Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво

С интерконектора България става истински газов хъб
Обновена: 29 ное 2019 14:02 | 29 ное 2019 14:02, Елка Василева
131
Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво
Херо Мустафа. Снимка: БТА

Отношенията между България и САЩ достигат ново ниво, започвайки с историческата среща на президента Тръмп и министър-председателя Борисов, каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на публична лекция пред Атлантическия клуб на тема "Американско-българските отношения: Следващите 30 години".

Тя отбеляза като важен резултат установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на плодотворното сътрудничество в три основни области на взаимен интерес - сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика, засилване на демокрацията и върховенството на закона.

Посланик Мустафа подчерта, че България е надежден съюзник в НАТО на Балканите и припомни, че българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак и Афганистан и двете страни имат съвместни операции в Либия, в Косово.

Тя отбеляза, че България предприема стъпки да модернизира военните си сили. Заедно вършим толкова много в отбраната, посочи Херо Мустафа и декларира, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за отбрана и за осигуряване на достъп до високоразвити американски технологии за отбрана.

Още по темата

Гордея се с нашите здрави икономически отношения, коментира още посланик Мустафа. Тя припомни, че САЩ са от шестте най-големи инвеститори в България. В идващите месеци ще свържем български компании с американски, като ще се съсредоточим върху сигурност, здравеопазване, технологии, информира тя.

Посланик Мустафа отбеляза, че сътрудничеството по отношение на енергетиката е било ключова тема на разговорите в Белия дом. Тя декларира подкрепа за усилията на България за диверсификация на енергийните доставки, както и за участието в интерконектора при Александруполис. Посланик Мустафа отбеляза, че, за разлика от "Турски поток", където България е транзитна държава, интерконекторът обещава България да стане истински хъб и регионален център за търговия на газ.

Ще осигурим екип от американски технически експерти, които да прегледат необходимите възможности и да се включат в диалог с българските ни партньори, допълни посланикът.

Посланик Мустафа акцентира и на темата за засилване на демокрацията и върховенството на закона. В посолството ще дойде нов съветник по правните въпроси и планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията, посочи тя и подчерта важността на свободата на медиите и уважаването на малцинствата. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, посочи тя.

Посланикът каза още, че САЩ са готови да окажат помощ в борбата с кибер престъпленията, за да се засили отбраната на България в областта на технологиите и иновациите. Искаме да гарантираме, че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящ контрол на сигурността, коментира още Херо Мустафа, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос на директора на Американската търговска камара Петър Иванов тя отбеляза, че срещата между Борисов и Тръмп е била среща, на която нашите взаимоотношения да се поставят на ново ниво. Тя обясни, че разговорът е продължил по-дълго от планираното заради важните теми, които е трябвало да се обсъдят и затова не протоколът е имал водеща роля. Мустафа информира също, че многообразни компании се интересуват от инвестиции в България.

В началото на лекцията си посланик Мустафа каза на български език, че заради българския народ е оптимист за бъдещето на България и за отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 55Надявай се!Блажени са вярващите...
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОкопаториЗащото не сме им поискали да плащат за базите.Но няма лошо американците да участват в новата бг казарма на Каракачанов. Т
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че стигат нови нива отношенията. От както те стисна като мечка премиера Боци.
55
7
 
1
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер 53Сигурно не го осъзнаваш, но самият Доналд Тръмп е проруски ***.Достатъчно е да погледаш малко на CNN как го кастрят всеки ден!
54
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрахте ли сега какво ни крои големият брат? Ще диверсифицираме енергиините източници. С други думи: скъп газ от САЩ и скъпо гориво за Козлодуй. На времето СССР ни субсидираше с евтини ресурси, а тея ще ни свалят кожата.=-----Колкото и да ти е мъчно за Руската газ, истината е, че в момента плащаме най скъпата газ в Европа и то благодарение на корумпираните ни червени политици, които играят партия с Москва и вземат % от печалбата. Като стане хъба цената на газа ще е на половина.
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България след години ще стане щат на Сащ.
52
6
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 51Успокой се, ще купуваме скъпо гориво за Козлодуй пак от Русия!Евтино няма как да бъде, защото ще разпаднем Русия. Навремето затова се разпадна СССР - щото беше евтино!
51
11
 
2
 
! Отговори
пълен смях преди 4 години
Аз съм пpocт, и вие сте пpocт, затова се разбираме!Бас ловя, че това е казал Бойко Борисов на Доналд Тръмп!-----До къде паднаха проруските ***, чак и за това какво е казал Бойко преди 10 години се сетиха.хахаххахахахахаххаха Явно, вече сте изчерпани бедни ми московки ***.
50
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 4 години
Аз съм пpocт, и вие сте пpocт, затова се разбираме!Бас ловя, че това е казал Бойко Борисов на Доналд Тръмп!
49
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Разбрахте ли сега какво ни крои големият брат? Ще диверсифицираме енергиините източници. С други думи: скъп газ от САЩ и скъпо гориво за Козлодуй. На времето СССР ни субсидираше с евтини ресурси, а тея ще ни свалят кожата.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GGСамо дето тезите на Уилсън не са взети под внимание от победителите в ПСВ,АКО БЕШЕ УЧИЛ ИСТОРИЯ ЩЕШЕ ДА ЗНАЕШ. Нищо не ти е спасил, ***.
47
5
 
8
 
! Отговори
Окопатори преди 4 години
Защо САЩ не започнат да плащат за базите си на наша земя?!Дори в Кодова САЩ плащат з тук не?
46
9
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
До 45,Недей да пишеш глупости,ставаш за смях,такова животно като демокрация вече няма и точно сащ го уби.
45
8
 
6
 
! Отговори
pilot преди 4 години
По-лицемерен и неприятен човек не съм виждал !
44
4
 
11
 
! Отговори
факт преди 4 години
Трънп,повика да потупа по рамото вожда на банановото правителство и толкова нищо друго,това е истината....
43
11
 
14
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
Не си живял в тоталитарна България щом мислиш, че сега не е демокрация. Попитай някой от родителите ти да ти разкаже какво е да живееш в диктаторска държава, каквато беше България до 89 та година, че явно си роден след това.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цял живот копой - това живот ли е!?
41
0
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Този път...случихме на посланик.Госпожа Хера,като...богинята на която е ...ръстена ще ни покровителства и напътства съвсем добронамерено.Освен това е и...върл противник на корупцията по...високите етажи на власта.Постави...висока летва пред правителството на Боко от Банкя.Дано то да се...справи и да не се изложим,като м-стър Каракачанов с...торбичката *** BILLA в Щатите.
40
4
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
"в русия само диктатура" то пък в българия голяма демокрация, каквото каже слънцето това става навсякъде се меси, не ми прилича да сме демократична страна и за пример дава това че навсякъде го оплюват и подиграват по медиите и няма наказани и репресирани, ми нали той ги контролира и нарочно оставя да има някаква критика за цвят, да казва ето щом ме подиграват сме демокрация, да пита международните организации на кое място сме по свобода на словото не да си съчинява сам, че тука е рая...
39
5
 
4
 
! Отговори
GG преди 4 години
До вън америкаБил съм лично на гроба на Кирил в Рим и всички държави, които са ползват кирилицат, са сложили плочи за благодарност. Познай само коя държава не е сложила такава? Като толко милеете за прекрасната Русия, що не хванеш пътя натам?!