Следващата поръчка на F-16 по-евтина, пилотите ни вече ще са обучени

Самолетите ще имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа
296

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Представители на американската компания и на посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на изтребителите, които България купува.

"В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, каза директорът на кампанията за F-16 в България на компанията-производител "Локхийд Мартин“ Джим Робинсън.

Още по темата
Той увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

Компанията предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка, така че технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

"Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска, защото пилотите вече ще са обучени“, каза още Робинсън.

"Когато купува F-16, всяка държава трябва да има предвид, че се купуват не само самите самолети, а и обслужването. Имайте предвид, че обслужването при следващите осем няма да го заплащате, защото вече ще го имате. Поддръжката вече също ще си я имате от първите осем, пилотите вече ще бъдат обучени, тоест ще бъде много по-евтино“, обясни той, цитиран от "Фокус“.

Робинсън допълни, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те.

Бяха положени много усилия да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди. Пакетът, който предлагаме според мен, отговаря на нуждите на България. Това каза заместник-ръководителят на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София Джъстин Фридман пък коментира, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

"България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стИ как така най бедната страна в евро саюза спонсорира богата Америка.И аз това се чудя.Разни смешници изкарват, че с някакви скъсани 2 милиарда ЛЕВА едва ли не сме били крепили икономиката на САЩ, която е 20 трилиона.Какво да говорим?Неуки комунисти!
164
5
 
7
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Отдавна закъсняхме с техническото обновяване на армията но както се казва по-добре късно отколкото никога. Който не храни своята армия храни чужда.
163
4
 
11
 
! Отговори
До ЕС фор преди 4 години
Извади си ги тези 3 милиарда от собствения джоб, направи едно щедро дарение на братяти ти Хамериканци.И им прати специални поздрави и честитки, че на тази дата убиха половин милион цивилно население японци!Най-добре в тях чест да отидеш доброволец в Ирак, щъ изпратим с фанфари и почести.
162
5
 
5
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
до алекс,за Лада Рейвън ли говориш? Беше красива рисунка!
161
4
 
14
 
! Отговори
ст преди 4 години
И как така най бедната страна в евро саюза спонсорира богата Америка. Имам следното питане към другаря Борисов: Дали въобще ще полетят някога тези консервни кутии, и ако полетят в неправилната посока дали на седмата минута нама да бъдат свалени с някоя допотопна C300.
160
4
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Следващата поръчка ще я изплащат на Бойко унуците и Джипси Авер...
159
1
 
17
 
! Отговори
ст преди 4 години
Каква следваща поръчка, какви пет лева, до тогава в България ше останат само Асан и Айше ама те пари нямат.
158
3
 
14
 
! Отговори
Ес форевър преди 4 години
Да се намалят пенсиите с 50% и да се купят още 36 Ф-16
157
7
 
10
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Браво, още самолети трябват. Всеки самолет пирон в ковчега на предателите.
156
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия рекетьори взеха ни парите и вече намекват,че още 8 трябва да вземаме.. американския посланик да се изгони от България!
155
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
Моля? Хм..Следващата поръчка.Истински бойни самолети.Ще са Мигове с 2 двигателя.И много по боеспособни от сегашните летящи Американски кошници.Които в следващите 4 че и бог знае още колко години,ще минат докато си ги получим.И ще ни излязат ПРЕСОЛЕНИ като цена! А вие господа Върхушка която ни "управлява" на ИНАТ И НА ВСЯКА ЦЕНА.Отдавна Ще сме ви забравили!!!!!! А Американското НАТО Ще си тръгне един ден от Европа! Щом руснака си тръгна след 45 г.То и те Ще си тръгнат от Европа! ЕАрм ни е нужна!
154
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До алекс"БобиДоста си глупав ?? колко стотинки на пост по опорни точки ти плащат ???"Алекс ако бяха ОПОРНИ ТОЧКИ съвсем лесно можеш да ме оборишАко бяха ОПОРНИ ТОЧКИ щях да ги снеса като Анонимен и да забравяИ накрая Алекс нещо от написаното от мен да не е истина?
153
5
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
"Руската изметПродължава да беснее, че не успя , въпреки огромната мобилизация на силите да провали сделката за F-16."Не бре УНУФРИ нормалните хора беснеем че Политиците се продадоха и не Купихме Грипен който ни подхожда много повече от Ф-16 и е по-евтин в експлоатация
152
4
 
4
 
! Отговори
алекс преди 4 години
До БобиДоста си глупав ?? колко стотинки на пост по опорни точки ти плащат ???
151
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"ПРЕДЛАГАМ ДА ПЛАТИМ СЛЕДВАЩАТА ПОРЪЧКА ВЕДНАГА , КАТО ПРЕДЛАГАМ ДА ПЛАТИМ И ЛИХВИ ЗА ТОВА, ЧЕ ОЩЕ НЕ СМЕ Я НАПРАВИЛИ ВЕЧЕ.КАКВО СЕ МОТАМЕ МАМА МУ СТАРА."Четем дребния текст под договора ....Че Плащаме още и още1. Аерофиниши на Граф Игнатиево2. Бункери на Графа за Ф-163. нови резервуари и запаси от гориво J8 оти Ф-16 не гори обикновен керосин4. Бункери с климатик за ракетите и бомбите дето още не са поръчани5. още една авио база комплексен ремонт както ще се прави на Графа
150
12
 
4
 
! Отговори
Руската измет преди 4 години
Продължава да беснее, че не успя , въпреки огромната мобилизация на силите да провали сделката за F-16.
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То едни няма още,те за други говорят
148
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕДВАЩАТА ПОРЪЧКА, ТЕ СЕГАШНАТА НЕ СА НАРИСУВАЛИ ОЩЕ.ПРЕДЛАГАМ ДА ПЛАТИМ СЛЕДВАЩАТА ПОРЪЧКА ВЕДНАГА , КАТО ПРЕДЛАГАМ ДА ПЛАТИМ И ЛИХВИ ЗА ТОВА, ЧЕ ОЩЕ НЕ СМЕ Я НАПРАВИЛИ ВЕЧЕ.КАКВО СЕ МОТАМЕ МАМА МУ СТАРА.
147
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Я ми кажи бобчо колко въздушни победи има Миг 29 ? :) А! И колко миг 29 има свалени във въздушен бой??:)"Я Анонимни ми кажи колко победи имат западни и Еврейски изтребители след войната във Виетнам без ползване на АУАКСИ и аз с удоволствие ще ти отговоря.Хора разберете дори прадядото Ф-4 може да се съревновава дори със стелта Су-57 ако се управлява от АУАКС. До такава степен АУАКСА увеличава възможностите на самолетите и ПВО. Вече само бедните страни нямат АУАКСИ
146
6
 
11
 
! Отговори
Народен Съд преди 4 години
Американец и теорист са синоними . Престъпници назанчили още по големи престъпници на валст във България.