Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?

Отговорите на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков
Обновена: 15 юли 2019 12:15 | 15 юли 2019 09:43,
192
Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?
Снимка: БулФото

Вече няколко месеца продължава борбата между България и Турция за привличането на нов завод на автомобилния гигант "Volkswagen". След като решението на борда на директорите на компанията беше отлагано неколкократно, миналата седмица се появиха медийни публикации в немския печат, които отдават сериозно предимство на турския град Измир.

Днес в ефира на bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира ситуацията и каза, че "се очертава решение, което не е в наша полза".

Още по темата

По думите му, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото иначе "институционалната памет се губи".

Според Трайков по време на преговорите, в опита да бъде привлечена компанията, се наблюдавали и положителни процеси като добро взаимодействие между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

"Не могат да се пренебрегнат обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т.нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург", обясни той.

Бившият министър изтъкна, че общата среда в една държава също е много важна, но гиганти като "Volkswagen" могат лесно да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики".

Трайков коментира и малките трикова на правителствата, чрез които те раздават стимули на компаниите да инвестират в страната им. "Допълнителните бонбончета" от страна на Турция например са поръчки на коли на "Volkswagen" за цялата турска администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре спри да пиеш на работа преди да даваш ( съвети )кутевотоТо ако можехме сами да постройм завода за к,ъ,в ни е изобщо да идват
59
1
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Още не е късно да им построим завода с наши пари , вместо самолетите. Ще дотърчат веднага.
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в бсп сте си потомствено збъркани
57
12
 
2
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Къде сбърка ли? 50 Какъв Иван Костов те гони па тебе2 Единствения държавник в най новата ни история. Няма смисъл да ти обяснявам.
56
2
 
4
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
До 67 То и Измит няма ..виж картата :)))само Истамбул одговаря на тия условия в Турция
55
2
 
6
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Ако го направят този завод заплатите немски ли ще бъдат? Ако не, то тогава сме сбъркали още като сме искали да го строят в България.
54
13
 
2
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Това че турците са си купили реклама в някакво списание Нищо не значи за фолксваген А това което е важно да знаят родните червени писарушки е че сектата им бсп ще ЗАГУБИ изборите пък било завода да се построй в южна киринайка се тая колко плюят
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
една от грешките е на снимката а другите са в министерски съвет начело с банкянското не.доносче
52
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Никъде, или както каза Ангелкова по друг казус не може да сравняваш ябълки и круши. Просто германците не са слепи нито облъчени от глупостите на нашите управляващи.
51
0
 
3
 
! Отговори
Йо-хо-хо ... преди 4 години
До АнонименЗавода ще струва 1,5 милиарда, а ти казваш, че 20 милиарда не са нищо, брей, брей, много на едро го даваш ... Ако са наясно, че можем да ги заобиколим за тези сделки, бая ще се замислят, поВервай ми. Но са наясно, е мути ще извика ББ и ще му нареди какво да прави и тоя нашия пак ще купи от тях. Но ако не е сигурна а е убедена, че Дойче индустрии, ще загуби 20 милиарда който ще идат при Италианци, Французи или Испанци и ще се замисли.
50
3
 
12
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Та, къде сбърка България с "Фолксваген"? Ами, сбърка с Бойко;)))
49
1
 
12
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Идеята да се подчинят ВУЗ-овете на "бизнеса" е идея да се подчини общото на частното;))) Дори Киро Глеа се съгласи в някаква степен, че, ако искаш да имаш свои, специализирани кадри, трябва да създадеш свои "СПТУ-та" и да инвестираш в тях. Това е. Искаш ли, трябва и да дадеш. Колкото до "Фолксваген", той бе любимата дъвка на Бойко. Ако отиде в Турция, Бойко трябва да си подаде най-накрая Оставката!
48
0
 
13
 
! Отговори
Фолгсваген преди 4 години
са европейска компания. Те нямат сметка да произвеждат в държава от ЕС, защото това не разширява достъпа им до пазари. В БГ да произвеждат имат сметка компании, нуждаещи се от достъп до европейския пазар. Много пъти обаче целта е чисто спекулативна или фиктивна, защото работната ръка на тези пазари е по-евтина. Но определено за бизнес климата може да се съди по нивото и развитието на националните компании, факт е че в БГ виреят само "обръчи от фирми" около политиците което е все по-очевидно.
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите в България не са високи, ама реалната печалба от труда на българина е още по-ниска. Стандарта на живот расте, бавно, бързо, няма значение - важното е, че расте. От друга страна производителността не расте въобще. Германците добре си дават сметка, че ако сега направят завод тука, нито ще могат да намерят достатъчно работници, нито достатъчно квалифицирани кадри и на всичкото отгоре след 10 години ще се наложи да плащат неадекватни заплати, за жалката производителност, която ще имат.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Йо-хо-хо ... 57Това в европейския съюз няма как да стане, 20 милиарда превъоръжаване не са нищо спрямо парите, които Турция отделя за армията си. На това отгоре не Германия, а САЩ решава как и кога ние ще се превъоръжаваме. Ако направим такава дива селяния каквато предлагаш ще станем за смях на цял свят. Дреме им за нашите 20 милиарда и 8 самолета.
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България никъде не е сбъркала и никога не е имала шанс. Нямаме право да дадем отстъпки, да предоставим терен или пари, защото по законите на ЕС това е забранено. Нямаме право да предоставим държавни гаранции, защото по законите на ЕС това е забранено. И НАЙ-ЛОШОТО, което никой не иска да си признае - въобще не сме в състояние да предоставим нужното количество кадри! То няма да има достатъчно желаещи да работят там, какво остава за реално квалифицираните кадри.
44
0
 
8
 
! Отговори
Вагаджия преди 4 години
Има и друг аспект - бавно или липсващо правосъдие. Една голяма фирма има огромен обем правоотношения - с работници (кт защитава много работника), с местни търговски доставчици, с държавата - административните дела са още по-бавни. Иначе колкото и да се вдигат заплатите в бг едва ли ще стигнат турските.
43
5
 
6
 
! Отговори
Йо-хо-хо ... преди 4 години
Ами ако още не са решили, накарайте ги да решат в наша полза. просто и намекнете учтиво. БГ ще се превъоръжава, БТР, Танкове, Кораби и т.н. за около 20 млрд. през следващите 10 г. Та така, няма завод, няма покупки за армията от германски концерни. Бас ви давам, че Мути Меркрл ще ги привика на килимчето и звода ще е в БГ. Но за това се иска топки а нашите май си нямат. Така се игра е с големите, иначе ще обикаляме около софрата за огризки. Със здраве дружина ...
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трайчо и Бойко къде е вашата Европейско-атлантичека солидарност ???
41
6
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
1. НЯМА КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА! ИЗГОНИХТЕ Я ЗА 30. Сега много малко хора знаят даже принципа на работа на ДВГ! 2. В Турция е по-евтино. Там няма евро съюз и могат да си правят каквото и да бил ос работниците! Синдикати няма и няма и да има!3. Има повече корупционни пари! Един вид ердоган дава поне част от това което е откраднал от народа си и казва аз ще финансирам строежа на еди кой си завод! Тука КРАДЦИТЕ доган и пеевски такова нещо няма да направят!4. WV Не го искат да е в БГ!има и ощ