НАП призна: Не бяхме внимателни, ще търсим външна помощ

Вече има уволнени служители
31 юли 2019 14:28,
104
НАП призна: Не бяхме внимателни, ще търсим външна помощ
Снимка: НАП

Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност. Това каза на специален брифинг директорът на Националната агенция по приходите Галя Димитрова по повод изтеклите милиони лични данни от сървърите на агенцията.

"Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация", каза още Димитрова.

Още по темата

Анализът за причините за инцидента е показал пропуски в работата на звената на НАП за информационна сигурност. Димитрова обяви, че вече са уволнени ръководителите на отделите „Информационна сигурност” и „Информационни системи”.

"Обмисляме, че тази дейност - поради спецификата си, би могла да бъде аутсорсвана”, обяви тя и добави, че освен това вече се работи по създаването на нова ИТ инфраструктура.

"НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб , която е да е увеличила три пъти приходите си", изтъкна още Димитрова.

Директорът на приходната агенция отново посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния индентификационен код /ПИК/ към НАП и потвърди, че не е необходимо да се сменят личните карти.

Галя Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е народа да ви измете измикяри от нап заедно с мухобоико
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро очаквам нов гербаджийски скандал, когато си некадърен врагове не ти трябват.
70
0
 
19
 
! Отговори
??? преди 4 години
Интересно ми е НАП откъде ще намери добри ИТ специалисти срещу предлаганите 600-700 лева основна заплата?
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За държавен тероризъм който заплашва държавата и гражданите присъдата е доживотна както на Борисов, Горанов и Галя, така и на Бойков и Тодоров от ТАД груп стига да се докаже че са те. Но за Борисов, Горанов и Галя Димитрова няма как да се скрият и се знае, че те носят вината за теча, който застрашава държавата.
68
1
 
7
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Значи "аутсорсинг" означава, че едни пари отново ще потекат към едни техни хора. Нещото, което трябва на прави НАП е да отвори кода на техния софтуер и има доста програмисти, които на добра воля ще оправят техните бакии. Вече има и петиция по въпроса. Казва се "Лесно се приказва , покажете ни кода".
67
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 4 години
Не бяхте внимателни..............това да не е някое детенце дето се е на...кало в леглото на детската градина и не е било внимателно.Жал ми е за малкото кадърни хора остнали в тая дупка.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само НАП пуска лични данни, а цялата бг администрация. Проверете ако не вярвате за купища лични имена публикувани на страниците на всяко министерство от конкурси за работа. Така лесно престъпници се представят за други личности онлайн и както при нигерийските измами или телефонните измами получават преводи през банки или директно пари от банковата сметка или кеш.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е постигната. Същото е както при мутрите.Плащаш си и не те закачат.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...освен ако Боце няма магическа пръчка"Боце има такава пръчка, *** я е сложил на едно място, дето му прави кеф и не ще да я вади от там.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка лесно се хвърля в такъв момент нека първо калинката замаже за да се разсърди както трябва.
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече няма нужда да плащате никакви данъци и винетки на бавноразвиващите се. Те сами ще си ги теглят автоматично от банковите ви сметки.
61
0
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ха-ха не били внимателни и сега горят дребни бушони,. За такова нещо в белите държави хвърчат министерски и директорски чутури, но в тикволандия това е невъзможно освен, ако вожда нареди да се свети името му.
60
1
 
9
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Евала!!! Доживях държавна институция да си признае вината, поради некадърност и нехайство! Може и да има надежда България да се промени!
59
0
 
6
 
! Отговори
Калинка герберска преди 4 години
Ко и туй кибритсигурнуст уа? Личнити ми нища са приоритет, ни мъ бърка за личнитье ви данни яс съм велика!
58
0
 
11
 
! Отговори
SMS-гейт! преди 4 години
Бойко: "Абе Владич, к'ви са тия работи с тоя НАП бе, я да уволним некое ***, барем измием малко срама от челата...??"Влади: "Аааа, бат Бойко не така с лошо! Ами к'во ще кажеш за ония далавери там с тебе дето въртим, а...??"Бойко: "Ааа Владич, абе изведнъж ме заболя менискуса...!!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка ***! Съд за теб!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой вече спомня ли си за апартаментгейт???Не,нали?А някой да си спомня за КТБ аферата???Не,нали?А някой да си спомня за "повредения" търговски регистър???Не,нали?А някой да е разбрал,как това стадо го ограбват и водят за носа,както и колкото си искат???Не,нали?Е СЕГА СТАНА ЛИ ЯСНО,НА СТАДОТО,КОЙ Е ВИНОВНИКА ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ИЗВРАЩЕНИЯ НА ВЛАСТТА - НЕ,НЕ Е ВЛАСТТА,А С Т А Д О Т О!!!!Защото,ако не бяхме такова стадо,отдавна да бяхме излезли масово по улиците И НАСМЕЛИ ЦЯЛАТА ВЛАСТ!!..АКО?!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтеклите данни са безвъзвратно изгъбени в необятното интернет пространство освен, ако Боце няма магическа пръчка.
54
0
 
12
 
! Отговори
Много са преди 4 години
Калинките в ГЕРБ, но шефката на НАП направо кърти с глупост и некомпетентност. Въобще не виждам как тази ще направи нещо положително, а и сама каза, че личните и въпроси са приоритет.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А ОСТАВКА и СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ от шефката на НАП КОГА???"Аха. Трябва да се търси поне "престъпна небрежност" и "умишлено неглижиране на трудовите задължения". Ама минимум! Това са 5 до 15 години затвор! Но нали е герберастка, нищо няма да се направи...