Машинното гласуване на парламентарен и кметски вот отиде в историята

Мотивът – скъпо, сгрешено, рисковано, застрашаващо доверието в системата
Обновена: 16 юли 2019 16:41 | 16 юли 2019 16:39, Камелия Цветанова
163

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента прие на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, с които прати машинното гласуване на местните избори и на парламентарния вот в историята.

Поправките в кодекса бяха внесени от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля.

Още по темата
Те предвижда отмяна на инициираните от ДПС разпоредби в законодателството, според които на местните избори тази есен трябваше да има възможност за гласуване с машини в поне 6 хиляди секции в страната, а на следващите парламентарни избори трябваше да се гласува единствено и само с машини.

Мотив за внесените промени е анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който се посочва, че машинният вот е скъп и към него няма интерес, но пък се създава организационен хаос при отчитането на резултатите. Изводите са направени след европейските избори на 26 май, когато в 3 хиляди секции в страната с машини гласуваха около 160 хиляди избиратели.
Според различните изчисления един машинен глас струва между 56 и 59 лева.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви по време на дебата, че машинното гласуване създава възможности за допускане на пропуски и грешки, които да изкривят вота, защото нямаме машинно преброяване.

Тя пресметна, че машинното гласуване отнеме време и само 150 избиратели могат да се възползват от него в една секция в изборния ден.

"Само в 1% в страните в Европа се гласува с машини, има страни в които резултатите от машинния вот са отменени, има риск от загубата на доверие на изборната система в страната“, мотивира се Дариткова.

Йордан Цонев от ДПС обаче се обяви категорично в подкрепа на гласуването с машини.
 
“Недоверието към изборния процес започва от секционните комисии и свършва там. От началото на демокрацията най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии - поради умора или умишлено, поради пристрастия членовете подменят резултати", коментира той.

Заради това ДПС иска да се намери модел, при който СИК да не участва в броенето, защото секционните комисии били най-големият дефект при всички избори.

Цонев съобщи, че от движението ще настояват не само за машинно гласуване, но и за машинно броене.

Според него на последните избори машинното гласуване беше умишлено компрометирано и е имало саботаж от страна на държавните органи.

От БСП се обявиха против отмяната на машинния вот на местните избори, защото според социалистите той гарантира, че няма да се правят манипулации с резултатите.

Предложените от управляващите промени в Изборния кодекс са началото на края на демокрацията, смятат законотворците от БСП.

Крум Зарков от левицата отсече, че навсякъде в Европа се върви към машинно гласуване и машинно преброяване.

"Машинното гласуване не е панацея за изборния процес, но то е крачка напред, проблемът е не в изборните резултати, а в това, че хората не искат да гласуват, защото тези които изпращат в парламента не вървят напред, а се въртят в кръг“, настоя той.

Лидерът на НСФБ Валери Симеонов пък обвини ГЕРБ в непоследователност, която според него е наляла вода в мелницата на БСП.

Той предупреди, че всяка една машина може да бъде манипулирана и заради това не трябва да се използва на вота.

Според него с настояването за машинния вот опозицията цели да провали местните избори.

"Само че какво ще последва след провала на местните избори - ще се предизвика тежка политическа криза без ясен изход. Дали ще се отиде до поредни искания на вот на недоверие и инсценирани вълнения и продължаване на насаждане в мисленето на обществото, че и тези избори са порочни, манипулирани и че управляващите са неспособни да проведат един избори. Това най-вероятно ще стане, ако вкараме машините, защото на всички ви е ясно, че изборът ще бъде изключително сложен - на четири, пет фази. Освен това ще има необходимост в рамките на седем дена да се изтеглят машините, да се препрограмират и пак да се поставят навсякъде където има балотаж", посочи още Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказа се, че машините не ядат кебапчета!
73
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам на левите и привържениците им да гласуват машинно,да празнуват и се веселят горе на Бузлуджа!Там е красота,синьо небе,светло бъдеще,а има и къде да се спи - в Чинията при Благоев,Димитров и Живков!Нека като боговете си бохемстват там, а ние - простите плебеи все някак ще оцелеем без тях..
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, що не вървите на ..... ,с тези избори. Трябвало да се препрограмират машините , а за президентските на втори тур ,не трябва ли ? За парламентарните пък, въобще да не говорим.Съвсем за мезе ни взимате вече , скапани мошенници. Само пълен бойкот на изборите ,ще оправи нещата ,веднъж за винаги.
71
0
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 4 години
Колкото е по *** един човек,толкова е по уверен в себе си и абсолютната си правота.Простакът винаги осъжда,напада и оплюва всичко което е извън тесния му кръгозор и което не разбира. А обидите ? Те показват липса на аргументи! Ти това не можеш да го проумееш!!! Има такива същества.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
организирана престъпна група ГЕРБ не си играе
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г.лупак си ти...
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше и целта на мероприятието на Мафията ГЕРБ.Знаят че ако паднат от власт, отиват в затвора, начело с Дебелия Банкянец.
67
9
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Не се преструвай другарю,правителствата на Живков,Луканов,Попов,Беров,Виденов ,Симеон умни ли бяха?По време на купоните и мораториума не беше ли простотия? И когато заплатата ти беше десетина долара пак ли беше ,,умнотия".Преди да изрече нещо всеки преживял би трябвало да седне ,,със себе си" и с фактите и да размишлява обективно.В момента е в пъти по-добре от колкото с изброените правителства.
66
0
 
11
 
! Отговори
Турист преди 4 години
Няма значение как и за кого гласувате.Важно е кой брои бюлетините:))
65
0
 
17
 
! Отговори
Точно така преди 4 години
Точно така...стойте си всички вкъщи и си драскайте коментари докато гледате как 240 човека , правят цял народ на маймуни...и ще дойде някой ден някой да ви оправи...ама от коя страна?! Бездушни мишки сме всички!
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как точно електората на ДПС ще гласува машинно? Вие запитвате ли се и замисляте ли се? Къде в Европа се гласува машинно? След направените опити- никъде.Само в Естония и няколко кантона в Швейцария.
63
0
 
6
 
! Отговори
иван преди 4 години
Толко луди в тая държава, нема ли кой да ги затрие тия бе
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не харесвам комунизма, също и БСП, обаче най вече не харесвам простотията!Аз съм преживял кво ли не, ама да имаш такова малоумно правителство...нямам думи.
61
0
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
Да няма как да подмениш вота с машинно гласуване. Няма как да обявиш 20000 недействителни гласове с машинно гласуване.Машината кебапчета не яде , но препщброяващият хартиените бюлетини яде.А като в гладен брои лошо а като яде брой субективно.Срам за България. Демокрацията е мъртва тук. И това е така защото ние позволихме.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Трольо, от глад гинеш само ти, във форума има поне двама, които се вясват от дъжд на вятър - ти тях не ги мисли. Брой си копейките, че с тия прозрачни дарения съвсем ще ви лъснат г...те.
59
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, като го няма в Европа защо трябва да го има у нас? ДПС да кажат поне дали го има в Търция.Като гледам как хакерите ни отмъкват данните от НАП представям си колко ще бъдат адекватни резултатите от машинното преброяване.БСП много им се иска машинно гласуване защото руските хакери са най-добрите в света.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб е на принципа :ръчичка да пипне ,моливът е най-верният им приятел във всички далавери !
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да попитам.Някой знае ли,как агенциите знаят предварително резултата от изборите в България,минути след като изборния ден приключи с точност до 1%,ако изборните резултати не са предварително нагласени?Да не би да са участници в изборите и те ?
56
8
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Льолю Ахмаков 36 До всеки гласуващ с машина трябва да има човек, който да му казва какво да прави и кое копче да натисне.Обезателно да е от БСП. За това става бавно.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е тоя Гаргамел на първа снимка бе? Подбирайте малко материала да не стряскате хората като ви отварят статиите!