Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена

Бедността и корупцията продължава да гони младите хора
Обновена: 10 ное 2019 11:51 | 10 ное 2019 09:19, Александър Попов
282
Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност. Това написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook, по повод 10 ноември.

Още по темата

"Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение. България направи своя важен геополитически избор, но не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. Затова и днес политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани. Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни", се казва още в изказването на президента.

"През последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми. Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи. Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество", посочи държавният глава.

"Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас. Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля срещу всеки опит за подмяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ", написа още Радев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги елементарно и глупаво. Типично по комунистически!
101
17
 
20
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
Както винаги ясно, кратко и ясно , без просташкия жаргон на Тиквата . Време е за президентска партия иначе загиваме !
100
15
 
22
 
! Отговори
Безполезен Радев преди 4 години
Трагичен е ! Едни и същи празни приказки по всякакъв повод! Така и ще му мине мандата без да свърши нищо полезно за обикновенния българин !
99
2
 
5
 
! Отговори
истината преди 4 години
Най мн. вие платихте или тепърва ще плащате
98
5
 
9
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Ве Ти кажи колко сметки направиха герберастите откъм заеми,самолети,санирания,апартаменти,които дори и внуците ни ще плащат.А оня герберски *** дето пише "другаре"да каже Боко какъв е-партиец или комунист?
97
3
 
16
 
! Отговори
ПРЕХОД с ПРЕВРАТ ! преди 4 години
Това е истинският преход под егидата и контрола на БКП.............
96
8
 
17
 
! Отговори
Радеф преди 4 години
От както станах президент си купих нова рокля и имам вноска за грипен.
95
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сам човек няма как да пребори Мафията, чийто октопод е оплел в пипалата си цялата Държава, но чест му прави на Президента, че поне се опитва да отстоява интересите на народа.
94
6
 
24
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Точно ти нищо не си платил! Ние платихме на Нинова и на БСП-то фирмите
93
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен до Зозо преди 4 години
Какъвто ни е премиера некадърник такива са и троловете му нали така бе Зозо.
92
8
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Радев: Добър ден. Зимата е студено, лятото е попло, трябва да връщам парите на Грипен, виновен е Бойко, а забравих - спортът е полезен, цигарите са вредни...... трябва да връщам парите на Грипен.....
91
8
 
25
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 4 години
Интересно, какво е правил льотчика на 10ти преди 30г?Предполагам: член на ДКМС, кандидат член на БКП, активен в часовете по полит-подготовка....
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За който е проста - да. И го намирам за честно
89
19
 
7
 
! Отговори
С400 преди 4 години
Боко предаде България и НАТО пред СССР като даде въздушен коридор! Тежко му и горко!
88
1
 
12
 
! Отговори
Свраката преди 4 години
А високата цена е и с висока лихва, и расте постоянно... А високата цена е договорена едностранно още преди "поемането по новия път"... Което показва неизбежността и предопределеността на пътя, и че всички говорители за пътя са от другата страна, не от нашата!
87
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е питал България за новия път. Запушиха стария път, загубихме пазарите си, военната защита. Излязохме без сделка от Социалистическия съюз. Запада, Германия завладяха пазарите на Източна Европа и Русия и направиха Източна Европа бедна.
86
3
 
15
 
! Отговори
Ве преди 4 години
Някой е направил ГОЛЯМА "сметка" 45години, която ние все още плащаме...
85
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поехме по пътя на самоунищожението ...
84
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След преврата през 10 ноември 1989г.България след 30 години демокрация е най бедната в ЕС, без ясно бъдеще, с огромна корупция в държавния апарат, с огромна престъпност, ширеща се проституция и наркомания. По време на режима Борисов беше установена авторитарно тоталитарна власт която ще управлява докато поиска. Настоящият режим не може да бъде свален от българите а само от ЦРУ.
83
6
 
9
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
На 10 ноември 1989г. поехме по грешен път и през 2000 година забогателите крадци на прехода започнаха да обират българския народ чрез измислена "здравна каса" , данъци и осигуровки.Трябваше да се измисли друг начин за крадене,защото всичко беше опоскано и нямаше вече за "лапане". Какво беше построено като заводи и предприятия след прехода не се вижда, защото го няма.