Машинно гласуване - да, но какво става с вота в чужбина, подвижните секции?

Дончев и ЦИК щели да се справят, но и парламентът имал още работа
65
Машинно гласуване - да, но какво става с вота в чужбина, подвижните секции?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че парламентът също има да свърши доста работа по отношение на законодателството, за да тръгне реално машинното гласуване на следващите избори. Той увери, че ЦИК били готови да се справят с организацията на процеса, защото имали цяла година до следващия вот.

Още по темата

В същото обаче парламентът трябва да уреди с поправки в Изборния кодекс някои въпроси свързани с това как ще се гласува в малките секции с под 300 избиратели, в подвижните секции, в задграничните секции.
 
Според Дончев машинното гласуване решава изцяло проблема с грешки в протоколите, но не е и панацея за изчистване на целия процес, защото и с него оставал рискът от манипулация, купуване на гласове.

„От сряда МС ме натовари заедно с ЦИК да организирам процеса по придобиване на машините. Ще го направим, имаме достатъчно време, но и НС има да свърши работа, защото текстовете в Изборния кодекс са доста декоративни. НС ще даде ли рамка на ЦИК и на МС какъв тип машини да се купят, има вариант машината да генерира хартиен отпечатък, има и такива, в които процесът тече само електронно“, посочи той.

Дончев увери, че каквито и да са машините, те няма да бъдат наемани, а ще са придобити от държавата, защото така се решавал радикално проблемът с одитирането и сертифицирането на машините – веднъж купени и проверени ще се ползват при всички избори.

Червената шефка Корнелия Нинова обаче го упрекна, че прехвърлял отговорността на парламента.

„Става практика на правителството, когато има открит въпрос, да се правите, че за пръв път чувате за него. Това, което ни казахте е, че започваме отначало, колко време ще ви отнеме и пак ли прехвърляте отговорността тук за пореден път да променяме Изборния кодекс“, скочи тя.

Според нея думите на Дончев будят съмнение дали управляващите ще се справят с машинното гласуване до следващите избори.

„За нас това е червена линия, защото гарантира честност на вота и да се знае, че това е обективен вот и че една или друга партия управлява обективно, а не защото една партия или друга си е купила гласове“, настоя соцлидерката.

Вицето обаче я призова да не създава суматоха, защото имало цяла година до следващите избори.

Той призна, че вече има свое становище коя машина е най-подходяща, но въпросът предстои да се обсъди.

Според него най-добрият избор е машините да са електронни да съхраняват цифровите данни и генерира и хартиена бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинно съм съгласен на 100%голяма корупция е ръчното,му мисля че всички партии ще ревнат ,не им се нрави
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ отстреляха големите спонсори на БСП и сега спокойно могат да въведат машинното гласуване. Няма как БСП да използва платен вот без пари.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4i4o,за 10 години е изтекла много вода. Твоите нидерландци така са си постлали, така са получили. За тази цел има договори, изисквания, одити, лицензиране и всичко от сорта. Ако се обмислят добре изискванията към програмите и машините се направят достатъчно рано, ще има възможност да бъдат проиграни, преди да се пуснат в секциите.
36
8
 
7
 
! Отговори
4i4o преди 4 години
В Нидерландия преди 10 години имаше машинно гласуване ва някои секции, после станаха някакви скандали, оказа се че софтуерът бил фирмена тайна и не можело да се разкрива как ставали броенето и изчиследнията. Просто в края на деня машината подава рапорт че са гласували еди колко си и те са главували еди как си, ама това дали е така или е обратното, един Господ знае. Няма как да се контролира, няма какво да се брои отново. После това го отмениха и сега се гласува с бюлетини в голяма кофа
35
3
 
10
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
Пак ще замотаят и на следващите избори няма да се гласува машинно.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не се тревожете за избирателите на ДПС! Първо. че били неграмотни, може да го твърдят само хора, които си създават мнение единствено от криминалните репортажи по телевизиите. Някои от тях може и да не говорят чак идеално български, да пишат трудно, въобще не е вярно, че не умеят да боравят с нужната им информация. А и ДПС ще си намери начин да ги обучи целенасочено. Човек по човек, при тях има внимание, личен подход.
33
13
 
5
 
! Отговори
Ще гласувам! преди 4 години
Хвърлям ръкавица към тези, които са против ние българите в чужбина да гласуваме. Ако вие живеете в България, но сте изпратили детето си да учи навън, да нямате право да гласувате! Също така да нямате право да гласувате ако ходите на омразните ви турски и гръцки курорти, а не на българските! Ето с това се изчерпва гооооолемият ви сбъркан патриотизъм!
32
6
 
13
 
! Отговори
КОКО преди 4 години
Браво! Ние българите сме най-умните в Европа, та да въвеждаме машинно гласуване! Туй германци, французи, италианци, белгийци и др. са гола вода! Нашите избиратели най-грамотни, най-умеещи да извършат машинното гласуване нищо, че 2/3 от българите са компютърно неграмотни! Нищо, че 1/3 не могат да работят с банкомати! Голяма работа -машинка! Ще я изработим, няма да и се дадем!
31
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Машинно гласуване...!!!? Добре, но за грамотни..! Как си представяте Айшето пред машината! Вай, вай , ко ша правя сега, ко да натисна? Чуден ми е ентусиазмът на ДПС за машинното гласуване? Та нали сред техните избиратели е най-голям процента неграмотни, които преди години гласуваха с клечка-мярка върху бюлетината, която се предаваше от човек на човек! Затова-промяна в конституцията! Гласуване-само за грамотни и постоянно живеещи в България! Хасан-от Бурса-НЕ! Иван от Чикаго-НЕ
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро имаше избори в Ирландия май. Даваха при репортажи вида на бюлетината. Направи ми впечатление, че освен написано имаше и картинки, вероятно емблеми или някакви символи на партиите и кандидатите. Който иска, намира начин, който не иска, си търси оправдания.
29
12
 
7
 
! Отговори
р.п. преди 4 години
Машинното гласуване ще бъде голяма грешка, излишен харч. По-голямата част от българите няма да може да си оправят. Лош материал, не се сърдете, но е така. Но се прави , за да се угоди на Шербетя и крушовската ***. Такъв хаус ще настане, че ви е бедна фантазията. И тогава и Кауня и *** ще ревнат кански, че правителството не си е свършило работата. Хващам се на бас, че ще е така. Те точно това искат. Ако беше хубаво да се гласува с машини, другите държави нямаше да ги изхвърлят.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен, при избора на машини и програми трябва да се подпише договор с гаранция поне 2 избора. Т. е. при първите избори с машини да се направи извадка проверка на съответствията на данните в машините с данните от хартиените бланки. Ако се установи несъответствие, машините да се откупят обратно от производителя. Или нещо такова.
27
6
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До House M.D. ... Ако като създател на компютъра визираш Джон Атанасов, той едва ли има нещо общо с електората на БКП-БСП ... Ако пък имаш предвид едни компютри с марка "Правец", техния програмен продукт е в пълно съответствие със сегашния електорат на на БСП, който често губи връзката с главния си процесор и затова се губи както на връщане от Бузлуджа, така и когато се прибира от избирателната секция ... !!!
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен това е пълна глупост, поредното точене на пари от бюджета. Проучете хубаво, колко пари ще струват тези машини, през коя фирма ще дойдат колко ще им е съхранениет и всички други разходи свързани с покупката и накрая колко хора ще са ползвали тоя начин на гласуване, а не с бюлетина. Отделно гаранций, че е невъзможно да се манипулират има ли? Истинския начин за електронно гласуване е в блокчейн, от всяка точка на света. Сигурно и ефтино.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горе-вси от номенклатурата ! Едни и същи ! За кого да гласуваш ?????????????????........................................... И най важното-от 30 години едни и същи ! За когото и да гласуваш-ПАК ТЕ !
24
6
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #23, въпросните старци са от поколението, създало компютъра, Интернет и хипи движението. Ще се справят с машините, но явно са забравили купонната система при карловската луканка. И това е най-притеснителното.
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да обясни на дебелоглавото същество Нинова че старците ще гледат тези машини като голям камък.
22
8
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
И машинното гласуване няма да спаси РеМеДето от "Позитано 20" - пак ще са в опозиция, само дето държавата ще изхарчи грешни народни пари за новите машини ... а като почне ревизията на приватизационните сделки, цялото им РеМеДе може да изпадне в несъстоятелност и да им останат само активите от Бузлуджа ... !!!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, за да няма риск от купуване на гласове едниственият начин е да се елиминира гласоподавателя от изборния процес :D
20
3
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
На емигрантите трябва да им се отнеме правото на глас, защото плащат данъци на чужди кесари и са плюли на Родината.