Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво

С интерконектора България става истински газов хъб
Обновена: 29 ное 2019 14:02 | 29 ное 2019 14:02, Елка Василева
131
Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво
Херо Мустафа. Снимка: БТА

Отношенията между България и САЩ достигат ново ниво, започвайки с историческата среща на президента Тръмп и министър-председателя Борисов, каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на публична лекция пред Атлантическия клуб на тема "Американско-българските отношения: Следващите 30 години".

Тя отбеляза като важен резултат установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на плодотворното сътрудничество в три основни области на взаимен интерес - сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика, засилване на демокрацията и върховенството на закона.

Посланик Мустафа подчерта, че България е надежден съюзник в НАТО на Балканите и припомни, че българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак и Афганистан и двете страни имат съвместни операции в Либия, в Косово.

Тя отбеляза, че България предприема стъпки да модернизира военните си сили. Заедно вършим толкова много в отбраната, посочи Херо Мустафа и декларира, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за отбрана и за осигуряване на достъп до високоразвити американски технологии за отбрана.

Още по темата

Гордея се с нашите здрави икономически отношения, коментира още посланик Мустафа. Тя припомни, че САЩ са от шестте най-големи инвеститори в България. В идващите месеци ще свържем български компании с американски, като ще се съсредоточим върху сигурност, здравеопазване, технологии, информира тя.

Посланик Мустафа отбеляза, че сътрудничеството по отношение на енергетиката е било ключова тема на разговорите в Белия дом. Тя декларира подкрепа за усилията на България за диверсификация на енергийните доставки, както и за участието в интерконектора при Александруполис. Посланик Мустафа отбеляза, че, за разлика от "Турски поток", където България е транзитна държава, интерконекторът обещава България да стане истински хъб и регионален център за търговия на газ.

Ще осигурим екип от американски технически експерти, които да прегледат необходимите възможности и да се включат в диалог с българските ни партньори, допълни посланикът.

Посланик Мустафа акцентира и на темата за засилване на демокрацията и върховенството на закона. В посолството ще дойде нов съветник по правните въпроси и планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията, посочи тя и подчерта важността на свободата на медиите и уважаването на малцинствата. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, посочи тя.

Посланикът каза още, че САЩ са готови да окажат помощ в борбата с кибер престъпленията, за да се засили отбраната на България в областта на технологиите и иновациите. Искаме да гарантираме, че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящ контрол на сигурността, коментира още Херо Мустафа, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос на директора на Американската търговска камара Петър Иванов тя отбеляза, че срещата между Борисов и Тръмп е била среща, на която нашите взаимоотношения да се поставят на ново ниво. Тя обясни, че разговорът е продължил по-дълго от планираното заради важните теми, които е трябвало да се обсъдят и затова не протоколът е имал водеща роля. Мустафа информира също, че многообразни компании се интересуват от инвестиции в България.

В началото на лекцията си посланик Мустафа каза на български език, че заради българския народ е оптимист за бъдещето на България и за отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичо Сам ни мисли доброто, но типично по Ганьовки , българите си мислят, че иска да ги прекара.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп преди това е имал редица срещи с представители от другите европейски държави. Нашите бяха последни. Това също подсказва много важни неща....
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще купуваме газ от Америка тръбата на туски поток ще има разклонение до американското посолство.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави впечатление ,че доста западни посланици говорят малко или много български език,,а от руските КОГА ще чуем българска реч?
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО ВЪН!
13
1
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Абе и аз мисля така, особено след разходките с джипа;)))
12
6
 
9
 
! Отговори
САМО ГЕРБ! преди 4 години
Бойко я клати с жипката по чукарите и на Херо и дойде акъла.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отношенията между САЩ и България са на ново ниво и с нова актуализирана тарифа.
10
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 4 години
"Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво"Вярно, на друго ниво, но по - ниско. Вече дори и шпалири не подреждат на нашите официални делегации. Това е оценка за Шайката.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Българо_американската дружба, наздраве!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 - обсъдили са някои стратегически работи...
7
0
 
15
 
! Отговори
реалист преди 4 години
"Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво"Това изказване защо ме плаши? Най - вероятно защото когато САЩ за доволни, то е за сметка на някой друг.
6
0
 
16
 
! Отговори
Аз ще ти кажа преди 4 години
До Анонимен"Не казаха само какво е носил Каракачанов в торбичката с марка "Била" ?"носеше македонска пъстърма, чесън и порязаница хляб - да не се охарчва излишно и да си спести командировъчните
5
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Послничката вече бе възпята от Куин в песен. Освен това е потомствена англо-саксонка.
4
9
 
23
 
! Отговори
О-Да ! преди 4 години
*** беше посрещнат на едно селско летище, без нито едно офицялно лице !Срещата не беше отразена в НИТО ЕДНА западна медия ... то и в Русия никой не я отрази за да бъдем честнилидерите на Африканските държави получават повече внимание !ето толкова ни ценят Американските ни господари и окупатори
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
противно влечуго
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не казаха само какво е носил Каракачанов в торбичката с марка "Била" ?
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая, откак я гушка баце, се разубавила ве...