Спите ли? Слави Трифонов ли ще е поредната брънка от спасители?

Какви ще са ползите от появата на "Няма такава държава"?
Обновена: 2 авг 2019 14:00 | 2 авг 2019 13:25, Александър Попов
808
Спите ли? Слави Трифонов ли ще е поредната брънка от спасители?
Снимка: Dnes.bg

Добър вечер уважаеми зрители.
Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история?
Изхвърляме единия, прегръщаме втория.

Това е част от песента на Слави Трифонов "Нема такава държава". В последния ден на юли той обяви едноименния си проект, с който ще атакува политическата сцена. Изненаданите едва ли са били много, тъй като той и екипът му от години правят стъпки в тази насока.

"Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. Тя се направи, че този референдум не е съществувал", каза Трифонов в последното си шоу.

На базата на една заявка за навлизане на политическия фронт е рисковано да се правят прогнози. Още повече, че зад формацията засега стои само харизмата и популярността на Трифонов. Няма яснота има ли изградени структури, кои ще бъдат останалите лица. Да, той направи кастинг за политици, но все пак в рамките на шоуто. Остава загадка в кого от интервюираните е видял потенциал.

Още по темата
Самото наименование "Няма такава държава" носи негативизъм, който се засилва още повече, ако се направи асоциацията с едноименната песен. Което извън популизма едва ли е добра стратегия. Но името едва ли е най-важното.

Слави ще влезе официално в политиката с кредит на доверие, какъвто повечето системни играчи в момента нямат. На едни парламентарни избори сигурно от раз ще вкара десетина депутати. Но както отбеляза социологът Първан Симеонов, в момента Слави не е обременен от вихрещите се скандали. Според законите на политиката, ако скочиш в дълбокото, то процентите доверие ще се топят.

Какви ще са ползите от появата на "Няма такава държава"?

На първо място се очаква да бъде повишена избирателната активност. Появата на несистемна партия ще привлече до урните хора, които до този момент не са виждали алтернатива.

Със сигурност Трифонов ще разбърка политическото тесте карти, защото може спокойно да дръпне гласове от двата мастодонта - ГЕРБ и БСП.

Новият политически проект със сигурност ще притесни други формации, които през последните години играят ролята на коалиционни партньори и често действията им се разминават с предизборните обещания.

ВМРО и НФСБ също едва ли ще са спокойни, тъй като и Слави се заиграва с патриотизма.

Поредният месия или поредната "патерица"

На този въпрос може да се отговори едва, когато "Няма такава държава" бъде представена в парламента. Засега информацията за проекта е оскъдна. Слави може спокойно да размахва пръст по текущите скандали с апартаменти, изтекли данни, къщи, тераси и да зацапа още повече системните партии.

Но и той не е безгрешен и с "чиста" биография

Срещу него ще работи част от неговото минало. Заради близките му контакти с братята Васил и Георги Илиеви, заради контакти му с други бизнесмени със съмнителна репутация. Заради заиграването с определени политици през годините. Заради неуспешните му опити за политическа подкрепа към Меглена Кунева. Просто политиката има различни правила от шоуто и успехът на едното поприще не гарантира успех и на другото.

Само участие в избори ще покаже доколко трупаната популярност в ефир може да се трансформира в политическо влияние. Имаме примерите на Яне Янев, Жорж Ганчев, Николай Бареков - краткотрайни метеорити на политическата сцена. И дискредитирани днес.

Големият въпрос е каква ще бъде ролята на Слави и "Няма такава държава" на предстоящите местни избори. Може би още тогава ще се види какво седи под опаковката.

Слави е оцелявал през годините в доста критични ситуации, станал е пример за екипен играч. Но в телевизията. В политиката обаче смешките от Facebook на Иво Сиромахов нямат същия ефект. Нито късането на нечия политическа снимка ще се приеме с особен възторг, както примерно във вечерно токшоу. 

За нас остава да си припомним рефрена от "Нема такава държава" по-горе. И да се надяваме, че Слави няма да играе ролята на поредния Спасител, който ще бъде прегръщан и впоследствие изритан...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още по темата: Слави Трифонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
609
4
 
23
 
! Отговори
Mudyu преди 4 години
спрете да давате подкупи и рушвети, когато сте виновни. И забравете въпроса, абе нямаш ли там някой да оправи работата ? Тогава може и да тръгнем в правилната посока, ганчовци
608
6
 
9
 
! Отговори
Менделеев преди 4 години
С идването на клоните на власт започва края на света. Америка, Англия, Украйна сега и при нас.
607
7
 
23
 
! Отговори
Стефка преди 4 години
Тези ли ще са новите политици?Сега вече ще сме Шоу за цял свят.
606
5
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Четейки коментари на *** словоблудствали под мен не можах по-точно на кой е човек Славуца. Може би защото са изредили десетки варианти, които са ги осенили докато си зареждат кухата глава с 220 ток
605
11
 
13
 
! Отговори
Бай ой преди 4 години
Този анализатор е толкова ТъБ, че си няма идея как Слави ще вкара поне 50 депутати, а и отгоре! Не може да сравняваш Яне и Бараков с него, поради простата причина, че екипът заобикалящ маркуча е с доста по-високи възможности от двамата и т.н.т и т.н.т. И не на последно място Слави е мултимилионер, а не като онези двамата + Шкембе Воевода и не му е нужно толкова да краде
604
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не слушам чалга, но харесвам песните на Слави
603
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави достатъчно е само страха който гледаме у партия Герб и вожда им......10 г. те съсипаха всичко по пътя си ,сега е ред да им гледаме на тях сеира...
602
15
 
16
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Обикновен психопат и шизофреник!?...
601
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави си е милионер , стана такъв с чалгата двайсет и кусур години без почивка и с протекции на политици. Сега иска да стане такъв и да си живурка недосегаемо като патеричка на тези " елити" които го създадоха и подържат.
600
19
 
22
 
! Отговори
Все ощи има преди 4 години
около 20% свестни българи, но ако останалите 80% *** се полъжат и подкрепят тези *** около Славуца, в България ще останат само ***!
599
19
 
27
 
! Отговори
рефера преди 4 години
плешивия славей и аверите му са параван на мултигруп и се напъват за да ни измамят всичко което говорят са красиви приказки за наивници
598
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си пусне пусне едни ,,гьйотчийски'' мустаци,ще му мясат,ама много.Незнам само какъв вид шапка ще му отива.На тоя до него,безспорно неговата шапка е ,,червеноармейско войнишко кепе'',ама на саръка не мога да определя какво ще му ходи най-много.
597
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека на Гергов?Аааа...няма нужда,мерси.По-добре с асфалт Паша.
596
19
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Поредният червен каскет на хоризонта.
595
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай Слави с теб сме !Не че ти си нещо по-вече от баце ,но само заради куража ти и ако разтуриш тази мафиотска, дебелашка ,лакома и нагла управа ще сме ти вечно благодарни !
594
28
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувам само за Славииииииии
593
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем чи да беее, дай да гласуааме за бате Бойко или за Нинуфта, дека, кат я гледам е готова да коли и беси, ако и се отдаде шанс че я е яд ...
592
20
 
36
 
! Отговори
Мелничаря Кунц преди 4 години
Трифонов и антуража му са нищо повече от една патерица на властта. Като шоумен в началото беше уникален, в последните години не го гледам изобщо. Слаб водещ, слаби сценарии, изтъркани до болка диалози и чалга на корем.Пословично глупавият Бг народ обаче вижда само месии и празни надежди и ще даде шанс и на този измамник.
591
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До П.ПетровАба малчи уа! Т ко напрай ... изтропа са на ментуту ...
590
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 605Че то на концерти на Слави сте само чалгари