Ще работи ли новият модел на здравно осигуряване?

Демонополизацията не се прави така, смята Д-р Димитър Петров
15 юли 2019 12:09,
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове предвижда новият здравноосигурителен модел. Той ще бъде представен днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на кръгла маса в НДК.

Частните фондове трябва да са набрали един милион лица, за да стартират. Лицата, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Застрахователните дружества, които искат да работят в основния здравен пакет, ще трябва да се прелицензират в основния здравен модел.

Частните здравни фондове са задължени да записват всички желаещи лица.

Още по темата

При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса.

Според новия модел здравната вноска става осем на сто.

По този повод бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров коментира пред БНР начина, по който здравното министерство прави реформата.

"Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски дружества и които ще генерират печалба, това си е американски модел, само че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен продукт, а със 17", изтъкна той.

Петров, който е поддръжник на демонополизацията на касата, е скептичен, че моделът, предлаган от министър Ананиев, изобщо ще проработи у нас заради високите изисквания към фондовете.

"Тези фондове ще изискват отделен лиценз и това е правилно. Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното осигуряване, при положение че вършат една и съща услуги. Имайте предвид и че разходите на фондовете, в сравнение с Касата, са доста по-големи. Фондовете ще имат издръжка, печалба, гаранциони влогове. Щом се набират осигурени, това значи и разходи за брокери, за комисион", обясни тезата си медикът.

Според него, този така наречен "американски модел" е изключително неефективен и никъде в света не се следва за пример“.

"В България има един континент от около 500 000 души, които могат да излязат на частно осигуряване и да ти плащат някаква компенсаторна минимална вноска в Касата, на този етап. С течение на времето това може да стане и повече", убеден е д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и тези сега които ми се взимат са им много за качеството и услугите които получавам, така , че едва ли ще стане на този измислен министър номера
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не!