Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?

Отговорите на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков
Обновена: 15 юли 2019 12:15 | 15 юли 2019 09:43,
192
Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?
Снимка: БулФото

Вече няколко месеца продължава борбата между България и Турция за привличането на нов завод на автомобилния гигант "Volkswagen". След като решението на борда на директорите на компанията беше отлагано неколкократно, миналата седмица се появиха медийни публикации в немския печат, които отдават сериозно предимство на турския град Измир.

Днес в ефира на bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира ситуацията и каза, че "се очертава решение, което не е в наша полза".

Още по темата

По думите му, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото иначе "институционалната памет се губи".

Според Трайков по време на преговорите, в опита да бъде привлечена компанията, се наблюдавали и положителни процеси като добро взаимодействие между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

"Не могат да се пренебрегнат обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т.нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург", обясни той.

Бившият министър изтъкна, че общата среда в една държава също е много важна, но гиганти като "Volkswagen" могат лесно да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики".

Трайков коментира и малките трикова на правителствата, чрез които те раздават стимули на компаниите да инвестират в страната им. "Допълнителните бонбончета" от страна на Турция например са поръчки на коли на "Volkswagen" за цялата турска администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
13
 
4
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Турция е известна с малограмотния си вряскащ вожд и надупения си народ, вожда скоро ще се гътне, но овцете ще останат. В България съм аз и не се навеждам на никого, но имаме наведени политици и техните ***, а те в заводи не работят.!.
19
6
 
10
 
! Отговори
1912 преди 4 години
Сбъркаха тези ,които гласуваха за Гроб!А те са ясни или са тъмни,или са слабоумни ,които са намърдани на службички и знаят че не стават за нищо.Затова си пазят хранилката без да осъзнават че ще е до време а след Гроб,България няма да съществува!!!И останаха и едни не по-малко глупави,които повярваха на празни приказки....
18
3
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Къде сбърка ли ??? Въобще нашето правителство направи ли нещо за да привлече тази фирма в България? Желанието на концерна беше да построи завода си тук на Балканите. А нашите неудачници просто пропуснаха добър шанс да привлечат един голям инвеститор. Турците отдавна си имат работещи политики.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то почти няма чуждестранна фирма която да не се е изнесла от БГ.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тепърва по-зле ще става, а туризмът е индустрия за бананови републики.
15
5
 
3
 
! Отговори
Дядо МРАЗ преди 4 години
Производството на нови автомобили е ЗАБРАНЕНО От ДЯДО КОЛЕда БЪлгарин в този живот.Забраната е заради жестоко вредни скенери инсталирани вместо доказано безвредни фарове. Скенерите увреждат трайно огромни обеми въздух и Земята ни.НА практика един нов автомобил за 1000 километра с включени скенери вкл xenon,led,halogen laser нанася повече увреждания на Земята отколкото НЕмСКИТЕ ТАНКОВЕ от 1939 до 1945 година включително
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ още веднъж доказаха,че нямат необходимите експерти и кадри за привличане на големи инвестиции,пак ще дишаме праха на Турците.
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нищо не променя важното е да сме солидарни,толерантни,наведени и да спираме всиките си енергийни проекти.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината не е липса на кадри. Некой да е стъпвал на подобна производствена площадка? Почти всичко е автоматизирано и се поддържа от отбор техници ( в случая немци), всичко що е софтуер и почти всичкият хардуер се управлява от екип, който е в германия. Физическата поддръжка на инфраструктура (т.е. тез де опъват кабели) са местни, както и поддържащите дейности т.е. високо квалифицирани кадри никой няма да наема.Решението де да е завода е по-скоро политическо
11
0
 
17
 
! Отговори
Нане преди 4 години
***, кой, ще да работи в тоз завод Ве?!Неграмотните шведи ли...
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко,калинка,калинчо,калинка,калинчо,калинка,калинчо.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общата политико-икономическа ситуация в България е оценена като по-лоша от тази в турция - там опити за преврати имаше, сега ислямисти популисти управляват.... начи прави сметка как им излизаме на германците в сметките.
8
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си изгони работната ръка. Такъв казус въобще не съществуваше. Турция има работна ръка, а България почти няма.
7
4
 
39
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Един "юнак" дето не може да докаже произхода на личните си пари, сега ще ни обяснява къде е сбъркала България....Сбъркала е в това, че такива като него, пожарникарят, хвърчилков , техноимпексова, шкембе войвода, почетния не са там където им е мястото, а управляват!
6
9
 
30
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
И какъв ни е келипира от този ЕС , само евтина млада българска кръв за заводите там , пазар за техните стоки , и еврофондове от които 99,9% нищо не виждаме защото управляващите ги крадат ! Хайде Бойко , говори с Ангела !!!!!! Ама нямаш д*у*п*е! Иначе ние винаги сме с Германия , а тя пък била с Турция ! И оправданието за катарските акции е смешно - 17% срещу 20% на Долна саксония
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повсеместната корупция, вкл. и на най-високо държавно ниво.
4
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой,ще връща милионите изхарчени от институциите,които толкова бяха сигурни,че завода ще е в България.Пореден изпуснат инвеститор заради корупцията в БГ.А Турция даже не е в ЕU и политиката на Ердоган не се харесва в Европа.Значи ГЕРБ за по зле и от Ердоган.
3
3
 
27
 
! Отговори
Гоуфсваген преди 4 години
И други се опитаха да произвеждат автомобили в бг, но много бързо се отказаха. *** и *** могат само да се трепят по вълнообразните магистрали и по дупките, но не и да извършват средноквалифицирана дейност като сглобяване на коли.
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът на България е, че няма кадри - нито като количество, нито като качество.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сбърка в "Прехода".