета, ами поне бира пият ли?