Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"

19 август е крайната дата за участие
14 авг 2019 10:36,
295
Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"
Снимка: БулФото

От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това каза пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод процедурата за избор на компания, която да реализира мегапроекта.

Министърът изтъкна, че е убедена, че Европейската комисия не би реагирала, ако руската компания спечели проекта, каквито предположения вече има.

Още по темата

"За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години", категорична е Петкова.

Иначе министърът коментира държавното посещение в Туркменистан, на което е била обсъдена и възможността за внос на газ от каспийската държава.

"Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация", каза тя.

По думите й в рамките на посещението са били осъществени две възможности за обсъждане на отношенията на България с Туркменистан - заседание на междуправителствената комисия и участие в първия Каспийски икономически форум.

Министър Петкова каза, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година. Припомняме, че съмненията идват, заради евентуалното блокиране на доставките от страна Русия, както тя го е правила в миналото. Директни доставки пред Каспийско море не са възможни, защото през него не е разрешено да се строят газопроводи.

При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако вземат Белене, направо си ставаме руска губерния."И ако вземем бат Арни за губернатор съвсем ще се оправим! Зле ли им е в Калифорнийската губерния кат` ги управлява терминатора? Ми - не!
196
9
 
17
 
! Отговори
Рушките свини преди 4 години
Вчера спретнаха втори ЧернобилДнес се натискат за БеляНеНаглеци!
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има ли?Чети текста на статията:Министър Петкова каза, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан...При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.
194
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туркменски газ през територията на Русия, като цената му ще включва и транзитните такси за хилядите километри по необятната руска степ. Гениално решение на Тиквоний, след като спря "Южен поток"Какво общо има тук ЮП?
193
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А каква услуга на американците е направил, американците какво печелят?
192
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нова АЕЦ не е нужнаСамо да те поправя.блок 6 на АЕЦ козлодуй го пуснаха 1991-ва, т.е. 2 години след комунизма.
191
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директни доставки по дъното на Каспийско море не са възможни, защото през него не е разрешено да се строят газопроводи. Дмитрий Медведев е казал, че ще бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво. Какви може да са? Туркменски газ през територията на Русия, като цената му ще включва и транзитните такси за хилядите километри по необятната руска степ. Гениално решение на Тиквоний, след като спря "Южен поток". :)
190
10
 
15
 
! Отговори
Суджук преди 4 години
За пореден път се убеждавам колко ни е глупава политиката. Вместо АЕЦ Белене отдавна да бъде готова да произвежда електричество, да не поскъпва тока, да имаме по евтино производство и стоки. Правителството на ГЕРБ направи услуга на американците и спря проекта. Сега вижда глупавата си грешка и се опитва да я поправи. За тях не е от значение, че това е за сметка на народа.
189
7
 
8
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
до 215,ти някъде извън ЕС ли си, че пищиш, че в "ЕС нямало такива като мен". Само за справка, тука 99% от каскетите са си в ЕС и пищят срещу ЕС. Ето това е свободата на словото, да идат в Русия да ги видим дали ще могат да се изповядват като нещо не им хареса. Ще видят дупка по улицата, ще се оплачат някъде и до два три дни ще нахлуят маскирани с автомати и ще ги тикнат в дранголника. Ама то трябва малко мозък това да се проумее.
188
5
 
2
 
! Отговори
нема държава преди 4 години
Какво стана с китайските другари с куфарчетата долари нали щяха да купуват балканския *** изгодно както аляска.на времето ^ българия = хонг конг на балканите е и , путин ще оди на сран по света не че сега не е ........на сран .
187
9
 
11
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 4 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
186
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е.Трябва да сме на страната на печелещите и да им даваме всичко каквото поискат.Едни 4 милиарда за евентуални бъдещи самолети,с които ще нападаме Русия.
185
7
 
6
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Нужно е да се напиша само едно изречение и с това дискусията се изчерпва: "Никога повече с Русия, повече не искаме да сме на страната на губещите".
184
7
 
12
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
183
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е да разцепим и европа с един втори чернобил. дали ще е белене само руснаците си знаят
182
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години", категорична е Петкова!!!Винету, чешльо и останалите к***ни знаят ли ???До скоро нямаше никакви икономически, енергийни и въобще нужда от него нямаше.Какво толкова се промени?, сега всички искат да строят нещо безмислено, странна работа.
181
4
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Току що от ТАСС информираха, че "Росатом" са сключили съвместен договор с "Мосфильм" за снимане на нов сериал за "Чернобил", като на този етап най-подходящ за целта се е оказал терена на Белене, а трапа изкопан там ще се използва за загробване на последствията от аварията ... !!!
180
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕС форевърНаучи се първо да пишеш пък после си приказвай.
179
4
 
8
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
до 204,Русия географски може да е в Русия, но манталитета им е на степни диваци.
178
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧе Русия си е в Европа.Границата с Азия минава през Урал.Европейската част на Русия е колкото всички останали европейски държави заедно.