Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения

Зелената сделка ще ни притиска да закрием въглищните централи
12 фев 2020 13:00,
84
Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Според президента Румен Радев енергетиката в България е изправена пред огромен проблем, който изисква екстремно решение. Това заяви държавният глава, който е на посещение в Лесотехническия университет. 

Още по темата
"Аз настоявам от години да има Национална енергийна стратегия с близък хоризонт 2030 г. и далечен - 2050 г. Такава все още няма. И за това има провали и кризи в енергетиката. Да си представим какво ще се случи, ако закрием въглищните централи, които са базова мощност. Дават 40% от енергията през зимата и общо до 60% енергия в страната. От къде ще компенсиране", запита се той, цитиран от "Фокус", и припомни, че говори за базова мощност.

"Ние категорично трябва да вземем решение. То е в обхвата на българското правителство. Зелената сделка все повече ще ни притиска да закрием въглищните централи. Това е факт. Дали ще ги пренастройваме да минат на природен газ, трябва да го реши правителството. Това е въпрос на сериозни анализи. Ако не го направим, докога ще издържим? Защо досега ние не се включихме в програмите за капацитет", запита се Радев.

Според него трябваше отдавна да сме се включили в програмите за въглищни държави в преход. "Други държави ползват сериозна помощ. Най-важното е, че трябваше да сме се включили в Европейски програми за научни изследвания и практикоприложни разработки в областта на зелената енергия. За да можем да развиваме наука", смята още президентът.

"Няма за кога да чакаме. Аз очаквам много по-енергични действия от правителството", наблегна Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия нали е по-големия брат. Нормално е по-големия брат да шамаросва по-малкия.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе те руснаците нали са ни братя, та затова ни дерат най много. А подкрепата на бисипи-то.
73
2
 
0
 
! Отговори
Калинки преди 4 години
Любите ли Путин? Желая ви да го сънувате как го приемате в рушофобската си задна стаичка.А по темата Ниагарският водопад замръзва за 4 път от 100 години през това 10 летие. Англичаните вече купуват уинтер тайрс. Иде Ледена Епоха. Който няма Газ, който няма АЕЦ с единственото продавано в света Руско гориво Отива на Кино да гледа Текумзе с Гойко Митич. Лека нощ калайджийчета.
72
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 70 Радев пръв поиска от Путин да се водят преговори за намаляване на цената на газта - още на Петербургския форум. Като не знаеш поне не писукай като голишарче в куковиче гнездо
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо триеш коментари, които нито са нецензурни, нито засягат нормалните хора, освен герберски те ***? И ти ли си такъв?
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ген. Цанко Стойков, командващ ВВС бил укрил документи. Ха ха ха. Ми той е дал сто страници документи. Плюс това откъде-накъде той трябвало да съдейства на едно разследване, което е от край до край АНТКОНСТИТУЦИОНО, защото никой няма право да разследва президента съобразно конституционния му имунитет по разни кокошкарски мотиви. Следователно имаме незаконно следствие, незаконни СРС-та, а гешефтурата действа като ОПГ срещу българския преззидент
69
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднаж русофил, винаги предател !
68
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раде е загрижен за руската енергетика в България. Днес руската газета призна, че до сега Русия е продавала на Бъгария газ на двойна цена !Радев отдавна заслужи медал "дружба" за вярна служба на Кремъл.
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време смешнникът Плевнелиев разправяше как не ни трябва електричество, защото потреблението му щяло да спадне. Управляват ни пълни въздухари, които не знаят на кой свет се намират
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63 Чебурашка - като не разбираш и си малограмотен, не плямпай глупости - по Южен поток ние щяхме да транзитираме не 15 млрд кубика газ, а към 40 млрд кубика газ в западна посока. Оттам цената на тръбите става по-висока, защото капацитета им е по-голям. Така че това са само приказки без никакви реални доказателства. След като провалихте Южен поток много ясно, че ще говорите , че гроздето е кисело като лисицата от баснята
65
3
 
5
 
! Отговори
@62 преди 4 години
Навсякъде в целия свят най добрите ръководители са бивши пожарникари и сегашни мутри.
64
9
 
9
 
! Отговори
мислещ преди 4 години
Уау, как са се активизирали всички герботролове, ще си счупят клавиатурите... Защо не коментирате по темата, а само мърсотия можете да хвърляте???? Това което е казал президента е 100% вярно!
63
5
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Идва мини ледена епоха. Държавите без АЕЦ са силно застрашени.
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обичаш Путин и Путин те обича другарю
61
8
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен.... ходи. Така стана и при нас - руснаците само дето не ни подариха Южен поток,....Нищо не са искали да подарявано ват. Южен поток беше корупционен. Без да е прокарана и метър тръба на българска територия той струваше на България над 200 милиона лева!
60
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаде в целия свят военен станал президент не е свършил нищо полезно за народа. Това са осакатени хора в мозъка, защото цял живот са получавали заповеди и са ги изпълнявали. Др. Решетников от КГБ- Русия , нали обичахте народа от България, защо ни наказахте с това чудо. Този човек е болен.
59
6
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
И този подобно на агент Гоце се прави на енергиен експерт. Още помним бляновете на Гоце за "Големият шлем". Само, че самите руснаци му се присмиваха и казваха, че Първанов искал Большой член ", а не" Большой шлем ". Така, че Радев да внимава да не му се присмеят и на него" братушките ".
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Южен поток беше 4 тръби.Ако е бил толкова на далавера що турция не ги взе всичките?Кой бяга от далаверата?дай някакво обяснение.
57
10
 
13
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
56
1
 
1
 
! Отговори
xxx преди 4 години
До Анонименщото е по евтин