НАП призна: Не бяхме внимателни, ще търсим външна помощ

Вече има уволнени служители
31 юли 2019 14:28,
104
НАП призна: Не бяхме внимателни, ще търсим външна помощ
Снимка: НАП

Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност. Това каза на специален брифинг директорът на Националната агенция по приходите Галя Димитрова по повод изтеклите милиони лични данни от сървърите на агенцията.

"Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация", каза още Димитрова.

Още по темата

Анализът за причините за инцидента е показал пропуски в работата на звената на НАП за информационна сигурност. Димитрова обяви, че вече са уволнени ръководителите на отделите „Информационна сигурност” и „Информационни системи”.

"Обмисляме, че тази дейност - поради спецификата си, би могла да бъде аутсорсвана”, обяви тя и добави, че освен това вече се работи по създаването на нова ИТ инфраструктура.

"НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб , която е да е увеличила три пъти приходите си", изтъкна още Димитрова.

Директорът на приходната агенция отново посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния индентификационен код /ПИК/ към НАП и потвърди, че не е необходимо да се сменят личните карти.

Галя Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
gor преди 4 години
Goranov е престъпник.1. Накара СМГ да приеме сина му, който беше скъсан на изпита.2. Той живее в чужд апартамент на частен бизнесмен.3. Сградата, в която живее е същата, в която се намира и хакера.Boiko е престъпник1. Манипулира, заплашва, убива, рекетира и краде2. Няма бивша мутра. Той си остава мутра.Geshev1. Осъди Иванчева, независимо, че основния свидетел се отказа от показанията си2. Без доказателства обвини ИТ фирма, че хакнала НАПТримата са от ромски клан, който вече 20 год
91
0
 
2
 
! Отговори
Ми2 преди 4 години
Аз съм сигурен, че паролата е била 123456
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порнофилма тепарва ще го гледаме....но държавата е стабилна !
89
0
 
8
 
! Отговори
22029 преди 4 години
Директорите са уволнени. Тя, най-виновната за подценяването на рисковете, остава. Калинките, уредени в НАП на заплати, също остават. Трудно било да намерят добри спациалисти. Защото нито един конкурс не се провежда с тази цел, а за да се устрои нечие протеженце. В бъдеще време ни разказват за чужда помощ. Междувременно сме на сергията - кой каквото си хареса, може да си го прилапа.
88
0
 
7
 
! Отговори
мх преди 4 години
Заради изтичане на лични данни се убиват хора,тези от нап си мислят,че тази криза е шега!
87
2
 
0
 
! Отговори
ФБР на куково лято преди 4 години
Директор на ФБР по времето на Сноудън е Робърт Милър - същия, който разследваше Тръмп и който е отговорен за програмите за следене и упорито ги защитаваше!И изтичането е от идиотщина на военнните - конкретен човек Сноудън, няма нищо общо с ФБР... Предполагам доста оставки е имало, но българските политици *** дори не сравняват правилно и не знаят за какво става дума. Едно е данни на политици а друго на цял един народ. Да е имало гражданско дело срещу Сноудън?
86
0
 
0
 
! Отговори
До: 70 преди 4 години
Абе ти луд ли си!?!? Толерира...хахахаха...ти или не плащаш данъци въобще или си "наш" човек или нямаш халхабер представа!!!!
85
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 4 години
Има професии които умират да създават проблеми за да ги решават после. Сега цялата НАП я закачиха на въдицата.
84
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ТОЧНО ТАКА ИЗВИКАЙТЕ ОТВЪН СПЕЦИАЛИСТИ И НА ТЯХ ДА ПЛАЩАТЕ ОТ ПАРИТЕ НА НАРОДА ЩОТО СТЕ ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ. САМО КАЛИНКИ НАКАЦАЛИ ВЪВ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. АМИ ИЗВИКАЙТЕ ХАКЕРА ДА ВИ ПОКАЖЕ КАК СЕ ПРАВИ ТОВА, БЕЛКИ ЗАПОМНЯТ ВАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ НЕЩО И НАУЧАТ.
83
0
 
10
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
Спокойно г-жа... като бях мъничък баба ми ми казваше "Случва се"... така де... да се посссера. Та така и вие, случва се да се посссерете, ама на вас постоянно ви се случва всъщност вие си ходите все насссрани. Народа е свикнал да ви гледа поссссрани, а вас да не ви е срам и да не предприемата мерки, като примерно да си подадете оставката... хубаво ви е да си ходите насссрани...
82
0
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
в белите държави казват "незнанието не е оправдание", некадърноста и невниманието също. само у бугаристаня, един два бушона подадат оставнка, един друг се разкае по телевизията че повече нема да правят така и пито платено. и от следващия ден пак от начало. глупавичък робски народ. дайте му 200 грама спирт с есенции и един комат леб и го правете каквото си поискате.
81
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 4 години
Сега тези дето създадоха проблема ще го решат - за много пари. Външна помощ.Вредата от хакването на НАП е около НУЛА лева обаче след толкова истерия по телевизора - след такова подгряване ще се похарчат едни десетки милиони за софтуер от наши хора.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че Димитрова се разписва срещу 600 лева бруто месечно. :-)
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко в момента чете по няколко милиона реда кодове за да оправи нещата.
78
0
 
12
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Нали търсиха ай ти експерт за агенция пътища преди няколко месеца за заплатата от 600 лв. Смях в залата
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де е Гейбриъл да оправи НАП?
76
0
 
21
 
! Отговори
Предприемач преди 4 години
Хайде познайте какъв специалист ще отиде да работи в НАП за 1000 лв. Първо да си оправят заплатите, оттам се тръгва. С трици не се ловят маймуни вече
75
0
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Идвам да работя за НАП, но заплатата трябва да я умножите по 5 за целта
74
1
 
16
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 4 години
Заплатите в НАП и Митници са смехотворни. Продавачките в Лидл вземат повече. Как очакват със смешни заплати да имат компетентни и некорумпирани служители????
73
0
 
6
 
! Отговори
Дядо Спас преди 4 години
След дъжд - качулка ....