Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения

Зелената сделка ще ни притиска да закрием въглищните централи
12 фев 2020 13:00,
84
Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Според президента Румен Радев енергетиката в България е изправена пред огромен проблем, който изисква екстремно решение. Това заяви държавният глава, който е на посещение в Лесотехническия университет. 

Още по темата
"Аз настоявам от години да има Национална енергийна стратегия с близък хоризонт 2030 г. и далечен - 2050 г. Такава все още няма. И за това има провали и кризи в енергетиката. Да си представим какво ще се случи, ако закрием въглищните централи, които са базова мощност. Дават 40% от енергията през зимата и общо до 60% енергия в страната. От къде ще компенсиране", запита се той, цитиран от "Фокус", и припомни, че говори за базова мощност.

"Ние категорично трябва да вземем решение. То е в обхвата на българското правителство. Зелената сделка все повече ще ни притиска да закрием въглищните централи. Това е факт. Дали ще ги пренастройваме да минат на природен газ, трябва да го реши правителството. Това е въпрос на сериозни анализи. Ако не го направим, докога ще издържим? Защо досега ние не се включихме в програмите за капацитет", запита се Радев.

Според него трябваше отдавна да сме се включили в програмите за въглищни държави в преход. "Други държави ползват сериозна помощ. Най-важното е, че трябваше да сме се включили в Европейски програми за научни изследвания и практикоприложни разработки в областта на зелената енергия. За да можем да развиваме наука", смята още президентът.

"Няма за кога да чакаме. Аз очаквам много по-енергични действия от правителството", наблегна Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен закриване на вредни производства ще има разследване на корупционни практики.
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35 като гледам Десислава колко е нервна сигурно не вдига самолета ,летица.
33
1
 
3
 
! Отговори
не си прав преди 4 години
до 32 : аааааа, и генерал летец!
32
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо нещастие за България е този уж президент. Срам за 1300 годишна Държава, която има такъв елементарен и про-.-. ст човек. Благодарим на ген. Решетников от КГБ-Русия.
31
13
 
11
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 4 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след 4 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много жалко...
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, президент -енергетик.
29
9
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Екстремните решения по волята на избирателя се вземат от действащото правителство, а не от опозицията и Беквокалистите и ... а Радев да си гледа по-добре партитурата, за да не изпусне някоя нота ... !!!
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"....Министерския съвет, където се харчи бюджет от първо лице..."Пръстът право в раната.".....връзката премиер - главен прокурор...."Пръстът право отзад.
27
5
 
6
 
! Отговори
Bb преди 4 години
Радев: Енергетиката в България изисква екстремни решения-- всичко е осрано
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ и ББ диверсифицираха доставчиците на газ и Газпром обяви сваляне на цената с 50%.Досега "като за приятели" ни я доставяха два пъти по - скъпо отколкото върви на борсите в Западна Европа
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩЕ ГИ ЗАКРИЕМ
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавният глава подчерта, че очаква много повече от главния прокурор като обърне внимание на сигналите, постъпили в прокуратурата, и на разследващата журналистика, която според него дава сериозни поводи за самосезиране по темите за "санирането, оградите по границата, хазарта, ***, апратаментгейт, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони по интересни поводи".
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, ***, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки на НАП, хазарта проспаха - при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, проспаха, че плащаме за самолети четвърто поколение по-скъпо, отколкото за пето поколение. Имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, въз основа на които се вземат важни държавни решения", каза Радев.
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се харчи бюджет от първо лице. Тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и корупцията, някак не вижда очевадното - във всяка държава хранителната среда за корупцията къде е?! Там, където се преразпределя бюджетът, където се усвояват обществени поръчки, напоследък даже без обществени поръчки се харчат милиарди и даже не знаем на кого се раздават,"
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първият и най-важният е връзката премиер - прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", каза Радев.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барни Ръбъл и Каскетът кога ще подгонят руския агент Радев?
19
0
 
8
 
! Отговори
Питайте Доган преди 4 години
в българската енергетика е най добре на студен резерв. Всичко на студен резерв и си купуваме ток от германците и без друго "работодателите" казват, че на нашта борса е по-скъпо.
18
6
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Млъквай бе чорап...
17
3
 
7
 
! Отговори
дрогар преди 4 години
еееееее, а каква енергетика имаше когато бсп_то управляваше.....! тогава и обири нямаше, престъпници нямаше,..... е, и хляб нямаше,.....
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога заради Ковачки всички ще плащат по-скъпа енергия за да му е добре на него?