АЕЦ "Козлодуй" купува старо оборудване от "Белене"

Цената му е 2.8 млн. лв., ще удължи срока на 5 и 6-ти блок
7
АЕЦ "Козлодуй" купува старо оборудване от "Белене"
Снимка: архив, Ройтерс

Националната електрическа компания ще може да продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от наличното старо оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ "Белене".

Става въпрос за филтри, вентилатори и други детайли, които са от съществено значение за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и за увеличаване на мощността на реакторната установка до 104 процента.

Стойността на предвиденото за продажба оборудване е близо 2.8 млн. лв. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества, реши правителството на редовно заседание днес.

Оборудването е аналогично с това в АЕЦ "Козлодуй", а използването му ще спести време и разходи на действащата ни атомна централа.

С друго решение Министерският съвет одобри проекта на нов договор за застраховка "Обща гражданска отговорност" на АЕЦ "Козлодуй".

Застрахователният договор ще бъде сключен с Гражданското дружество "Български национален застрахователен ядрен пул" за срок от една година. Срокът на досегашния договор изтича на 31 юли 2019 г.

От 2002 г. "АЕЦ Козлодуй" сключва ежегодно договор за такава застраховка, покриваща отговорността на централата за ядрена вреда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 4: Не е точно да се казва, че нямаме космонавти. Поредният космонавт е Иван Гешев - настоящ заместник главен прокурор. То е единствен кандидат за главен прокурор, на практика космонавт, спуснат от Бойко Борисов и Делян Пеевкси в креслото на Цацаров. Надбягване с един кон, конкурс с един кандидат - демокрация по гербаджийски.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей това е калсическа кражба, да даваш пари за застраховка, срещу ядрена авария.... Ако гръмне тая пущина, застраховката ще ни е най-малкият проблем, а и тогава я някой плати, я обяви фалит... Туй да не е застрахвока за изчукване на ламарини...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години нямаме космонавт. Нашите партньори от НАТО не искат да ни уредят да пътуваме със същата руска ракета и кораб Союз към МКС. Само 80 милиона долара струва.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На пряко договаряне беше продаден реакторът на руснаците и герберите и теменужките започнаха да съдят директорите на НЕК. Трябвало обществена поръчка и търг за частите. Сега няма търг, няма обществена поръчка.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Имаме си даже двама космонавти. И чувам че скоро ще построят, нова писта на старото летище... Ние сме велика нация, кисело млеко сех и демокрация"