Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена

Бедността и корупцията продължава да гони младите хора
Обновена: 10 ное 2019 11:51 | 10 ное 2019 09:19, Александър Попов
282
Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност. Това написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook, по повод 10 ноември.

Още по темата

"Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение. България направи своя важен геополитически избор, но не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. Затова и днес политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани. Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни", се казва още в изказването на президента.

"През последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми. Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи. Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество", посочи държавният глава.

"Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас. Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля срещу всеки опит за подмяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ", написа още Радев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Не президент, а пепелянка. Тъй ще го каже, че да ухапе с отровния си език.
141
5
 
20
 
! Отговори
Защо никога преди 4 години
Не намеква дори за Доган и Пеевски.Уж показва проблемите , но факти никога не дава.Този е един богат мърморко , на наша издръжка
140
10
 
3
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До Комунистите ограбихаЗа теб и такива като теб живота започва и свършва с комунистите! А фактически в разкази на писатели като Елин Пелин гърненцето с родовите жълтици се краде от един от членовете на рода! Кви комунисти, като това е било характерно за българина?пп. в посл. време се замислям доколко мъжете са били ставали Бащи, а не само семеосеменители!
139
0
 
19
 
! Отговори
Червените мръсници преди 4 години
До Червените милионериТо повсеместно бившите червени БКП величия спъват добрите процеси на демокрацията и крадат с гъзоветее си!
138
2
 
12
 
! Отговори
абе тоя преди 4 години
*** като *** !от де го изкопахте тоя бунак бе !?
137
4
 
8
 
! Отговори
Резил преди 4 години
Досега, за 30 години, не сме улучили на хубав Президент.
136
7
 
4
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 148 Не е безличен, а е сложен и неразбираем за ... герберите и не самоТо е като да четеш специализирана литература, а да не познаваш терминологията! Трудно е и не е за всеки! Бойчето говори на разбираем за аудиторията език, по точно издава разбираемите / познати/ звуци за стадото / заплаха, храна, ..../ и се харесва!
135
4
 
9
 
! Отговори
просто безличен преди 4 години
Разходих се по статиите. Под статията на Радев има най-малко коментари.Толкова безличен, че дори тези които пишат срещу него не си губят времето.
134
6
 
12
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Когато седна на магическия стол, въпросната особа трябваше да забрави партийните си предпочитания и да работи за народа.Вместо това, той предпочете да стане говорител на Ген Решетников и г-жата от Крушовица.Пълен провал на човека, генерала и Президента Радев.
133
3
 
11
 
! Отговори
не мой ни излъга преди 4 години
Още е живо поколението което възстана срещу комунистическото подтисничество.Този само дразни и ни предизвиква да си спомняме.
132
5
 
13
 
! Отговори
МъкаНародна преди 4 години
Ако беше загрижен за народа този трябвашенда каже-"Президентската институция е безсмислена, скъпа и вредна куха парадност,особено в коя случай.Предлагам да се закрие,а парите да се похарчат за нещо народополезно!" Мен не ме мислете-аз си имам 1200 лв. пенсия,а съм получил и 20 заплати при пенсиониране.По полезен ще съм за държавата като пъпешопроизвоител,където единствено се чувствам капацитет.Външната и вътрешната политика са непонятни територии за военен,живял стерилна казармена среда!Видно е!
131
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се разхождаше като манекен и си мълчеше щеше да приемлив фигурант.Отвори ли уста обаче виждаш, че е тотална интелектуална щета, живееща в паралелната реалност на "справедливия социалистически строй". Излиза, че ние с този сме живели в различни държави преди 30 години - той в комунистически мострен елит, а ние роби на този елит. Че по-задължение трябваше да ги харесваме и ръкопляскаме.Отсъствието от манифестация за 9-ти Септември си беше провинение със служебни последствие.Оруел!!!
130
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя само лозунги вдига. Направи нещо за тая държава бе руско поклоннико
129
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Вие политиците не платихте НИЩО,плати НАРОДЪТ. Например хората,които и досега през 2019 получават 100 Евро пенсия.. пълна мизерия...Корупция,безнаказаност и никаква надежда за справедливост ..това е България в момента.Красивите речи не вършат никому работа.
128
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния разединител на нацията.
127
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да обикаляш света на държавна издръжка и в същото време да разправяш колко било хубаво при социализма, когато те спираха на 30км от вътрешната страна на границата си е лицемерие.
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е колко години щеше да е модел стрината? Не е гони ли 50така вече?Аз щях да съм стругар в някакъв смотан соц завод на 180лв заплата и аз да правя консерви та да има какво да си дояждам зимата като спрат тока.Няма злоба бе. Отде ти дойде на ума?
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е неделя все пак. Премиерите и те имат почивен ден като тебе.
124
11
 
5
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 4 години
До Анонимен от пост 132Нека оставим злобата. Защото и аз мога да напиша нещо за теб.напр. Ако не беше 9-ти 11. то ти щеше да копаеш някъде места за нужници .Остави ДесаДеса има 2 факултета знае и ползва свободно 3 езика и можеше да бъде шеф на модна агенция.Все пак била е далечната 1987г. манекен на модна къща Яница.Ти какъв щеше да бъдеш?
123
5
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 132 АнонименББ също е на тур. обиколки / не са работнти обиколки щото резултата е единтвено лични снимки с някого/ из страната и в чужбина!