Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!

България е тръгнала към общата валута в момента, в който се е присъединила към ЕС
Обновена: 23 фев 2020 10:18 | 23 фев 2020 07:30, Камелия Цветанова
525
Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова ТВ.

Още по темата

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

"Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция", смята Горанов. "Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност", отсече финансовият министър.

Той коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се "огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт" Горанов каза: "Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване", заяви финансовият министър.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, той е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

"Тези, които в момента развяват знамената като депутата Румен Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото", каза Горанов.

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Той не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

"Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави", коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

"Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали", заяви той.

"Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани", каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

"Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това", заяви Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
2
 
20
 
! Отговори
Стария гербер преди 4 години
Горанчо, я си избърши гурлите и кажи и твоя наем ли е скочил с двуцифрени проценти или си седи все на на нулата? Така я разбираме ние барселонската икономика.
371
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздравим за Гиранов с песента на Камелия - Лъжа е!
370
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов се поизхвърля. Дори гражданите на най развитите държави в Европа казват, че с въвеждането на еврото жизненият им стандарт спаднал. Но който си мисли, че имаме някакъв избор жестоко се лъже. Няма да боли.
369
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
розовобузестия вместо да "убеждава",просто да попита хората:-Искат ли еврото,или не?.."Това е толкоз просто и логично!Какво тук значи неговата личност?"..А ако си спомним как Кукуневица си съдра "г-зето" да ни "УБЕЖДАВА",че "Имало условие да закрием реакторите си",А ТАКОВА УСЛОВИЕ ИЗОБЩО НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО,както се разбра по-късно,така сега и тоя са кине да ни внушава,че "Требе да приемем еврото,иначе с нас е свършено".....предателите-на ортомата!
368
1
 
3
 
! Отговори
dexdan преди 4 години
Srednoto e: Kakto da ti sloza edinia krak v voda s 2 gradusa a drugia v voda 80 gradusa i tiho stoi bo sredno mnogo dobre MOZECS DA GO ISTRIECS Pisha istenata
367
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти Горанов няма да обеднееш защото си държавна хралника и имаш милиони скътани като Баце чрез поставени лица.Да му мислят пенсионерите и онези със заплати между 600 -1600 лв.
366
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 380Ами горе-долу следното:1 . 1000 литра бензин или 1200 л. дизел или 2800 литра газ за колата. 2. 300 кг. вратни пържоли или 300 кг. кайма /истинска/3. 260 кг. кафе Лаваца5. 9000 бутилки мин. вода /2 литра/6. 500 кг. хляб/3 евро/кг/7. 120 кг качествен колбас8. 200 кг прошуто 9. 300 кутии цигари10 2000-3000 кг спагети зависимост от качеството11. 4500 кутии белени домати, боб или лещада продължавам ли? Ах таз бедна "ерова" Италия!! Нищо, че е назад от Германия.
365
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Анонимен 376 А така да знаеш че нетен вносител в ЕС след германия и францие италия Та а по леко с определенията ,че твоя доход на 30% зависи от Италия
364
4
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Анонимен 110А не смяташ ли че лева е най добре и ако до смяна с рублата Хручов някога ни натискаше за това и ние не го приехме и то предполагам знаеш за кои времена ставаше въпрос
363
2
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Анонимен 110А не смяташ ли че лева е най добре и ако до смяна с рублата Хручов някога ни натискаше за това и ние не го приехме и то предполагам знаеш за кои времена ставаше въпрос
362
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите са за да се харчат. Ако много ги мислите, ще полудеете. "Ако пазиш бели пари за черни дни, бъди сигурен, че те непременно ще дойдат". Спомням си в началото на демокрацията, хората си внесоха всичките спестявания, за да си изплатят апартаментите. Моето семейство обаче не се трогна. Плащах ме си вноските, парите се обезцениха и жилището ни излезе без пари. А спестените си пари ги използвахме за по- приятни неща
361
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 376Да разбира се напиши.Аз също имам приятели и познати по Италия.Не говорят много добри неща.Общо взето "всяка година е по-зле от предишната"...
360
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 376Да ти напиша ли какво може да си купи един среден италиански работник с една заплата?? Ще ти прилошее навярно.
359
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 375Словакия е еврозона но е доста по-задлъжняла от България с 95% външен държавен дълг от БВП и далече над 60 % лимит по ЕС изискванията.
358
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ром"сДобри познания по икономика имате.Чел сте.Само че пропускате фактът че в България има инфлация.Ако намерите касова бележка във вас на продукти купени преди 5-6 год и сега купите същите ще забележите разликата.Тя не е малка.
357
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 340Моля ти се *** поживей малко в Унгария виж нещата как изглеждат хората и всичко останало и кажи че е лошо...Словакия е толкова добре заради много развита индустрия.Авто производството ще бележи само спад в бъдеще.Големият червен дракон идва.
356
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 360Надявам се 1000 пъти повече от теб това споменато в последната точка на манифестът ти да не се случи.Но вече се е случвало 20 пъти.... Никога не се е случило нещо различно. Нека да приемем вашата прекрасна прогноза.Влизаме си ние като едни истински баровци в луксозен магазин... Цените са двойни,тройни.Ние вадим еврото с фрашкани джобове и надути портфейли..Свършваме кинтите после какво правим?Теглим нови кредити защото с реалното състояние на икономиката само това е възможно.И?
355
4
 
5
 
! Отговори
369 преди 4 години
Не ми пишете минуси ами ми обяснете. След като давате Италия за отрицателен пример на държава с евро, обяснете ни кое им е зле на италианците?!
354
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България се е присъединила към ЕС доброволно, без референдум и то преди 12 години. Е щом е доброволно, а не както насила при Ньойския диктат, има право всеки месец да преразглежда ползите и загубите от ЕС и следователно може да се откаже от и да излезе от ЕС както Англия. Като сме в ЕС сега не значи, че сме завинаги в ЕС.
353
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да не е обедняла като Гърция фалира а останалите трупат нови дългове и така до селдващата криза. Безработицата в Гърция е 40 % и младите напускат страната както и България. С евро повеето страни задлъжняват и само Германия печели после защото са лихвари и печелят от заемите за закъсалите. Дори Франция се тресе от стачки и жилетки.