Екоминистърът: Отпадъци по вода ще влизат само през Варна!

Бобов дол няма разрешение за горене на отпадъци, каза Емил Димитров
14 фев 2020 12:46, Анисия Иванова
28
Екоминистърът: Отпадъци по вода ще влизат само през Варна!
Снимка: БГНЕС

Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Пред БНТ той показа Националната информационна система за отпадъци – където са всички регистри, показа и откъде ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

"С корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени, и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза - ние ще платим цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне“, обясни екоминистърът.

Още по темата

Той каза, че има договорка с италианците за боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Министърът каза още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от главния прокурот Иван Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

"Относно сухопътните граници – ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин", обясни министърът.

Димитров показа карти как от Белмекен – Сестримо се подава вода за София. Показа и язовир Дяково който вече се пълни, "защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода“, обясни министърът.

По думите му "Стомана“ и ТЕЦ-а са точили незаконно вода, "Стомана“ малко повече.

„Не искам да се надлъгваме, ние сложим водомер, те викат: "Той е на ваша територия“. Да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно“, коментира министър Димитров.

Той коментира и ситуацията в Бобов дол: "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти“.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ало министър защо ще влизат още *** в държавицата ни бе? Още ли ще ни тровите?Не искаме никакви *** в Родината, иначе си отивате, че даже ще дойде време да ви и разследват.
23
0
 
3
 
! Отговори
Ало редактори преди 3 месеца
Благодаря, че ми прочетохте коментара и тогава го изтрихте, но въпреки това парламентарните бо.клуци трябва да се изчистят, защото България вече вони от тяхните тъпотии.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предложение,лобистки...да се узакони изгарянето на отпадъци,или тия които правиха пачки ще бъде законно,да съгласен съм но да се изгарят нашите а не на цяла европа и приближените до власта да правят пачки законно!!!
21
0
 
4
 
! Отговори
Истина и правда преди 3 месеца
Всички българи които ги е грижа за здравето и живота за околната среда и оцеляването на тях и децата им трябва да не спират с протести докато не спрат геноцидната анти-българска анти-човешка корупционна политика за внасяне на чужди *** и да не спират докато всички политици които участват и са се облагодетелствали от бoклуците не влязат в затвора за престъпления като държавна измяна и корупция и докато всеки чужди *** не напусната страната и не бъдат променени беззаконните антибългарски
20
0
 
4
 
! Отговори
Justice defense преди 3 месеца
Изобщо не трябва да влизат в България - никакви чужди отпадъци защото са канцерогенни и замърсяват нашата околна среда и погубват нашето здраве и живот! И всички политици които ги позволяват узаконяват получават средства от тях - корупция е това и внасят в България са предали държавата си в полза на чужди интереси продали народа си за подкупи и съвестта си на дявола да вършат беззаконните му неморални зли разрушителни безбожни дела дори да са узаконени с неонацистки анти-човешки дяволски закони
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Начи е важното е само през варна да събираме отпадъците на Европа и всичко е наред така ли ?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е, че сме в евросъюза и има стабилност. И вода не ни трябва, нито пък гори. Посе - що съм бил хейтър...
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малко ли отпадъци си имаме, та сега и чужди. Тия продажни ... и майка си ще продадат за пари. Всичко това нали ние го дишаме, оня гушнал парата нали няма да живее той тук - на всичките им управници децата им се изучиха навън, дреме им. Защо през Варна а не в столицата направо да си ги стоварват - *** пасмината крадлива и измекярска... А на екоминистъра тоя отпадък да му влезе ......
16
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Защо изобщо ще внасяме чужд ***, като нашия ни стига. Ама за пари всичко правим. Ако трябва тука пустиня ще стане от райска природа.
15
0
 
6
 
! Отговори
Чужденеца преди 3 месеца
Въздуха в страната не става за дишане, а тея бастуни подготвят новите доставки на боклука за изгаряне
14
1
 
12
 
! Отговори
реалист преди 3 месеца
Все пак ще се внасят боклу.ци и то законно. Кой продажник е подписал тези договори и на каква цена? С какво страната ни печели от законното внасяне и горене на ***?
13
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 3 месеца
На изборите ще има чао.
Яд ме е на БСП Възраждане и другите в опозиция че никой от тях не изкара да видим черно на бяло за какви договори става дума.Количества.Подписи
Това е златна възможност за опозицията да подлее вода на Боко но те спят.Дали и те нямат интереси в този бизнес
12
2
 
18
 
! Отговори
Евала! преди 3 месеца
Варна от морска столица, става столица на боклука. Варненци, спите ли?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хубавото на санирането е, че при наводнение ще има отлепени плоскости. Качваш се на сала и отплаваш за един по енергийно-ефективен свят...
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свалете преференциите за енергията получена от изгарянето на *** и интересът към тази дейност изчезва
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз *** си имам в кошчето, вярвам и че всеки от вас си има. Кому е нужен този внос
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ЗАЩО ИЗОБЩО ДА ВЛИЗАТ !? ТОЛКОВА ЛИ СМЕ СТАНАЛИ "БОКЛУЧИВ" НАРОД, че освет боклуците-дрехи 2-ра употреба, коли 2-3-...9 употреба, храни с ***, сега и официално да вземаме боклуците на света !? Що за народ сме станали, в какво сме се превърнали и превъртели от демоНкрация !? !?
7
0
 
28
 
! Отговори
Морския преди 3 месеца
А не може ли изобщо да не влизат
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неграмотници, защо трите? Факт, е че без въглерод няма да има живот на планетата.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоз Ревизора го туриха не да спре изобщо вноса на Бойко луци а като регулировчик да координира безпроблемния им внос!По вода -през Варна,..а по душа по пътищата