ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини

Двата текста паднаха от Закона за мерките за извънредното положение
Обновена: 23 мар 2020 09:46 | 23 мар 2020 09:46, Камелия Цветанова
260
ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от правната комисия от ГЕРБ се съгласиха с ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани със спекулата и разпространението на невярна информация за коронавируса.

Единодушно законотворците от правната комисия решиха, че двата текста отпадат, защото не могат да бъдат прецизирани.

Още по темата

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че сигнали от бизнеса против мерките срещу спекулата са били подадени още на следващия ден след приемането на закона.

Той напомни, че предложението за този текст е било на БСП.

„При второто четене на закона, за да бъде  постигнат консенсус ГЕРБ го подкрепи дори с ясното съзнание, че формулировката не е правилна, но със съзнанието, че политиците трябва да покажат, че са единни в този момент“, коментира той.
 
Ципов припомни, че премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че при по-прецизна формулировка текстът може да остане, но такава не може да може да бъде постигната. Така че решението в крайна сметка беше текстът да отпадне.

Според президента Румен Радев битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреди още в събота, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

В изявление по-късно в неделя Министерския съвет премиерът Борисов каза, че властта е готова на отстъпки и спорните текстове ще бъдат променени.

Предстои депутатите да гласуват ветото и в пленарната зала  извънредно днес от 13 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
5
 
! Отговори
някой преди 4 години
Не е чак толкова голяма болка за умиране текстът против фалшивите новини.Помня, преди години, имаше някакъв шаман ли, знахар ли беше не помня, беше оповестил че предстои някакво разрушително земетресение в България с хиляди жертви.Еми, осъдиха го. И по досега действащото законодателство си има текстове против такива екземпляри.Лошото е, че главнокомандващият армията в България е президентът! А не премиерът, главният прокурор или някой кмет, старшина или фелдфебел от местното поделение.
109
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТА Ти къде си видял да има балкон на президенството ? смешен се вече
108
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Ветов се засили да ритне Герб, но взе че уцели БСП, ха, ха, простьо.
107
1
 
14
 
! Отговори
Чърчил преди 4 години
Гледайте по далече от носовете си...тази пандемия ще промени света без война...маските на либералистите почнаха да падат...на каква солидарност и взаимопомощ се надяваме от други държави и съюзи...България отново трябва да разчита само на себе си и на коравия си народ...и този път ще оцелеем но трябва да загърбим завистта, лицемерието и алчността и да се обединим защото това е само началото на Хаоса към който върви този Свят....!!!
106
10
 
4
 
! Отговори
Тодоров преди 4 години
Трябва да се сформира правителство на спасението между Румен Радев, БСП, люспите от Реформаторския Блок, Радан Кънев и Слави Трифонов. Така коронавируса ще падне мъртъв на земята. Но трябва без ГЕРБ да бъде.
105
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОЛЯ ВСИЧКИ РАЗУМНИ В ТОЗИ ФОРУМ ДА НЕ ВЗИМАТ ПОДВНИМАНИЕ ГЛУПОСТИТЕ НА ГЕРБЕРСКИЯ *** СТРАНДЖАТА
104
18
 
12
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Шайката на Боби *** Суджука са наака пред Президента,Тиквата нал беши ноу курназ?
103
19
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Според проверени източници... - вчера след брифинга на Премиера Борисов... - Радев е излязал на балкона на президенството и искал да скача... - наложила се е намесата на цялото НСО, но безуспешно... - накрая Деса му забила два шамара и го прибрала в кабинета...
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хей народе гледате ли ги тези с какви маски са сутринта ходих до едно село нашите полицай са с маски от 18 ст все на нашите дипотати по най много виштеги те били лицето на България.
101
10
 
16
 
! Отговори
ЦЕЛИЯТ преди 4 години
брифинг вчера на т.н. МС съвет, т.е. н Бойко Борисов беше повече от един час пропиляно ефирно време на сума ти телевизии и телезрители. Бойко непрекъснато предъвкваше като преживно животно една и съща мисъл, колко е лош Президентът за това, че не се съгласява с глупостите, приемани от Народното събрание. Хвалеше се, че безработицата от 12.5% по времето на Станишев вече паднала почти до нула, но не казва колко българи емигрираха през неговото управление, че в БГ не останаха трудоспособни хора.
100
7
 
2
 
! Отговори
f преди 4 години
ВАЖНО!Басовият звук в близост лекува всичко и зъби и крака растат, но качествен бас, има и фалшив бас, който дори пречи!А руснаците ако са толкова човечни и братски народ, защо не са ни казали на нас българите за тая работа?За зъбите, всеки ден по един час допрян бас или повече, за няколко седмици растат.
99
13
 
18
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
Страхотно изказване на Румен Радев вчера. Моите искрени поздравления ! ... За разлика от "Невероятното" Правителство... То само като видиш Другарите Младен Маринов ( с визия на мутрак от 1995 ... ) и Дани Кирилов ( Там да се чудиш да се смееш ли ... Да плачеш ли...) И ти стават ясни доста неща! А Генерал Мутафчийски си мени мнението по бързо от "фурнаджийска лопата" за нещата , които се случват в България и Европа. Явно каквото му наредят на човека - това казва ... Иначе не знам ... :(
98
6
 
10
 
! Отговори
Грациозен Уменучител преди 4 години
Само Радан Кънев може да унищожи COVID-19. Той каквото пипне, то веднага се разпада.
97
3
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
доброто ченге и лошото ченге. слянинова предложила някви текстове срещу подкрепа, порко уж ги приел без да ги чете, льотчика ги ветоса, и накрая приеха това дето порко са му го сложили на масата началниците. това с "фейк нюза" знаят че няма да се приеме, първо защото на тях самите ще им се съберат по около 100 годинки присъди за глупостите с които ни облъчват само за един ден а и да го приемат след два деня целите им арести ще са пълни с противници на режима и роднините им ще са на улицата. страхлива мутрчка е порко.
96
7
 
7
 
! Отговори
BGN преди 4 години
Ся пък БСПто са виновни, нали вчера радевъ и бспто бяха виновни, точно 'щото искат вето и подронват усилията на бокчо.Как да го разбирам, искат вето на собствените си предложения ???Аре дее .....
95
0
 
7
 
! Отговори
граматик преди 4 години
До сократис. А ти кой клас си завършил? Нещо за пълен член и употребата му учил ли си? И на теб да обясня, че приемат само малка част от забележките му и то за нещо, предложено от БСП.
94
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 85 Браво ! Най после едно разумно и правилно мнение. Не ми се мисли ако в тази ситуация Корнелия е премиер. С държавата щеше да е свършено.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите с някакви служебни маски ли са.Ей тия - нищо не ползват ако не е безплатно нали.Смешно е, смешно е, че само искат да взимат. Грабливи птици.
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да е само Част от ветото , щото Бойко каза ,че Олигарсите искат да Източат Резерва Веднага ! дано не се е съгласил ! щото инак след два месеца пари за пенсии йок
91
2
 
12
 
! Отговори
решетников преди 4 години
До поручик Ржевски. И ти ли не си разбрал, че предложението за цените е на партията, която издигна радеф?