НАП призна: Не бяхме внимателни, ще търсим външна помощ

Вече има уволнени служители
31 юли 2019 14:28,
104
НАП призна: Не бяхме внимателни, ще търсим външна помощ
Снимка: НАП

Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност. Това каза на специален брифинг директорът на Националната агенция по приходите Галя Димитрова по повод изтеклите милиони лични данни от сървърите на агенцията.

"Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация", каза още Димитрова.

Още по темата

Анализът за причините за инцидента е показал пропуски в работата на звената на НАП за информационна сигурност. Димитрова обяви, че вече са уволнени ръководителите на отделите „Информационна сигурност” и „Информационни системи”.

"Обмисляме, че тази дейност - поради спецификата си, би могла да бъде аутсорсвана”, обяви тя и добави, че освен това вече се работи по създаването на нова ИТ инфраструктура.

"НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб , която е да е увеличила три пъти приходите си", изтъкна още Димитрова.

Директорът на приходната агенция отново посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния индентификационен код /ПИК/ към НАП и потвърди, че не е необходимо да се сменят личните карти.

Галя Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка,солена глоба, съд и забрана за заемане на държавни и общински длъжности и така до тиквата горе.
11
0
 
15
 
! Отговори
Roslio преди 4 години
"аутсорсвана" и всичко е точно. Първо за какви пари? И много е ясно на кого. Ефекта - много повече пари за същата работа и прехвърляне на обща безотговорност. Тъпотия
10
0
 
17
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Като се има предвид, че добрите специалисти не са вече в България. Съм склонен да им повярвам, че са имали проблем да намерят подходящи. Това, че предлагат 1000лв заплата е друга тема ...
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички системи в държавата са хакнати! Хакерите посегнаха и на маркучите пред министерски съвет.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да вникнем в казаното, четейки между редовете:Ще си измием ръцете като пуснем обществена поръчка на наши хора за баслословна сума понеже сме твърде некомпетентни да си вършим работата. Самата фирма изпълнител ще гледа да харчи възможно най-малко пари за системата, като си гледа печалбата. Ако нещо се издъни, фирмата ще се закрие. По тая философия, що да имаме държава въобще - направо да "аоутсорсваме" цялата работа и да бием кепенците.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз като не се справям шефът ме уволнява , не си дава фирмата на концесия или на външни бизнесмени
6
0
 
21
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Аз мисля, че вместо да ръсите думи без съдържание, за да запълните фугите на вашето безхаберие е по- добре да си подадете оставката г- жа Димитрова. Без това явно в ''личен план'' сте взела решение което е несъвместимо с поста който заемате !
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изплюхте камъчето!Айде неколко милиона в конкуренцията на ТАД Груп !
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калинка до калинката! Управлението е кошер от калинки! Има ли някой с истинска диплома????
3
0
 
25
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Не били внимателни? Маса хора работят там, взимат заплати ДМС и други. Сега кой ще плати сметката? Ние данъкоплатците.
2
0
 
24
 
! Отговори
така ли преди 4 години
Признали и ... пито-платено?!?Абе тия верно ни мислят за овце, но пък имат основание.Всеки божи ден ни проверяват нивото на търпимост, а то няма край.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да видим оставките, но едва ли, в България демокрацията е само параван на мафията.