2 часа с Тръмп: Борисов си тръгна с обещание за визите и повече газ

Премиерът не се вълнувал от срещата. "Не ми е за първи път"...
Обновена: 26 ное 2019 06:17 | 26 ное 2019 06:15, Петя Славова
186

Снимка: БТА

След срещата си в Белия дом, продължила около два часа, премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление. Не с всеки се подписва такъв документ, отбеляза пред журналисти премиерът Борисов.

Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път да съм в Белия дом, каза Борисов след разговорите. Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности със САЩ, посочи Борисов. Убеден съм, че Доналд Тръмп ще дойде в България, каза още Борисов.

Убеден съм, че визите ще паднат, не само защото сме направили много по темата за отпадането на визите. Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра и че ще остане в сърцата на българите за много години ако направи този жест. "Самият той пред вас каза, че се работи по темата за визите и сега, на тръгване, каза, че ще работи много активно и много скоро ще даде отговор на въпроса кога", каза Борисов.

В писмения документ, подписан днес, е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни, каза Борисов. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция, посочи Борисов. Мисля, че максимално съм защитил интересите на България, посочи премиерът.

Още по темата

По темата за АЕЦ "Белене" отделихме 15 минути, защото досега се говореше че "Белене" е руска централа, а това не отговаря на истината - тя е 100 процента българска централа, посочи Борисов. Част от технологията е руска, но има и на германски компании, а и има реална възможност да влезе и Дженерал Електрик, каза Борисов. Важно е да се знае, че ядреното гориво ще е примерно на Уестинг Хаус. Давам само пример за възможна схема - това е един разкошен проект. Казах на Доналд Тръмп, че не мога да правя чисто нова централа и два нови реактора "3 плюс" да ги "хвърля в реката", ще ме бият българите с камъни", каза Борисов. Той е бизнесмен и ме разбра, че това е много добър проект и още тази седмица идват техни ядрени експерти, за да видят реакторите Белене и Козлодуй, допълни той.

Всички смятат, че самолетите F16, които ще купим са най-добрите. Сега съвместно работим по модернизиране на летищата, каза още Борисов. Генералите, които ни посрещнаха, са били през 2009 г. в полигона "Ново село" на подготовка и познават Несебър и Варна, което показва че с нашите военни тренират като бойни другари, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Черно море е сигурно море и се надявам, че ще е така. Има разлика между база и координационен център, посочи Борисов. Винаги съм казвал, да има колкото се може повече учения, за да може да се увеличи възпиращата ни мощ и това трябва да е ясно на всички. Ние с президента Тръмп не сме казали и дума срещу трета държава, "ако някой шпионства ние го залавяме и му даваме срок по най-бързия начин да си замине", каза Борисов пред журналистите.

Когато има зловредно влияние, българските служби и прокуратура действат мигновено. "Не можах да му обясня, как е възможно прокуратурата, ДАНС и МВР да арестуват обвинен в шпионаж и български съд да го пусне да отиде в Русия да вземе орден от Владимир Путин", каза Борисов.

Сред срещата си с Доналд Тръмп премиерът Борисов отиде на среща с директори на фирми от Американската търговска камара.

Представители на големи фирми като Филип Морис, Бритиш Американ Табако бяха информирали американския президент, че България е пример в борбата с контрабандата, каза българският премиер. Тръмп остана доста изненадан, като му казах, че имаме само 3 процента контрабанда на цигари, каза Борисов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Хем им дадохме близо 2 млрд $,хем ни пратиха да пием студена война .
139
3
 
3
 
! Отговори
inatut преди 4 години
Некак си си мисля за това посрещане от тръмп.. и поведението на ББ и приклекането на уруспията на р.овч. йотовицата. Едно е да стискаш ръка на ниво с президента на държава номер 1 и друго е да придупваш бузи пред фригидния поп гундяев.. а оня дето бега да си вземе медала, продал националния ни интерес.. плитък гроб и вечен срам за цялата му семка..
138
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онуй нещо дето се зове наш (п)резидент сигурно се пука от яд, че Тръмп говори с Борисов, а с него само се снима за протокола. Ясно е кого хората смятат за достоен за смислен разговор.
137
0
 
2
 
! Отговори
Баце Гацов преди 4 години
Никой политик не се скъпи на обещания!
136
4
 
0
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Пробвал е черни,жълти и леко кафяви американки в най евтиния хотел на ДС Вашингтон .Очаквал е оркестър ,червен килим на летището и български знамена по уличките .Ха-ха-ха затова е сърдит и не го вълнувало срещата ха-ха-ха
135
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
"Ии,ами аз що свят съм изтръшнал!Ц-ц-ц.Ти остави Едирне,Цариград,ами във Влашко!Ти вярваш ли?Туй Гюргево,Турну Магурели,Плоещ,Питещ,Бряила,Букурещ,Галац,чакай да не те слъжа,в Галац не помня бях ли,не бях ли всички съм ги изредил!"Сещате ли се кой е героят?Е,сега имаме дежа вю....
134
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя сериозно ли похарчи хиляди от нашия джоб, за да отиде на хиляди километри за 2-часова среща, на която нищо ново не се разбра освен празните обещания от предишната за визи и газ?3% контрабанда цигари? Я пак...
133
0
 
5
 
! Отговори
Бил Клинтън преди 4 години
Той ни посети мимоходом по времета на Петър Стоянов по време на обиколка.Помоли света да ни помага!
132
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Желязната завеса" със САЩ още съществува.
131
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко обещание от политик е дипломатичен отказ ! На нашите политически недоразумения всеки уважаваш себе си умен и национално отговорен политик ще направи обещания за сделки ! Тръмп ще вдига огради заради бежанци, как би допуснал да премахне визи за граждани на бедна и неразвиваща се държава ? Единственото което може да се постигне със САЩ е предоставяне на военни бази без наем ! Тръмп мисли преди всичко за нацията си, а нашите бушмени мислят как да приберат поредна милионна порция пари !
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано визите Не паднат ! Ако визите паднат , няма да остане българин в България , за съжаление !
129
6
 
11
 
! Отговори
асд преди 4 години
предателя борисов, спонсориран от германците, как го посрещнаха на летището
128
4
 
5
 
! Отговори
мери преди 4 години
Бяхме на граноцарта за 16 република сега за кой номер щат се каним да ставаме ????ама нали е американскиможе и този път да станем Няма лошо
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо премиер се среща с президент?Това е нарушение на всички световни дипломатически правила.Като започнем от тук нататък няма какво друго да очакваме.
126
0
 
11
 
! Отговори
асд преди 4 години
предател...първо доведе папта да прави литургии за чуми и градшки, сега си мисли че само него чакат в USA, сигурен съм че като се върне ще обяснява на *** в България, как са го тъпали по главата и са му викали конгратюлейшън...
125
0
 
15
 
! Отговори
До 78 преди 4 години
Излагацията е заметена под килима и е зад кулисите.Там е имало простащина и гаф след гаф, но те услужливо са махнати от официалните съобщения.Няма как при срещата на двамата бай *** всичко да е било културно, пригледно и за пред хора.Обаче тепърва ще излязат всички простотии и глупости, които са свършени, защото там са се обещавали неща, които ние да изпълняваме. Няма как да не разберем какво ще искат да правим.
124
0
 
8
 
! Отговори
асдио преди 4 години
Бацета, как е премиера ви, не прилича на мутра в USA нали...
123
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов иска по-бързо да отпаднат визите,за да могат и останалите българи да се изнесат от страната.За да не му пречат,де.
122
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път да съм в Белия дом, каза Борисов след разговорите"........, да се смееш ли, да плачеш ли? Нямам думи?
121
0
 
12
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Мило герберастко-седесарско пиленце, изчакай малко и само гледай цените.После (след няколко месеца) друга песен ще ми запееш, защото ще бръкнат дълбоко и в твоя джоб.