Спите ли? Слави Трифонов ли ще е поредната брънка от спасители?

Какви ще са ползите от появата на "Няма такава държава"?
Обновена: 2 авг 2019 14:00 | 2 авг 2019 13:25, Александър Попов
808
Спите ли? Слави Трифонов ли ще е поредната брънка от спасители?
Снимка: Dnes.bg

Добър вечер уважаеми зрители.
Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история?
Изхвърляме единия, прегръщаме втория.

Това е част от песента на Слави Трифонов "Нема такава държава". В последния ден на юли той обяви едноименния си проект, с който ще атакува политическата сцена. Изненаданите едва ли са били много, тъй като той и екипът му от години правят стъпки в тази насока.

"Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. Тя се направи, че този референдум не е съществувал", каза Трифонов в последното си шоу.

На базата на една заявка за навлизане на политическия фронт е рисковано да се правят прогнози. Още повече, че зад формацията засега стои само харизмата и популярността на Трифонов. Няма яснота има ли изградени структури, кои ще бъдат останалите лица. Да, той направи кастинг за политици, но все пак в рамките на шоуто. Остава загадка в кого от интервюираните е видял потенциал.

Още по темата
Самото наименование "Няма такава държава" носи негативизъм, който се засилва още повече, ако се направи асоциацията с едноименната песен. Което извън популизма едва ли е добра стратегия. Но името едва ли е най-важното.

Слави ще влезе официално в политиката с кредит на доверие, какъвто повечето системни играчи в момента нямат. На едни парламентарни избори сигурно от раз ще вкара десетина депутати. Но както отбеляза социологът Първан Симеонов, в момента Слави не е обременен от вихрещите се скандали. Според законите на политиката, ако скочиш в дълбокото, то процентите доверие ще се топят.

Какви ще са ползите от появата на "Няма такава държава"?

На първо място се очаква да бъде повишена избирателната активност. Появата на несистемна партия ще привлече до урните хора, които до този момент не са виждали алтернатива.

Със сигурност Трифонов ще разбърка политическото тесте карти, защото може спокойно да дръпне гласове от двата мастодонта - ГЕРБ и БСП.

Новият политически проект със сигурност ще притесни други формации, които през последните години играят ролята на коалиционни партньори и често действията им се разминават с предизборните обещания.

ВМРО и НФСБ също едва ли ще са спокойни, тъй като и Слави се заиграва с патриотизма.

Поредният месия или поредната "патерица"

На този въпрос може да се отговори едва, когато "Няма такава държава" бъде представена в парламента. Засега информацията за проекта е оскъдна. Слави може спокойно да размахва пръст по текущите скандали с апартаменти, изтекли данни, къщи, тераси и да зацапа още повече системните партии.

Но и той не е безгрешен и с "чиста" биография

Срещу него ще работи част от неговото минало. Заради близките му контакти с братята Васил и Георги Илиеви, заради контакти му с други бизнесмени със съмнителна репутация. Заради заиграването с определени политици през годините. Заради неуспешните му опити за политическа подкрепа към Меглена Кунева. Просто политиката има различни правила от шоуто и успехът на едното поприще не гарантира успех и на другото.

Само участие в избори ще покаже доколко трупаната популярност в ефир може да се трансформира в политическо влияние. Имаме примерите на Яне Янев, Жорж Ганчев, Николай Бареков - краткотрайни метеорити на политическата сцена. И дискредитирани днес.

Големият въпрос е каква ще бъде ролята на Слави и "Няма такава държава" на предстоящите местни избори. Може би още тогава ще се види какво седи под опаковката.

Слави е оцелявал през годините в доста критични ситуации, станал е пример за екипен играч. Но в телевизията. В политиката обаче смешките от Facebook на Иво Сиромахов нямат същия ефект. Нито късането на нечия политическа снимка ще се приеме с особен възторг, както примерно във вечерно токшоу. 

За нас остава да си припомним рефрена от "Нема такава държава" по-горе. И да се надяваме, че Слави няма да играе ролята на поредния Спасител, който ще бъде прегръщан и впоследствие изритан...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още по темата: Слави Трифонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
669
2
 
0
 
! Отговори
Mene преди 4 години
Слави добре влиза. Не сме видяли програмата. Какво и как ще промени? С какво ще се бори и да какво? С какво е по-различен, по-добър? Да представи кои проблеми ще решава, защото без ясни обещания от негова страна, не можем да разчитаме на резултати, по-различни от тези през последните три десетилетия. В момента освен огромен ентусиазъм други не разпознавам в него и групата му.
668
11
 
6
 
! Отговори
Калин Русев преди 4 години
Заставам редом до него, защото подкрепям визията му за промени с повдигнатите въпроси на референдума, включително и тези, които отпаднаха. Има нужда от нова енергия в тази държава и някаква посока и цели, които да има пред обществото. Като за начало има нужда от стойностни хора в парламента, а с манипулирани избори и наредени листи, няма как да стане!
667
11
 
7
 
! Отговори
Калин Русев преди 4 години
Класическо нашенско поведение, всички плуят! Аз не гледам на него като на спасител, ала всъщност е такъв за една от нас. Спомнете си жената, която нашата родина с радост щеше да екстрадира в САЩ без доказателства, за да може ЦЦ да ни се хвали как са хванали най-големия наркодилър. Ами подкрепата му за децата с увреждания. Тия дето сега ни управляват и толкова не са направили, за някого от народа, през всичките години в които им плащаме заплатите. Той има визия за нещо позитивно и го прави.
666
6
 
11
 
! Отговори
тоти преди 4 години
Давайте...нали и Бареков си купи гласове и сега взема 30хЕ в Европарламента ,що да не пратите и тоя търикат
665
6
 
11
 
! Отговори
Плевенски преди 4 години
Много ми е чудно от къде ще се издържа партийката му с един лев субсидия, ако достигне нужните гласове? И Кой ли ще е спонсора му?
664
3
 
13
 
! Отговори
Го4о преди 4 години
Из репертоара на Славуца: "***.ераст, ***.ераст ама и той иска де е на власт!?!?!?" А...? *** бил а, чалгар а?
663
2
 
13
 
! Отговори
Яница преди 4 години
Благодарение на ю туб, истината эа рептилите достига до всички хора по света а и таэи фиэономия твърде рядко може да се сбърка с нещо друго!!! Бъдете внимателни, рептилите са навсякъде около нас и творят эло всеки път когато могат!!!
662
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко започна с атака за изборите през 2000 г с перманентни плюнки по И.Костов!Всяка вечер канеха Стефан Цанев и Недялко Йорданов да сриват авторитета на ОДС, а парите идваха от расия, чрез Овергаз на с.дончев!Този е един карай но противен и нагъл чалгар, с голяма вина за опростачването на младите!
661
3
 
23
 
! Отговори
pipo преди 4 години
Поредния с*мешни*к дето ще спасява България!
660
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основен изпростител и чалгизатор на населението. Слушахме му простотиите 25 години. Толкова нормални гости минаха през предаването му как не прихвана малко акъл. Тъпир страшен даже жена не намери.
659
6
 
21
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 4 години
Белия швед Станислави е кукла на конци ! Вижте го - той не може да каже една дума извън сценария !
658
5
 
28
 
! Отговори
нексус преди 4 години
слафчу е параван на мултигруп скоро ще цъфне и дарина павлова сред съратниците му
657
7
 
34
 
! Отговори
кърлеж преди 4 години
Попитали радио Ереван има ли държава, в която Слави да може да направи партия. И радиото отговорило Няма такава държава!
656
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помислете върху един ФАКТ: Независимо коя партия е управявала през последните 30 години,управляваща е била винаги ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА!СИСТЕМАТА!!!Вие виждате само конкретната партия,а зад нея стои Системата!Разберете го!Тази локална,"национална" система,ФИЛИАЛ НА ГЛОБАЛНАТА!Погледнете какво става с управляващите ЕС -УПРАВЛЯВАТ САМО ПАРТИИ!!!А вие си въбразявате,че зад тах стоят личности!УПРАВЛЯВА ГЛОБАЛНАТА ПАРТИЙНА СИСТЕМА,ЧИИТО ФИЛИАЛИ СА "НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРТИИ!Така е и с партия-СлавЧо!
655
10
 
18
 
! Отговори
Судан за Евровизия преди 4 години
Аз ще гласувам за Слави, само ако обещае Азис да е председател на парламента.
654
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Царя и Пъдаря идва ред на Шута !!!!!
653
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някой май му е доста притеснено, че още отсега започна да вие против Слави! Може и да не е "спасителят", но може и да е ! Нещо трябва да се промени!!! Сегашните политици я карат към по-сериозно закопаване от когато и да било! А, дали Слави влиза за добро или лошо в политиката, само времето ще покаже! Стигнали сме до такова положение вече, че всеки лош избор си е едно "дежа ву" и на никой няма да му направи кой знае какво впечатление..... Нека му пожелаем успех във всяко добро начинание!
652
27
 
15
 
! Отговори
една преди 4 години
Мачкай, Слави!
651
18
 
13
 
! Отговори
дс преди 4 години
"Заради близките му контакти с братята Васил и Георги Илиеви, заради контакти му с други бизнесмени със съмнителна репутация."Какви са му били контактите с тях? Съвместен бизнес ли имат и ако да, какъв? Ако и той и те имат акции примерно в бтв, това не са никакви контакти. Били ли са заедно в група за отвличане, пране на пари, рекет и т.н.? Доказателства?
650
12
 
18
 
! Отговори
Shark преди 4 години
"Но и той не е безгрешен и с "чиста" биография" - Партията още не е факт, а вие започнахте да маскарите. Щото биографиита на ББ, ЦЦ, КН и прочее са много чисти, та толкова сте се загрижили за това, че ще изгубят гласове!!!!!!!!