ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини

Двата текста паднаха от Закона за мерките за извънредното положение
Обновена: 23 мар 2020 09:46 | 23 мар 2020 09:46, Камелия Цветанова
260
ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от правната комисия от ГЕРБ се съгласиха с ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани със спекулата и разпространението на невярна информация за коронавируса.

Единодушно законотворците от правната комисия решиха, че двата текста отпадат, защото не могат да бъдат прецизирани.

Още по темата

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че сигнали от бизнеса против мерките срещу спекулата са били подадени още на следващия ден след приемането на закона.

Той напомни, че предложението за този текст е било на БСП.

„При второто четене на закона, за да бъде  постигнат консенсус ГЕРБ го подкрепи дори с ясното съзнание, че формулировката не е правилна, но със съзнанието, че политиците трябва да покажат, че са единни в този момент“, коментира той.
 
Ципов припомни, че премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че при по-прецизна формулировка текстът може да остане, но такава не може да може да бъде постигната. Така че решението в крайна сметка беше текстът да отпадне.

Според президента Румен Радев битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреди още в събота, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

В изявление по-късно в неделя Министерския съвет премиерът Борисов каза, че властта е готова на отстъпки и спорните текстове ще бъдат променени.

Предстои депутатите да гласуват ветото и в пленарната зала  извънредно днес от 13 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
15
 
15
 
! Отговори
? преди 4 години
И сега кво? Заради Гадев ще има спекула, така ли? Честито ви, комунистчета.
129
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анабеле па вожда ти вече има стаж - и то солиден, *** от него файда йок. Доводите на президента са железни, просто хунтата нема мозък да прецизира текста ... и намира за по-лесно да го маане, машалла. Не е лошо да се помисли и за хората, които имат ограничен запас финансови средства (мнозинството българи, които не са на държавна хранилка), тези "запаси" ще свършат след месец-два, кво правим тогава, чакаме летото и слънцето да спрат вируса или?
128
9
 
3
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Жалко! Точно реших, че Пижо ще е първият арестуван по закона на ВМРО. Зарадвах се, че ще се запозная най-после двама колеги тук - Странджата от ВМРО и Тонката от ГЕРБ. Е, те щяха да бъдат точно тези, които ме арестуват, все пак ДАНС работи извънредно ден и нощ!
127
10
 
14
 
! Отговори
Фен на хан Крум преди 4 години
Човек трябва да е малко по-интелигентен да разбере какво точно каза Президента. Но БГ овцете са много - в това число и дето не трябва. А той каза:1. За неверни новини всеки може да бъде наказан с огромна глоба или затвор. Неверна информация не е точно формулирана - факт!2. Като се дигнат международните цени, няма как да не се вдигнат вътрешните. Иначе стигаме до празните магазини. Имаме "силна" шивашка промишленост ? Маските няма вече две седмици! Днес ветото е уважено! Вчера 1 час плюване.
126
5
 
7
 
! Отговори
до 110 преди 4 години
Ако бяха братски народ,нямаше да ни пробутат ръждясали реактора за милиарди и да пита Путин ,кой ще плаща ?
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно , че обединителят на балканите Бат Бойко сега се изживява като спасител на нацията, но пък и прецедента Радев суфлира доста неудачно в повечето случаи.
124
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли Радев протестира срещу текста на Нинова? Бешипету са много зле с техните свръх социални искания. Защо направо не се обяввят за нова национализация? Ама то пък първо трябва да национализират това което те са заграбили. Абе изобщо това е най-жалката партия с най-жалкия електорат.
123
6
 
11
 
! Отговори
Инвеститор преди 4 години
Друго си е да си инвестирал 5 млн в Испания
122
9
 
12
 
! Отговори
хм преди 4 години
А колко струваше телевизионното време за несмислените брътвежи на премиера?
121
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще си подаде ОСТАВКАТА Дани Острото, за това че поиска да отменя човешки права?Най-ниския и като ръст, и като интелект, министър на правосъдието в цялата история на България, внася най-античовешките и мракобесни закони и искания!Дани Острото е истински позор за всички предходни министри на правосъдието, повечето от тях - високо ерудирани и интелигентни хора - пълна нелепица е такъв "човек" да заема толкова отговорен пост!
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личи, че държавните и общински чиновници на държавна хранилка са си по къщите на държавна заплата. Я колко тролаж, който само плюе и нищо смислено не пише. Законът си има големи дупки и пробойни и приет така е наистина опасен, независимо кой го приема и кой го оценява. Всеки нормален човек може да го установи. Няма лошо да има такъв закон, но той трябва да е осмислен и качествено изработен. Иначе вместо да се изпиша вежди, очи се избождат.Но тролчетата това не ги вълнува.
119
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВАЖНО!Басовият звук в близост лекува всичко и зъби и крака растат, но качествен бас, има и фалшив бас, който дори пречи!За зъбите, всеки ден по един час допрян бас или повече, за няколко седмици растат.
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами разумно е. Не може по принцип да се забранят и санкционират тежко "фалшиви новини", без да се сочи точно и ясно какво е новина и кога ще се счита за "фалшива". Подобен закон е изключително опасен. Защото под ударите му може да попадне всеки, без дори да съзнава това и да иска да навреди.Спекулата също трябва да се дефинира ясно и точно, преди да се забранява и санкционира.Всеки закон трябва да се прави от качествени мислещи професионалисти, а не от стадо, изпълняващо просто поръчка на едро
117
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДАЛИ СТРАНДЖАТА И БАРБА ГАНИОС НЕ СА ЕДНО И СЪЩО ЛИЦЕ ?
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ се опита да реанимира тъпака, но той не поддава за съжаление.
115
4
 
11
 
! Отговори
смях преди 4 години
Ами за какво рева Боко, та пак стана за смях на хората?!
114
13
 
7
 
! Отговори
Анабел преди 4 години
Спрете да наричате Радев държавник. Вие държавник знаете ли какво е и как се става?Не може от щаб на ВВС на другия ден да си избран за президент и да си вече държавник. Като всяка една професия и тук се изисква огромен стаж, за да може да се наречеш държавник. Радев този стаж го няма и затова само твори глупости. Раздава заповеди сякаш още е в армията - ами не става така. В политиката има други правила.Разбирам, че имате нужда от бащица-закрилник, ама успокойте се малко.
113
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е, че премиер е Борисов, не ми се иска да мисля какво щеше да бъде с тандема Нинова - Радев. Радев даже не се извини, че на 3 март твърдеше, че няма коронавирус!
112
10
 
9
 
! Отговори
Х преди 4 години
До ЦЕЛИЯТБб каза ли нещо смислено? През цялото време плюеше президента и шикалкавеше, без да отговори конкретно, и смислено на нито един въпрос. Не можех да повярвам, че този грамаден човек е олекнал толкова много.
111
16
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
РАДЕВ е истински държавник.Други почти нямаме.в случая един плюс за гебр