Радев гневен: Отмяната на честванията на Шипка е манипулация!

Как така в София било безопасно, а на върха не?
Обновена: 3 мар 2020 11:45 | 3 мар 2020 11:42, Камелия Цветанова
718
Радев гневен: Отмяната на честванията на Шипка е манипулация!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поздрави българите по случай националния празник 3 март.

В град Шипка, където беше отслужен благодарствен молебен в храма "Рождество Христово", държавният глава определи отмяната на официалните чествания на Шипка като "манипулация".

Още по темата

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите", коментира той, цитиран от БНР.

Президентът благодари на хилядите, които изкачиха върха, че отново са на Шипка.

"Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим", посочи в словоот си държавният глава.
 
Той напомни, че преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго.

"Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България. 142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години", отбеляза Радев.
 
"През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност", заключи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


718
Още по темата: ШипкаРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
534
20
 
13
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Щом на 03.03 БОКО ТИКВАТА е във турция,това е едно от ДОКАЗАТЕЛСТВАТА за анти-българската му дейност........
533
11
 
14
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Разбира се,че е манипулация,но важното е кой е манипулатора. Г-н Президент,хайде да престанете с безмисления популизъм. Взехте да наподобавате на Корнелия Нинова,но вие не сте лидер на опозиционна партия и не ви отива да си измисляте причини да оплювате правителството. Тези неща се решават на избори и народа ще реши кой да го управлява.
532
4
 
10
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Много "индивиди" тук са болни от "нелечими" "болести",което е много жалко!Още по-жалко е да си продаваш "душата" за "пари" или на "чужди" "интереси"!На НЕОСПОРИМИ ФАКТИ да си "затваряш очите",защото "господарят" така ти е "наредил" е изключително жалко!Предателите никога не са били обичани!"Предателите се наказват със см*рт",както са казвали нашите революционери!Да не честваш 03.03 е "активно мероприятие" с цел "провокация"!Скоро ще дойде МОМЕНТЪТ,някои ще се приберат в дупките си откъдето са...
531
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета по-долу спекулации за факта, че имало сражения между българи и руснаци по време на първата световна война и за това кой кого нападнал.Фактите обаче са неоспоримо сраженията са се водили в Добруджа, не на 100-тина километра от Москва или дори в днешна Украйна, а на българска територия.Какво са правили руски войски на стотици километри от тогавашната руска територия в Добруджа?2-рата СВ БГ отказва на Хитлер на прати българи да се бият на руска земя, за което и царя си заминава.
530
1
 
4
 
! Отговори
до Велев преди 4 години
тези конспирации и от други дууупедавци съм ги чувал и затова съм се ровил, чел, проверявал и препроверявал. недей да лъжеш мъъстиииийоооо недна.а иначе е ясно, че 90% процента от коментарите по-долу са писани от надууупени тролаци дето за стотинки и майките си ще продадат.
529
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
напишете WENN DIE SOLDATEN DURCH DIE STADT MARSCHIERENи ще чуете оригинала на ШУМИ МАРИЦАнемски военен марш от 19 век
528
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До таратонката - Ходи да се наддупиш нa султан Реджеп, андолски цепелин с вазелин. ти не си българин
527
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До АнонименТази песен, приета за български химн след освобождението на БГ от турско робство, всъщност е създадена в Сърбия през 1875 г. Сръбските въстанически части са водили битки с турски редовни войски под ръководоството на ген,Черняев. Тя така се е и наричала: "Черняев марш". Участие в тези части са взели и българи, които след Освобождението с лека промяна са я направили БГ химн. ПРипевът е: "Марш, марш, с ГЕНЕРАЛА наш..."
526
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манипулацията е само в главата му.Да се радва на платената си любов,докато може ,и докато не го изритат от президенството.
525
13
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
На този Радев речите да не му ги пише онзи ген.Решетников къде го натирихме от България с черен печат?:):):):)
524
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 543 Велев - Каква териториална цялост си защитил, тъппанарче с промито двуклетъчно мозъче. Това да сключиш военнен съюз с поробителя си за да воюваш с Освободителя си е една от най-позорните страници в българската история. След като загубихме всичко, включително и излаза си на Бяло море, Чърчил ни каза в Ньой: "Народ, който воюва срещу Освободителя си, друга участ не заслужава!"
523
6
 
11
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
До ВелевПрочети прокламацията на Александър II към своя народ и ще разбереш, че целта на войната е освобождаване на славянските народи от турския гнет, еднокнижнико. И действително, след тая война Румъния, Сърбия, Черна гора са получили независимост, а БГ съгласно Санстефанския договор става княжество васално на султана. Първо прочети, а сетне лъжи. Ти да не си братовчед на Юрдечката или на Боко Банкянски? Лъжеш, но много нагло и неумело.
522
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пресолил е манджата с тези вируси. Народът без друго е ошашавен.
521
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте ли вчера Макаров как се беше натряскал?Първо падна странично като талпа, после мълчеше като пукал когато някакъв журналист му задаваше въпроси.
520
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този, който отмени официалния прием за националния празник, сега плюе държавата.....Жалка работа сте г-н Решетников, жалка.....
519
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шуми Марица окървавена, Плаче вдовица, люто ранена. Марш, марш с генерала наш, В бой да летим, враг да победим.
518
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГореТам горе простотията се вижда още по -добре.
517
14
 
9
 
! Отговори
Велев преди 4 години
До АнонименТова е лъжата набивана в главите ни 45 + 30 год. в училище, но истината е друга. рускя император обявява война на България с твърдението, че сме неблагодарни и трябва България да бъде премахната като държава за сметка на Сърбия и Румъния/ има публикувани документи/. Защитавали сме съществуването на България от руската-имперска агресия, смазали сме руснаците в Добруджа руснаците - на 03.03. е подписан Брст-Литовския мирен договор, с който сме затвърдили териториалната си цялост и дър
516
4
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Дори Помпео ни поздрави за 3-ти Март. Нашите атлантически патриоти обаче не признават 3 Март за празник - също като комунистическите такива навремето. Комунистите разбираемо го правеха, защото 9-ти Септември трябваше да е най-великия ден в Историята ни. Атлантиците обаче са по-зловщи р'енегати - те искат да ни накарат да празнуваме като освобождение Берлинския Конгрес, на който нашите настоящи западни приятели ни подрязаха крилцата завинаги.
515
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 4 години
До Анонимен 537Братчед, научи се първо да пишеш грамотно. Едва след това се опитвай да мислиш.