Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни

Причината – липсата на кадри в отбраната
181
Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни
Снимка: архив, БГНЕС

Рязко скача възрастовата граница за набиране на военни.

Досега войниците и матросите можеха да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с промени в Закона за отбраната депутатите решиха, че вече максималната възраст за приемане на военна служба ще стане 40 години за всички категории военнослужещи.

Целта на поправките в Закона, внесени от правителството и приети от законотворците на първо четене е, да се преодолее некомплекта на длъжностите за военнослужещи, както и да се създадат по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности.

Още по темата

Депутатите решиха още, че се увеличава с три години пределната възраст за служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Дава се и възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че МО прилага 25 мерки, в резултат на които тенденцията на отлив от армията е намалена.

Според него вдигането на възрастта на 40 години не е проблем, стига кандидатите да могат да покрият тестовете за физическа подготовка.

Според него основният проблем е с набирането на войници, а не със по-висшия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги гледам тия на снимката и националното ми самочувствие се срива до земята.
123
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е след пенсиониране всички да изкарат една казарма до 67 години и след това да си гледат старините.
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 140Всичко това е абсолютно необходимо за издигането на националното ни самочувствие! Точно заради него куцаме и няма да се оправим докато не създадем и произведем нещо българско което да е качествено и надежно! Така се полага една основа която ако се развие в павилната посока ще ни носи капитал за бъдеще!
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: "Да бе, направо колкото на IT да ги направят."Идеята да са ударно свръх високи заплатите е, че НАТО принципно държи да харчим 2% от БВП за отбрана. Има два варианта да харчим толкова много пари.1. Да купуваме чужда техника и така губим валутни резерви на България и ставаме по-бедни.2. Да плащаме високи заплати. И от тези две алтернативи определено по-добрата е втората. А като отделна тема армията също има нужда от ИТ специалисти. Германия и САЩ имат кибер войски.
120
0
 
4
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
Такова производство имаше само при цар Борис. Ама няма голямо значение дали е наше или чуждо. Защо да влагаме сума пари за бтр , инженери, техници, тестови модели и др ала-бала глупости. Като можем да си купин лиценз за швейцарската "Piranha"? Те са си свършили работата и техническата и практическата. Ние само трябва да ги изработваме тука за по-евтино. Пък и в България, с тая демографска криза, инженер-ром, няма.
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако създадем българска военна индустрия, с български изобретения и чисто български патенти нещата с армията ни, както и с държавата ни, ще се оправят! Трябва да създадем качествено, сигурно, модерно и надежно оръжие, да придобием световно реноме и след това нещата сами ще си дойдат на мястото!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 136Произвеждаме бе. АРСЕНАЛ се счупи да произвежда, ама всичко е за износ. 19 000 човека персонал бачкат там. Да не мислиш, че си чоплят д-тата? Дават норми яката. Износа е яко за Африка, Украйна и бившите републики.........Така е но това не е БЪЛГАРСКО оръжие! Цялото производство е с лицензи и поръчки. Българско оръжие трябва да е изобретено и произведено в България! Явно не сме хич велики щом нямаме такова!!!
117
2
 
7
 
! Отговори
добре е това преди 4 години
Бива, вместо да мизерствам в София с има-няма 1500лв., половината от които отиват за квартира и за сметки, ще взема да хвърля пагоните и да кандидатствам да стана един редник в някъде из провинцията- хем отговорностите са къде-къде по-малки от на офицера, хем заплатата не е много по-ниска, пък и места се намират кажи-речи във всеки един гарнизон. За какво ми трябваше да ходя да се "блъскам" 5 години в тва военно училище само не знам!
116
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 135Аз не знам що ги пенсионираме на 45, като ние блъскаме до 65? Поне до 50-55 могат да изкарат с песен на уста! Ни на война ходят, ни окопи копаят, ни нещо тежко правят......Тежка е съдбата щом си на хранилката, зъбите се износват, червата се разширяват, ставите се амортизират, номера на дрехите се увеличава, косата окапва заради фуражката.......много тежка съдба!
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"едно от първите неща които трябва да създадем е национална военна индустрия която да произвежда българско КАЧЕСТВЕНО и СЪВРЕМЕННО оръжие и боеприпаси за българската армия!"Произвеждаме бе. АРСЕНАЛ се счупи да произвежда, ама всичко е за износ. 19 000 човека персонал бачкат там. Да не мислиш, че си чоплят д-тата? Дават норми яката. Износа е яко за Африка, Украйна и бившите републики...
114
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не знам що ги пенсионираме на 45, като ние блъскаме до 65? Поне до 50-55 могат да изкарат с песен на уста! Ни на война ходят, ни окопи копаят, ни нещо тежко правят...
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 133Аскерът може и да не е умен, НО управниците са умни. Да си видял мистър на отбраната или военнослужащ да е 100 кИла, та и отгоре ?Нали министЪРЪТ го бива да продава български паспорти, за него и тези около него това е черешката на тортата. Дреме му на него за България!!!
112
1
 
6
 
! Отговори
До Имигранта 116 преди 4 години
Аскерът може и да не е умен, НО управниците са умни. Да си видял мистър на отбраната или военнослужащ да е 100 кИла, та и отгоре ?
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаме армия с реноме едно от първите неща които трябва да създадем е национална военна индустрия която да произвежда българско КАЧЕСТВЕНО и СЪВРЕМЕННО оръжие и боеприпаси за българската армия! Толкова ли няма кадърни български инженери на които да се разчита за това???Елитът от младите хора трябва да бъде привлечен чрез конкурс и възможност на военна кариера с адекватни заплати въз основа на умения и образование, не да бъдат привличани от възможността за ХРАНИЛКА и ЛАПАЧКА!
110
1
 
8
 
! Отговори
Цар Фердинанд преди 4 години
За 15 дена е моболизирал цялата армия на България, за първата Балканска война.600 хиляди души. Тези наши главнокомандващи, могат ли да мобилизират 6 хиляди души?
109
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чичо 126Ако искате да видите патриотизъм вижте парадите в Русия и Китай!Особено жените военни!Това са държави с многобройно население доказали се многократно във войни и боеве! Американската, английската, швейцарската, шведската и изрелската армия са още по-надъхани и патриотично настроени, определено има защо. Кадрите са предимно млади, образовани и допълнително обучени за всичко. При нас в България армията се ръководи от най-простите българи тъй като червените избиха цвета на военните!
108
3
 
11
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Много ми е болно да гледам как другите армии са добре окомплектовани и са снабдени със съвременни оръжия,а нашата армия все още не може да се превъоръжи.Да не говорим за предателството да купуваш стар модел самолет,па макар и нов,за който знаеш,че още при първия бой ще бъде свален.Но най лошото е че армията ни няма никаква мотивация,ако щете патриотизъм да защитава родината.Ако искате да видите патриотизъм вижте парадите в Русия и Китай!Особено жените военни!
107
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
едно време войниците носеха кубинки, а сега са с китайски кецове! да бягат по лесно, сигурно!
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономика = младите хора остават в България = има деца, има кой да пази държавата, има отбранителна способност. Заеми = бедност, повече емиграция = като станем 4 милиона, който иска ще може да си влезе и няма да има кой да го спре.
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този контекст е по-добре заплатите в Българската армия да са по 2500 лева и нагоре за да може хем НАТО да са доволни, че харчим. Хем парите да се въртят в българската икономика. Защото като има пари ще отиде и ще си купи от местния търговец, ще отиде да се постриже, ще отиде да пие една българска бира и т.н. И от това всички стават по-богати.А от това да вземем заем с който да платим на друга държава самолети, всички ставаме по-бедни. А от това хората емигрират. И без хора какво става?