Свиват излишните социални разходи, има пари в системата за месеци

Властта обмисля и директни помощи за останалите без работа
Обновена: 5 апр 2020 12:28 | 5 апр 2020 10:28, Камелия Цветанова
110
Свиват излишните социални разходи, има пари в системата за месеци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички излишни разходи в социалната система ще бъдат свити.

"На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери ресорният министърът Деница Сачева пред Нова телевизия.

Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед.

Още по темата
За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители, допълни тя.

Според нея още е рано да се каже дали трябва нещо да се променя и какво точно.

"Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”, коментира Деница Сачева.

Тя добави, че властите работят и по конкретни мерки, свързани със самонаетите лица.

"Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.

Тя отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата.

"В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините“, каза още Сачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
15
 
! Отговори
допълнение преди 4 години
Според рзлични журналисти, клептокрацията е източила между 300 и 400 млрд от страната.Това прави към 300 000 / 400 000 откраднати средно от семейство........Хубавки овце - кротки и държат на бой
57
1
 
19
 
! Отговори
до Бау преди 4 години
Къде са 5-те милиарда изхарчени в първите 5 дни на кризата?Останалите кавърнейсе милиарда не ги броим, защото още не знамем колко са.А източените от страната 200-300 млрд през поселдните 12 години?Назначените за милионери и милиардери олигофърчета дали ти дават отчет точно колко са "гепали" от рОдината и колко семейства са поченрили?Апропо, накрая като ви кажат, че са прахосали 20 млрд и семейстъвато ти не взема 1/млн от тези пари да знаеш че са те прецакали. 20 000 са - не се мъчи да смяташ
56
0
 
41
 
! Отговори
Електорална единица преди 4 години
Госпожо Сачева,Моля, дайте конкретни примери, чрез които да ни разяснитепонятието "ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ В СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА".Ние, избирателите - тоест вашите работодатели - искаме да знаемза какви излишни неща са били харчени парите от нашите данъци?
55
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 57Ти вземи 1000лв кредит и жена ти да се опита да ти "гепа" 50лв. Виж дали ще се усетиш ... Това не е риболов. Знам, че ти се иска да "крадат" и ти да "си ги хванал" ама не е толкова просто ...
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на криза най-лесно се краде.Или както е казал народа:"Най-лесно се лови риба в мътна вода."
53
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
червеният кръст вместо да подава кроасани и топли напитки на турските тираджии на буферния паркинг по - добре да отидат да подкрепят хората, които са на опашка за регистриране на борсата. Опашката се вие между блоковете, а и дъжд ги валя.
52
8
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 52Никак не е лесно да се краде по време на криза ... Всички ги гледат в ръцете. Краде се, когато всичко е спокойно и хората са разсеяни. Не мисля, че някой ще ги бутне тези пари ... Подозирам са за успокоение/раздаване на народа за да се запази властта.
51
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шайката на Бибитко в стрмежа си да излезе от ситуацията все повече се оплита като пте в кълчища. Какво значи излишни социални разходи?????????? И след като са излишни защо досега са правени? Ама ако някой неинструктиран журналист зададе тези въпроси на Биби той в негов стил ще се направи на обиден и яе си тръгне.
50
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато един склададжия много е краднал, склада е празен, а се задава ревизия един пожар е добре дошъл, за прикриване на липсите. Корона вирусът- в ролята на пожара
49
4
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Като има защо ще вземате 10 000 000 000 заем ? За да крадете ,то е ясно !
48
0
 
15
 
! Отговори
До44-Ужас преди 4 години
Не половин България ,а половината свят и какви мощни фирми го закъсаха....Светът навлиза в тотална блокада!
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кандидатстването онлайн е пунта- мара. Трябва да кандидатстваш с електронен подпис. държавата пуска електронен подпис безплатно за срок 1 месец. За целта трябва да имате на компа сертифицирано устройство. Другият начин е с един номер от НОИ. Можете да го регистрирата в системата, АКО ВЕЧЕ ИМАТЕ ИЗДАДЕН ТАКЪВ. Той се издава срещу лична карта. Така, че - забравете за електронно регистриране
46
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А парите и бонусите за раздутата държавна администрация не са ли излишен разход?Съкратиха се много хора от разни отрасли,но администрацията не се пипа.Дори се увеличава.Там отиват голяма част от вашите пари.Защо мълчите?
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комуто се полагат 22 вида помощи, нека сега да остане само с 10 вида такива. За да може държавата да подпомогне именно онези, които са временно без работа, поради извънредното положение. Те трябва да оцелеят.Защото, когато бъде отменено извънредното положение, същите тези хора ще се върнат пак на работа, за да изкарват пари и за онези, дето цял живот не работят, защото нашата държава им дава по 22 вида помощи!
44
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи,досега са правили излишни социални разходи,а сега са решили да ги свият.Тия са за затвора,бе.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"къде са българските пари и икономика"С IT "специалисти"-черноработници ,с концесии за стотинки и комисионни за милиони(маришки централи ,златни залежи и т.н.), с плосък данък -като за офшорна зона (за да не смутим инвеститорите ,които и без това ги няма и няма да дойдат) ,как да го сторят некадърниците .С лозунги толкова.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На румбоидите с 10 деца ще ги спрат ли? Питам защото се сещам за една дето е разведена но живее с бившия си мъж и има мисля са вече 6 деца за да взема социалки...
41
2
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Половин България е пред фалит,уволняват се хора,затварят се производства и фирми и тн.Но при държавните служители и чиновниците кърлежи нищо,няма уволнения,резане на заплати,съкращения?!
40
6
 
2
 
! Отговори
Димо до 39 преди 4 години
Ами че те от тези в сайта ,никой не работи и не е работил бе наборе! Те са си ,,професионални безработни".Виж им писанията и акъла, виждат се иси личат от километри!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Тука по форума все пенсионери защитаваха домашния арест." Защитават го пенсионери и не само ,ама от намазаните - от тия "репресираните" реститути и тарикати , защото са ужасени ,че няма да могат да си изхарчат "придобитото".Обикновеният пенсионер в момента блъска като кърт ,за да си подготви градинката и лозенцето ,за да може да изкара поне 1 година още.Слава богу ,че май вероятно ще се окажат по-корави от колкото че надяваха някой *** тук.