Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако подигравката с гражданите продължи"
14 юли 2019 12:05, Красимир Ангелов
112
Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент у нас доказа, че се крадат гласове. Това мнение изрази омбудсманът Мая Манолова в предаването "Тази неделя" по bTV.

Според нея високият процент на грешки при отчитането на машинния вот не е грешка на технологията, а на изборната администрация.

Още по темата
"Машините показаха, че не се отчитат гласове, подадени от гражданите, че се крадат гласове", каза общественият защитник и показа копия на протоколи от Благоевград, където се виждат много корекции.

Омбудсманът показа и друг документ, според който малка партия няма гласове, като сбор от хартиено и машинно гласуване, но според софтуера на машината четирима граждани са дали своя вот за нея.

"Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора между машинните и секционните. Това е причината да се махнат машините, защото те са свидетел как изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим", заяви още омбудсманът.

По думите на Манолова решението да има 6000 машини за местния вот през есента е било взето преди 4 месеца, а аргументите, че е скъпо и се допускат грешки в протоколите, са били известни още тогава. Според омбудсмана един глас, пуснат през машина е струвал 59 лв., а с хартиена бюлетина  - 0,77 лв.

Манолова посочи, че от ЦИК са издали методическите указания за попълване на протоколите едва 4 дни преди изборите, а по това време обученията на членовете на Районните избирателни комисии са били приключили.

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако подигравката с гражданите продължи", посочи още омбудсманът. По думите й "каузите, зад които стоя и които са важни, са хората“. "Пренебрежението към това, което аз и гражданите говорим, наистина е не просто демотивиращо, то е вбесяващо", добави още Мая Манолова.

Омбудсманът обяви още, че във вторник ще подаде Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
откакто царизмът у нас въведе интегрална бюлетина оттогава стана възможно купуването на избори. ГЕРБ-МУТРИ продължават да държат на тази единствена бюлетина която позволява контролиране на вота чрез заснемане на зачертания глас. Българския народ да не се чуди защо има стотици хиляди невалидни бюлетини, ами просто хората като снимат гласа си за ГЕРБ и после си правят бюлетината НЕВАЛИДНА. Ха сметнете невалидните гласове и вижте ГЕРБ как печели избори. Краят им наближава
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗНАЧИ МРЪСНИТЕ ГЕРБЕРСКИ КОМИСИИ ЗАЧЕРТАВАТ ГЛАСА НА ХОРАТА ДАДЕН С МАШИННО ГЛАСУВАНЕ И ГРЕШКАТА БИЛА НА МАШИНАТА А НЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИ В ТАКИВА КОМИСИИ. ГЕРБЕРСКАТА НАГЛОСТ ВЕЧЕ МИНАВА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ ВЕДНАГА СЛУЧАИТЕ НА МАНИПУЛАЦИИ ОТ КОМИСИИТЕ ДА СЕ ДАДАТ НА ПРОКУРАТУРАТА И В СТРАСБУРГ, ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ ДА СЕ ПОВТОРЯТ.
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите разбирате от крадене другарко Обща
83
3
 
9
 
! Отговори
Жалко за Манолова преди 4 години
Майчето ще бъде употребена от БСП в предстоящите местни избори и след това захвърлена в забрава ......
82
3
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
Сега ясно ли ви е защо Майчето стана омбудсман? И на мен не ми беше ясно в началото *** с течение на времето все повече и повече си личеше че вълка козината мени *** нрава не. Марешки с евтиния бензин се набута в НС и показа че има хора които "пият нефт". Майчето ще докаже че има и такива които въпреки напредналата си възраст (БСП) още вярват в дядо Коледа който е нещо като "честен политик". Така де не съществува. Дано не съм ги разстроил горките с това че казах че дядо Коледа не съществува.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако щом при машинното гласуване се крадат гласове не трябва да го има, то това важи и за нормалното гласуване. Нека спрем да гласуваме днес, за да спасим държавата си утре.
80
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки друг кмет на София, но не и графинята! и не от гЕПИ!
79
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, което не е гербер и не се казва Фъндъкова може да спечели моят глас!
78
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На евровота с машините са гласували около 160 000 човека.С бюлетина - около 2 000 000.Как Манолова разбра ,че се крадат гласове ?То и при Костинбродската афера на Мая и се привидяха открадните бюлетини,но след това лъсна истината.
77
5
 
8
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 66, 68, 73, 74 и други подобни. Дрън-дръ, ярина. Същите ялови призиви ги пишехте и преди евроизборите, нали? И какво стана - ГЕРБ пак спечели. Не става с плюнчене по сайтовете, лузъри жалки.
76
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами щом при машинното гласуване се крадат гласове значи не трябва да го има. Няма значение къде е вината, важното е, че се случва.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИСТИНАТА Е ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕОТ ВКЪЩИ ПО ПАНТОФИ,ХЕМ ЕВТИНО,ХЕМ БЪРЗО НАТИСКАШ БУТОНЧЕ И ГЛАСУВАЛ,ХА СЕГА ДА ВИ ВИДЯ МИЛИ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!
74
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко няма да оправи държавата. Може да построи още няколко магистрали но няма да оправи икономика, образование, наука, култура и други важни неща. От колко време си стоят така - само когато хората започват да се надигат пипва по нещичко докато се успокоят. Давам пример с ромските изцепки - бутнаха няколко къщи и спряха. Не че няма още незаконни ромски къщи. Но това прави Бойко - приспива хората, кара ги да мислят, че всичко е наред, но то не е. Няма да прогресираме с магистрали.
73
7
 
4
 
! Отговори
Оловния войник преди 4 години
Искахме електронно гласуване . Получихме машинно. Сега тези сандъци и камък за зеле не стават . Скрап.И Слави сам се отрече до три пъти сам от референдума си. По точно референдума ни.Смятайте за какво иде реч ония са по силни . В какво живеем и се мъчим.
72
12
 
13
 
! Отговори
ист преди 4 години
Манолова е по машинациите.Разбрала е че с машинното гласуване може да повтори Костинбродската далавера.
71
4
 
5
 
! Отговори
Народният СЪД преди 4 години
Политфинансова мафия. Ама иде видов ден.Престъпленията дето ще ги плащат им се трупат на лихва. Никой няма да ги спаси. Да мислят отсега за държава с която нямаме договор за екстрадиция.
70
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неазвисимо,че Бойко си е напазарувал когото трябва и верното му куче Мишо Константинов ще брои последен гласовете,не бива да се отчайвате.Ако излезем масово да гласуваме срещу усмихнатото лице на мафията,която направи безброй поразии,може и да имаме шанс за по-красива и угледна София.
69
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали ще е Мая или някой друг,няма значение,но трети път в една и съща тиква не трябва да се спъваме.
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя не ти е виновна,че има толкова неграмотни хора,които не разбират какво е 15/15.
67
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази не беше ли създателка на явлението 15-15?! С кви очи сега коментира какво да се прави на избори?!