Окончателно! Извънредното положение ще е до 13 май

Мнозинството не прие предложението на БСП и ОП то да е до 30 април
Обновена: 3 апр 2020 20:28 | 3 апр 2020 20:26, Камелия Цветанова
593
Окончателно! Извънредното положение ще е до 13 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение, в което се намираме от 13 март и строгите мерки за спирането на разпространението на коронавируса, ще продължат до 13 май. Това решиха депутатите по предложение на правителството.

От БСП и Обединените патриоти поиска извънредното положение да продължи до края на април, а не до 13 май, но мнозинството не се съгласи с тях.

По време на извънредното си заседание днес депутатите приеха на първо четене и актуализацията на бюджета, поискана от правителството.

Още по темата
БСП се противопостави на искането.

Според червената шефка Корнелия Нинова Нинова актуализацията е признание на кабинета за провал.

Осве това е и празен чек за политическото оцеляване на премиера Бойко Борисов.

Според нея актуализацията на бюджета трябва да реши проблемите в резултат на кризата, но трябва да се знае и какво е настоящето финансово състояние на страната.

Тя цитира финансовия министър Владислав Горанов, който през февруари каза, че има излишък от 1, 5 милиарда лева в хазната.

„На 18 март Борисов каза, че от излишък в края на февруари бюджетът вече е на дефицит от 3,5 млрд лева. 5 милиарда просто изчезнаха и питаме къде са, защото ги няма“, скочи тя.

Горанов пък отсече, че държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност, а във валутен борд ние нямаме друг сценарий.

Той увери, че увеличаването на лимита на държавния дълг е нужен за фискален буфер при евентуално задълбочаване на кризата и нито един лев няма да бъде изхарчен като допълнителен разход от бюджета, без това да бъде гласувано от Народното събрание.

"Моята роля, като член на правителството и като финансов министър, е да гарантирам държавата, че ще продължи да функционира, независимо колко време ще продължи тази криза. Ние сме във валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация", заяви финансовият министър.

Той посочи, че това, което го е накарало да предложи актуализация на бюджета, е свързано с първоначалните решения, по-голямата част от които вече са били взети.

Парламентът гласува на първо четене и промени в Закона за енергетиката, с които се регламентират правилата и сроковете за това как ще става връщането на сумите по договори, сключени между обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД и неговите клиенти.

Поправките се налагат, за да влезе в сила договореното на 5 август 2019 г. между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40% на доставяния за България газ.

Промените предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега, както и да утвърждава цените на природния газ всеки месец от първо число в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром" и "Булгаргаз".

По време на заседанието си днес депутатите промениха на първо четене и Закона за извънредното положение.

Според приетите поправки лицата на висши публични длъжности ще могат да подават имуществените си декларации пред антикорупционната комисия вместо до 15 май, в срок до един месец след края на извънредното положение.

Освен това се предвижда държавните и местните органи да могат да заседават от разстояние, като се осигури пряко и виртуално участие на техните членове по време на извънредното положение. Същото ще важи и за комисии, фондове и съдилища.


593
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гответе се за новия световен ред, наивници. Хората ще излязат по улиците от глад,ще има неподчинеия, може би гражданска война и тогава ще ни предложат решението на проблемите. Да видим дали няма да стане нещо такова!
464
2
 
6
 
! Отговори
Котки преди 1 месец
До Третата Световна
Ако има някаква конспирация по-скоро са щатите, те имат милиарди дългове към Китай, което е по-силен мотив от "бялата раса". Последните няма и 20 години поне 5 смъртоносни вируса и скочиха ВСЕ в Китай и засегната основно тях. Може да е съвпадение, но със всеки нов вирус пръкнал се там съвпадения та стават все по-малко вероятни.
463
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Библията е казано" Ще има хора с много пари, но няма да могат да си купят нищо с тях".
462
3
 
3
 
! Отговори
Третата световна преди 1 месец
Тоз вирус е китайско биологично оръжие насочени срещу белите хора/Цивилизация.

Ние сме най-засегнати от него.

В Ухан беше организиран цирк за да оневини комунистите.
461
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До 6 Пуснете автобусите до селата -не всички имат коли !
460
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете ми една причина, за да продължаваме да им се подчиняваме?
459
7
 
8
 
! Отговори
Котки преди 1 месец
Значи чета коментарите и само едно мога да кажа - да са благословени душите ви на всички, даже на тези, които говорят пълни глупости и се плюят за щуротии. Точно в такъв момент трябва да обичаме "ближния" и да сме единни и да се борим заедно с общия враг. Вярно е, че спорът ражда истината, но културния и аргументиран спор, не самоцелното джафкане. Тва е..
458
1
 
10
 
! Отговори
Човек преди 1 месец
А как държавата ще подпомогне семействата с деца и работещи родители?
За 20 дни не чух за една мярка?
Говорят за социално слаби, бизнесмени, депутати, и.т.н.т.

А уж сме православна държава и семейството е важно, а политиците вярващи????????

Ужас и лицемерие
457
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Бойко Живков е комунист.
456
2
 
19
 
! Отговори
6 преди 1 месец
Ако това се изпълни , след 13-ти май всички сме на борсата и оттам в БИЛЛА, защото няма да сме посели нито един домат , картоф и пр.Вървим към родовообщинния строй , когато наистина всички са били примитивно равни и бедни !Останалите живи ще завиждат на мъртвите ! Тези хора живеят в един друг свят и не си дават сметка за последиците от техните недомислени решения . И вие ще сте при нас , защото пари не се ядат !
455
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вече превършвам парите,предполагам че и други са така!!
454
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 2 месеца пак ще има случаи, това означава ли,че до края на годината ще сме затворени? До тук държавата взе абсолютно адекватни мерки, но удължаване на карантината с още месец е абсурдно!
453
1
 
2
 
! Отговори
Един Pk преди 1 месец
До Анонимен
Неможе да се разбере.Учил си за работник някое СПТУ криво лява щата си бил тъпичък след 8 клас.После си разбрал че си на дъното на хранителната верига и сега си се озлобил срещу работодателите.Но сега точно тези ще спасят работниците колкото и Държавата и медиите да те настройват срещу бизнеса.Но в държавата на глупаците е така.
452
4
 
28
 
! Отговори
лекар пенсионер преди 1 месец
И пак питам този мрънкач муфтаджийски този вирус коя болест причинява?Ако не знае да му кажем-след като е от групата на грипните вируси причинява най-обикновен грип и тривиални простуди! Увеличават противоконституционно правота ви на свободно движение на въздух и слънчеви лъчи,за да ви оставят без работа ,да нямате пари и да ви окрадат накрая и последното което имате-жилищата и свободния дух! Ставате роби на едни пладнешки разбойници !
451
2
 
7
 
! Отговори
септемвриец преди 1 месец
До анализатор

Септември ще бъде май! Ний пак ви зовеме на избори!
450
2
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 месец
До Драго
За да мислиш трябва да има с какво!
449
2
 
12
 
! Отговори
ББ и РАДЕВ МЪТЯТ преди 1 месец
ПРОСТИТЕ ВИ БЪЛГАРСКИ ГЛАВИ

УЖ ПОСТОЯННО СЕ КАРАТ, НО САМО НА УЖ

А В СЪЩОТО ВРЕМЕ И ДВАМАТА МЪЛЧАТ КАТО …
ЗА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ "САМОТНИ МНОГОДЕТНИ МАЙКИ" В МААЛИТЕ
С ПО 5-10-15-20-23 ТАВЕТА ВСЯКА

СЕГА Е ВРЕМЕТО ДА СЕ СПРАТ ТЕЗИ АБСУРДНИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ
МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ ВСЯКА ГОДИНА ПОТЪВАТ ТАМ

НО ДВАМАТА ЗАЕДНО И ПОДОЗРИТЕЛНО СИ МЪЛЧАТ
И ВИ ЗАНИМАВАТ САМО С ВИРУСА

ВИРУСА ЩЕ СИ ОТИДЕ И ТОГАВА … И ТОГАВА
СРЕЩУ ВСЕКИ ОСТАНАЛ ЖИВ БЪЛГАРИН, ЩЕ СТОЯТ ПО 10 ИНДО-ПАКИСТАНЦИ
448
26
 
12
 
! Отговори
Драго преди 1 месец
Факт е, че положението не е добро в момента. Но, не мога да отрека, че съм благодарен, че в момента на власт са и удържат положението Борисов и Генерала. Не ми се мисли къв леш щеше да е ако управляващите бяха Бсп-то или Атака или Воля...
447
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пенсионер
Вземи си пии хапчетата за ДЕМЕЦИЯ. Нещо ПЕНСИОНЕРИ ЗАБРАВИХТЕ ЖАН ВИДЕНОВ!
446
24
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
Абе,мрънкалници,в началото на март се ослушвахте на къде ще тръгнат нещата и не смеехте да се обадите!Сега,като видяхте че мерките взети навреме са положителни,си отворихте мръсните уста и започнахте да давате акъл!Колкото и да ви се иска,правителството не се провали,което явно ви дразни!