Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво

С интерконектора България става истински газов хъб
Обновена: 29 ное 2019 14:02 | 29 ное 2019 14:02, Елка Василева
131
Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво
Херо Мустафа. Снимка: БТА

Отношенията между България и САЩ достигат ново ниво, започвайки с историческата среща на президента Тръмп и министър-председателя Борисов, каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на публична лекция пред Атлантическия клуб на тема "Американско-българските отношения: Следващите 30 години".

Тя отбеляза като важен резултат установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на плодотворното сътрудничество в три основни области на взаимен интерес - сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика, засилване на демокрацията и върховенството на закона.

Посланик Мустафа подчерта, че България е надежден съюзник в НАТО на Балканите и припомни, че българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак и Афганистан и двете страни имат съвместни операции в Либия, в Косово.

Тя отбеляза, че България предприема стъпки да модернизира военните си сили. Заедно вършим толкова много в отбраната, посочи Херо Мустафа и декларира, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за отбрана и за осигуряване на достъп до високоразвити американски технологии за отбрана.

Още по темата

Гордея се с нашите здрави икономически отношения, коментира още посланик Мустафа. Тя припомни, че САЩ са от шестте най-големи инвеститори в България. В идващите месеци ще свържем български компании с американски, като ще се съсредоточим върху сигурност, здравеопазване, технологии, информира тя.

Посланик Мустафа отбеляза, че сътрудничеството по отношение на енергетиката е било ключова тема на разговорите в Белия дом. Тя декларира подкрепа за усилията на България за диверсификация на енергийните доставки, както и за участието в интерконектора при Александруполис. Посланик Мустафа отбеляза, че, за разлика от "Турски поток", където България е транзитна държава, интерконекторът обещава България да стане истински хъб и регионален център за търговия на газ.

Ще осигурим екип от американски технически експерти, които да прегледат необходимите възможности и да се включат в диалог с българските ни партньори, допълни посланикът.

Посланик Мустафа акцентира и на темата за засилване на демокрацията и върховенството на закона. В посолството ще дойде нов съветник по правните въпроси и планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията, посочи тя и подчерта важността на свободата на медиите и уважаването на малцинствата. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, посочи тя.

Посланикът каза още, че САЩ са готови да окажат помощ в борбата с кибер престъпленията, за да се засили отбраната на България в областта на технологиите и иновациите. Искаме да гарантираме, че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящ контрол на сигурността, коментира още Херо Мустафа, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос на директора на Американската търговска камара Петър Иванов тя отбеляза, че срещата между Борисов и Тръмп е била среща, на която нашите взаимоотношения да се поставят на ново ниво. Тя обясни, че разговорът е продължил по-дълго от планираното заради важните теми, които е трябвало да се обсъдят и затова не протоколът е имал водеща роля. Мустафа информира също, че многообразни компании се интересуват от инвестиции в България.

В началото на лекцията си посланик Мустафа каза на български език, че заради българския народ е оптимист за бъдещето на България и за отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дранье за нас.И пляс по бузките за изпълнителя.
37
5
 
4
 
! Отговори
GG преди 4 години
До Вън америкаАко не е бил Уилсън след 1вата световна война, България можеше и да не съществува днес ! След войната печели и Нобелова награда за мир. Много велик човек, който поради разбираеми причини, не ни е много известен. Колко още пари и страдания трябва да плащаме на велика Русия, че ни е освободила уж ?! А те едно благодаря каза ли са, че сега могат да пишат с букви?!
36
0
 
10
 
! Отговори
сс преди 4 години
ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА тука управляващите го разбират по друг начин, да си променят както си искат законите и да глобяват яко, такси данъци, сядат в дадено министерство и почват да умуват тук ако променим еди какво си ще влязат повече пари сега вилизат помалко и така си правят законите, БВП се покачил ще има да харчим повече към нашите фирми
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом плачат русофилите и пишат ли пишат глупости против САЩ, значи всичко е ОК. Продължаваме напред с Европа и САЩ и се отдалечаваме все повече от Русия, която и без това е приятел само с диктатури. Няма демократична държава да иска и да бъде приятелска с Русия.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32Абе явно се чувстваш колонизиран русофил !Да ти издействал една виза за руския Гулаг, ама да си напишеш и трите имена, че може да те върнат.Не дай си боже фамилното ти име да е Карабунаров, Гювендиев, Сюргунов !
33
6
 
9
 
! Отговори
Вън америка преди 4 години
Няма по престъпна държава от САЩ. Освен гадости тези престъпници нищо хубаво не сме видели.Скоро се навършиха 75 години от техните престъпни бомбардировки .Вън от БГ америкаснките кръвопийци САЩ имат една работа тук да бъдем унищожента земя която да изпозлват против Русия и да мрем ние не те
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отношенията са ни едни и същи през последните 30 години.. на господарите и на васалната държава. ;)
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Българските инвестиции в руския Гулаг са стократно повече, отколкото руските.Виж външнотърговския баланс на България с руския Гулаг !
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Считат ни за колония, изпълняваща техните заповеди. Нищо повече!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мустафа помилва ли пуяка Бойко за деня на благодарността?
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази кюрдка е човек ,не е като предишните наглеци където ни пращаха за посланици.Дано да е за добро.
27
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Е, то след такова мачкане, целуване и разходки няма как отношенията ни да не са на ново ниво.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските инвестиции в България са два пъти по-големи от американските! Важно е да си го припомняте всеки път когато говорите за окупатори. Окупаторите вън, ама първо руските моля...
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов се изказа, че се разбирал добре и с демократите, и с републиканците, за да си подсигури още години на власт.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, щом русофилите ***, значи нещата за България се подобряват. Браво!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4 Това селскостопанско летище,случайно е и военно летище ,,Андрюс" на което кацат делегации със собствени самолети ,а не с граждански полети!
22
0
 
7
 
! Отговори
имам забележки преди 4 години
Маце, лично аз се отнасям с разбиране и толерантност към американците. Но чак такъв оптимизъм като твоя.... Ще преразгледам мнението си, когато отпаднат визите в САЩ за българи. И когато в САЩ българските лекари са равнопоставени с американските. Засега, един бг доктор не е доктор в САЩ, ако не е държал изпити, назначени от борда на американските лекари. Не ми харесва такова отношение към българите.
21
2
 
13
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
"Отношенията между САЩ и България са на ново ниво"ам те в САЩ знаят ли за това?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме да изградим 5G мрежите и да наложим наш контрол на сигурността.Да не си помисляте за китайци.
19
2
 
11
 
! Отговори
Вън САЩ от БГ преди 4 години
Да окупацията ви се засилва и ние все повече ще плащаме за вашата окупация .САЩ е държав *** и окупатор. Вън американските окупатори свобода за БГ