При неплащане до 31-ви юли: Сделката за F-16 заплашена от провал

Експерти смятат, че може да изпуснем сроковете за плащане
Обновена: 30 юли 2019 13:54 | 27 юли 2019 13:30, Петя Славова
232
При неплащане до 31-ви юли: Сделката за  F-16 заплашена от провал
Снимка: БТА

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се приемат актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите F-16 може да се срине. Около това време се обединиха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев и експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков пред Нова тв. Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите.

Тагарев уточни, че разходите за мита, които ще плати България, всъщност ще останат в бюджета. "Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство.  Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се прехвърлят от една графа на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет", обясни той.

Още по темата

Експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков обясни, че разходите по изтребителите F-16 след сключването на договора са допълнителни, съпътстващи, а не скрити. Те ще трябва да бъдат заплащани в момента на сключване на сделката и впоследствие. „Бих ги определил още и като разходи с неясен произход. Какво имаме върху тези 2,2 млрд.? В четирите договора не се говори за митата, които трябва да се платят. Приблизително ще бъдат около четвърт милиард лева. Не се говори за транспортните разходи, тъй като в онова, което е предвидено има интересна клауза, че ако нещо се случи с доставката по време на транспорта, България ще поеме всички разходи за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи доклади и протоколи, които никак не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата излишно предупреждава с подписите си, че това са неизгодни договори", заяви експертът.

„F-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели 4,5 млрд. на 36, ще видите, че не прави 185 млн. долара един  самолет – за колкото ги купуваме ние. Във вида, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да изпълняват въздушна полиция и да ходят на мисия. Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево”, посочи Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
F-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели .Експерта вика, че Бг ще си купят самолети, дето не могат си ги позволи . бааааси
28
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДАНО се провали,ама не вярвам,близачите,слагачите,нагаждачите няма да допуснат с 8 самолета ЩЕ ПЛАШАТ САМО ГАРГИТЕ
27
4
 
16
 
! Отговори
.. преди 4 години
Тия ф16 в щатите ги има в музейте
26
2
 
12
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 4 години
Трябва България да преведе 5 милиарда евро на частната фирма - Фирмата е купила Земя в Пустинята на Лас Вегас за 1 долар декара .Проекта е за Хале с капацитет 8 самолета за 30 години .
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква сделка що за човек дава няколко милиарда и не знае какво ще получи и след колко време това е безотговорно. После като дадат парите НАТО ако се разпадне след 2 год ще кажат, че не могат да ги доставят както с Турция стана.
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата трупа заеми които и внуците ви ще плащат !!!Тоя се ненакраде.........
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какви мисии сънува Славчо? Знае ли какво е да пратиш авиация на мисия и каква подготовка трябва да имат пилотите и колко струва самата мисия? Ние едва 100 човека пехота издържаме и то с охранителни функции, той за авиация плещи.... преди това трябват пари за подготовка поне като за пет мисиии. Това да не е като да напълниш резервоара и да тръгнеш на пътешествие....
22
1
 
39
 
! Отговори
123 преди 4 години
Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево, посочи Велков.Значи ние купуваме фърфолетници за янките, вместо те да си ги купят. Забележително разхищение.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с визите какво стана бре? Поляците и те купуват така самолети ама срещу махане визите. И си го договориха по ердогански. Нали сме съюзници
20
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Около ли време да се обединили? Астрономическото, метеорологичното или глаголното?
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ - българска чума поразяваща нискочели човекоподбни в Територията.
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провали ли се сделката с F-16, Боко и Пеевски отиват в затвора в САЩ !!!
17
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратителна работа - тези буквално ни насилват да им купуваме техниката с изнудвачески методи и политико-икономически натиск. Поставят марионетъчно праителство на власт и започват да си сключват следки сами със себе си .... ?????????
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само народен съд за тия продажници
15
0
 
25
 
! Отговори
Митничар преди 4 години
"Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство."Това го е казал или човек, който не познава митническата материя или човек, който откровено лъже. Митата не са въпрос на вътрешно законодателство, а на европейско. България работи прилагайки европейските митнически правила и митническите тарифи и политика на Европа. Митните сборове се превеждат директно в европейския бюджет.
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гербавите с главата но доло да ги провесят пред народното събрание им е малко
13
5
 
3
 
! Отговори
НЯМА ПРОБЛЕМ преди 4 години
Рискуваме с Частен Съдия Изпълнител ?
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е това наглоста на краваршингтон няма граници с тия *** дето ги зложиха да ни управляватще ни смъкнат всички кожиза нероден петко 3 милиарда веднага много са го закъсали щом дерат и от най бедните държави
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гярберската чума ще плати, то с чужди пари лесно се плащат ненужни ***
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3 анонимник. Това вече е писано стотици пъти. Не си интересен, а и не хваща дикиш.