Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?

Отговорите на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков
Обновена: 15 юли 2019 12:15 | 15 юли 2019 09:43,
192
Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?
Снимка: БулФото

Вече няколко месеца продължава борбата между България и Турция за привличането на нов завод на автомобилния гигант "Volkswagen". След като решението на борда на директорите на компанията беше отлагано неколкократно, миналата седмица се появиха медийни публикации в немския печат, които отдават сериозно предимство на турския град Измир.

Днес в ефира на bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира ситуацията и каза, че "се очертава решение, което не е в наша полза".

Още по темата

По думите му, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото иначе "институционалната памет се губи".

Според Трайков по време на преговорите, в опита да бъде привлечена компанията, се наблюдавали и положителни процеси като добро взаимодействие между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

"Не могат да се пренебрегнат обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т.нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург", обясни той.

Бившият министър изтъкна, че общата среда в една държава също е много важна, но гиганти като "Volkswagen" могат лесно да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики".

Трайков коментира и малките трикова на правителствата, чрез които те раздават стимули на компаниите да инвестират в страната им. "Допълнителните бонбончета" от страна на Турция например са поръчки на коли на "Volkswagen" за цялата турска администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук заплатите не са ,като в турция, ние сме в ес и рано или късно ще догоним средния стандарт. А пък и това е завод за двг автомобили, а нещата вървят в посока електро.Всяко зло за добро, споко.
39
3
 
26
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
Няма проблем ние ще им правим емблемите в Перник да речем пак е нещо.
38
1
 
25
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Ето и причните:1. Управляват ни идиоти2. Фолквагин са много нагли3. Няма хора с поджодящо образование в България4. Тези от т. 1 нямат интерес да работи нещо, от което не разбират и не могат да крадат. Най големият кошмар им е хора, които работят и получават нормално заплащане. И не са зависими от тях.
37
1
 
33
 
! Отговори
200% СКОС НА ТОКА преди 4 години
Значи, никой не обърна внимание на скока на тока с 200%, който съвсем умишлено се направи в навечерието на сделката?Това да се види кой управлява енергетиката в България май не е толкова важно. Такива неща като службите за национална сигурност тук май бдят само за партийната сигурност... Не се разследва, не се търси сметка...
36
3
 
23
 
! Отговори
Къде сбърлка ли? преди 4 години
Сбърка,че се довери на такива птестъпници като Иван Костов,Румен Овчаров, Росен Плевнелиев и още много изпечени крадци разрушители на България! А и сега с това скагаческо управление,какво да очакваме,само скръб и разруха на държавата ни,!!!
35
1
 
35
 
! Отговори
ттттт преди 4 години
Интересно, защо германските търговски вериги Кауфланд , Лидл, Метро не се притесняват от корупцията в България!? Превзеха цяла България и затвориха всички до един малки магазини и по цял ден ни набутватт реклами по всички телевизии!
34
1
 
18
 
! Отговори
Чакам преди 4 години
Сега чакам публично разкаяние на Борисов,Плевнелиев и Радев ,признание за некадърността си и харакири на жълтите павета,гаранция за всенародни тържества и масова радост по софийските кафенета!
33
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Турция,кояято е била владетел,и къде е Бг,която 800 години е била робиня? Манталитет и усет към печалба е различен.Хората обичат Турция,имат желание да почиват там не за евтини алкохол и наркотици,евтини лелки,шопска салата с турски домати и палмово сирене..Босфора посреща хиляди круизни кораби,а Бг само танкери ръждясали..Тотална промяна на съзнание е нужна за бг ,но за това трябва много-много време..Така че не завиждайте на успелия съсед,а работете...
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
42 Поредният"разбирач"50% от стойността на автомобила било софтуер и електроника, аве ти нормален ли си!
31
1
 
34
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Когато 20 години си изгонвал квалифицираните си работници от страната си, какво очакваш?!
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте една причина VW да инвестира в България.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде не сбърка ? Рекламата за евтин труд отдавна е антиреклама .
28
0
 
23
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Бонбончета трябват, бонбончета за инвеститорите, а не корупция. От некадърност и рушветчийство е всичко. Но липсват и кадри, пазар и т.н.
27
0
 
17
 
! Отговори
до сатира преди 4 години
До СатираА.....как де направихме нищо - нали президент и премиер се хвалеха кой има по-по-големи заслуги за постояването на завода в БГ - ама......както е казал поп Минчо във "Видрица""момата излязла мъжка".....и комшиите без да се хвалят прилапаха WV
26
7
 
30
 
! Отговори
Бойко ппдай оставка! преди 4 години
Борисов,само се биеш в гърдите,,аз това,аз онова"! Приличаш на разгонен шебек! Един свестен инвеститор не докара! Радваш се на разни манифактурки,на разни цехчета! Гаврата с теб ще е пълна,ако немците ти разрешат да произвеждаш някой детайл от VWто ,например гайките на колелата! Ще резнеш лентичка,на това си най добър! Иначе си пълен провал за държавата,върна ни 15 г.назад изгони и българите!Напускай овреме...
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основното е мафиотската среда в България, от която инвеститорите бягат. Това добре се вижда в последните 10 години по размера на чуждите инвестиции.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България само тикви да се садят и това е.
23
4
 
19
 
! Отговори
За сетен път! преди 4 години
За пореден път ни ***.аха,а Бойко се радва на ,,Конгршалейшън"! Немците ни спряха ,,Южен поток"пък си направиха Северен",сега пък е Фолцфагена!Борисов ако е мъж на място да предприеме ответни мерки. Защо не предпочетем родните ни вериги,а да премахнем ,,Кауфланд"? Уж ,,брадски еврипейски държави" а ние сме се от страната на булкат!
22
5
 
10
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Нямало кадри - работнически общежития ще направите за 700-800 човека от цялата страна включително от Украйна и Молдова ще ги докарате. Вместо да бързаме да даваме 2.2 млр.за самолетите ми участвай със 30-40 млн. В тази инвестиция.!!!
21
14
 
4
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Турция е известна с малограмотния си вряскащ вожд и надупения си народ, вожда скоро ще се гътне, но овцете ще останат. В България съм аз и не се навеждам на никого, но имаме наведени политици и техните хизметкяри, а те в заводи не работят.!.