Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума
10 юли 2019 13:05,
470
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

Каракачанов отговори на Радев: Цената на F-16 e 2,2 млрд. лв

"Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора - един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор - доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара", обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

"Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

"Цената включва всичко - и наземното оборудване и тренажори", каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети - шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта - за пехотата и военноморските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
9
 
15
 
! Отговори
ауууу преди 4 години
6 аероплана..... голема сила шей туй.
252
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуваме самолети на хартия, завода също в момента се струи/ако се построи/ .Плащаме за нещо и то 100% което ще получим след години/ако получим/.САЩ въвеждат санкции и съдят когото си искат , а ние ако не получим в срок самолети само ще кажат извинявай.На всеки му е ясно,ако не бяхме предпочели САЩ , щеше да има някакви санкции.Господин Каракачанов, не забравяйте ,че няма да сте вечно министър и може да се озовете на подсъдимата скамейка.
251
14
 
10
 
! Отговори
JOHNY преди 4 години
Евала !-доволен съм после идват F 35!
250
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 255: Ти беше там и видя или си гледалCNN!
249
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даваме и чекаме 2023!То до тогава дано не стане нещо,че без нас накъде.
248
17
 
9
 
! Отговори
Ф16 иде преди 4 години
С противокорабни ракетиИ слага край на плановете на *** да окупира Варна Затова мужиците ***
247
23
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Евалла , добра сделка ! Само за 1,2 млрд. дорала получавате цели 8 самолета , с ракетите и прочие ! А турците се набутаха 3 млрд. долара с тези руски тенекии , при които от 5 изстреляни ракети улучва само една ,а доста често нищо не улучва !
246
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 230и до сега от новата АЕЦ щяха да текат пари.Щяха да текат ама в чии джобове, че да дадеш 20 милиарда и да чакаш да ги избиеш от евтин ток ми се вижда малко несериозно?
245
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега въпроса е колко от 8-те самолета ще бъдат разбити съвсем умишлено от петата колона под диктовката на Румен Радев?Един или два?Според мен повече от два няма да посмеят.
244
2
 
12
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 4 години
Дежурния *** да предаде на шофьора на самолет да избягва чая, че трябва да се връщат едни комисионни...Да не стане като Скрипал!
243
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влакове да бяха купили, мотриси, трамваи,абе каквото и да бяха купили по-голяма полза щеше да има. Сега вятър работа, на американците икономиката ли ще спасяваме?!? За един самолет говорим, и той ще брани родината?!?
242
11
 
21
 
! Отговори
До 230 преди 4 години
Не си виждал, защото си сляп!Ако еднокнижника имаше собствен мозък и наистина го интересуваше България, а не какво му нареждат някои си "началници", нямаше да прецака Белене и каквото друго прецака и до сега от новата АЕЦ щяха да текат пари.Но нашия действа по принципа "Аз не искам на мен да ми е добре, искам на руснаците да им е зле". Като сравниш цената, на която щяхме да имаме Белене спрямо същите централи в Турция, става ясно дали е зарибяване умнико.
241
9
 
22
 
! Отговори
до 247 преди 4 години
Явно толкова са комисионните, за да набутат род, родина и цялото население?...
240
4
 
8
 
! Отговори
Цвента Ц преди 4 години
Задължени сме да ги купим, или......
239
8
 
14
 
! Отговори
До 236 преди 4 години
Абе луд човек, налапал се с пропаганда, за какви вълни те боли мозъка бе????Какви вълни?Още щом първите няколко самолета пресекат "червените линии" на руснаците, от тези с вълните няма да остане камък върху камък.Едва ли НАТО и САЩ ще просъществуват повече от един ден след опита им да атакуват някой по-сериозен противник, а за дребните идеята за вълните е напълно безсмислена.Хората казват, че когато атовете се ритат, най-големите шутове отнасят магаретата. Това се отнася за нас.
238
12
 
23
 
! Отговори
преди 4 години
Тъпо и упорито напъват да целунат (те си знаят къде) господарите си от САЩ.После, като ни набутат в някоя патаклама с Русия, ще се изнесат като плъхове от потъващ кораб, а осемте "златни" въздушни мишени ще "изчезнат от радарите" още в първите секунди след излитането си.Но нищо, идат избори...Ама какви избори, всъщност?!? Те са все едни и същи - купени прислужници на чужди интереси. Ще се домъкне блюдолизеца Станишев и ще прави същото.
237
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16= Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сумаЕ, това е една гротеска. Подобие на национален суверенитет, подобие на отговорно правителство, борещо се за интереса на нацията, подобие на държава...Стана ясно колко ще поеме конгреса, а колко ще поемат долните твари, които под сурдинка пробутаха сделката, заради няколко сребърника???Ще плащаме за няколко поколения тоя слугинаж. Изядоха парите. Гарантирано от ГЕРБ!
236
2
 
1
 
! Отговори
Въпросче преди 4 години
До АнонименОт платените разбирачи ли си?
235
10
 
21
 
! Отговори
СУ преди 4 години
кого ще защитавате с тия самолети? 500000 немски туристи, англичаните или 300000 руснаци закупили жилищ в бг. Щото българите отдавна се изнесоха в чужбина.
234
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета ,чета:много експерти,много разбирачи,то за това България цъфти и връзва! А колкото до самолетите...като се удари л..... във вентилатора,то ще си каже,ама многооо от нас няма да ни има да разберем истината!