5% по-евтин газ от 2020 г., входната точка за внос се променя

Руският газ ще влиза у нас през пункт "Странджа"
30 дек 2019 18:20,
56

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

От 1 януари 2020 година се променя входната точка за доставка на природен газ за България. „Булгаргаз” ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка „Странджа“. До сега входната точка за страната бе Негру Вода. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В пресконференцията участваха и изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД г-н Жаклен Коен, на "Булгаргаз" ЕАД г-н Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" ЕАД г-н Владимир Малинов, съобщиха от Министерството на енергетиката.
Още по темата

“В резултат от постигнатите договорености между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от „Булгаргаз“ ЕАД и от българските потребители на природен газ”, обяви енергийният министър Петкова по време на брифинга. Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от „Булгартрансгаз“ ЕАД на вход „Странджа“.
Русия ще търси компромис за "Северен поток-2" заедно с ЕС
 

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никои ли не помни какво каза ББ, че ще внасяме евтина газ не от Русия защо всички мълчат!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С колко ще поевтинее Парното нас това ни интересува не ползваме газ за друго!
44
0
 
5
 
! Отговори
Укрите преди 4 години
С 20-25 % Русия намали цена газ за Укрия, така че търсете остатъка в Укрия и Булгаргаз ЕАД.Лапат милиарди от българите - кърлежите по веригата в случая Укрия и Булгаргаз.Най-циницното е, че Укрия отново увели цената на газ за украинците, нищо че Русия им го продава по-евтино 20-25%.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47 "а къде ни е евтината и качествена руска газ?" - В "Южен поток" остана с 20-те процента отстъпка , ха ха ха
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъжна вест за всеки евроатлантик-русофоб-фашизоид.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас,а къде ни е евтината и качествена руска газ?Предатели!
40
0
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Значи сега ще плащаме само транзитна такса за през Турция вместо на Украйна и Румъния..
39
2
 
5
 
! Отговори
Неграмотни ли са преди 4 години
*** - предатели? По - горе е НАПИСАНО : договорености между Булгаргаз ЕАД и ООО Газпром експорт,.Така , че соросо - роми, плащате на Русия в крайна сметка ! Ако не ви изнася - горете си гуми и въглища и се топлете ....
38
1
 
7
 
! Отговори
панчо преди 4 години
от утре минавам на евтин братски славянски газнапред към далаверата на годинатаневероятно постижение народа сваля шапка на невероятните ни тактици
37
12
 
6
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 4 години
СЛАВА НА ЕРДОГАН!БРАТЯТА ТУРЦИ , СА НАШАТА ГАРАНЦИЯ ЗА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ!1/5- ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ И БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИ!ВЪН РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!
36
10
 
6
 
! Отговори
Кеф .... преди 4 години
Свърши царуването на Джуджи у България!Султан Ердоган пак ше се грижи за раята у нас.Русофилите си бъркат в очичките и плачат.Крушовската крава реве ...и се прай на лъв, ама се чува само дрезгав лай от квартален помиярчик.
35
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голяма далавера - пестим 70 милиона заради Турски поток, но харчим 2 милиарда за построяването му
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз газ не ползвм ! Имам доста безплатна дървесина за горене
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция пуска тази златна валута но не се знае как ще потръгне. Те не са открили топлата вода. Има и други такива валути. Пакс, караткойн....
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33 - Очевидно е един, а и явно е сбъркал дупката...
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоАбе вас с Тонката един ли ви е правил.
30
14
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Кога Боко ще построи 650 км тръби до Сърбия и АЕЦ Белене??? :))))))))))))))Боко си изкарва мандата и ще го правим президент :)))))))))))))))))))))))Глад и лабут за ***!!!
29
1
 
14
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
минус 5% за монополиста - а за гражданите ще е още допълнителни 5% отгоре!Почакайте да видите.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, Цецо, ако не бяха ти били шута от тия проценти какъв апартамент с частен асансьор можеше да излезе...
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоВсъщност, най-корупционния проект за последното десетилетие е санирането на панелките. Глътна толкова пари, колкото бяха необходими да съборят тези сгради и да ги изградят отново. Не отнемай палмата на първенството по корупция на санирането.