Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса

Властта предупреди да няма злоупотреби, IT фирми даряват часове
Обновена: 30 мар 2020 15:06 | 30 мар 2020 14:35, Веселина Йорданова
93
Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса
Снимка: Dnes.bg

Над 213 хил. са безработните в момента у нас. Регистрираните от началото на кризата с коронавируса са 9909. Данните обяви социалният министър Деница Сачева след заседанието на кабинета, на което беше одобрена помощта от държавата за затруднени фирми в кризата.

Още по темата
От утре ще може да се кандидатства пред Агенцията по заетостта по мярката, известна като 60/40, в която държавата ще поема възнаграждения на работници в това съотношение с бизнеса за 3 месеца.

Фирми, заети в търговия на дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, артистична и творческа дейност, частни детски градини, са сред тези, които ще получат помощта, защото са непосредствено засегнати.

Във втората част на постановлението са включени всички останали сектори, които следва да декларират спад в продажбите от 20% за март в сравнение със същия месец на миналата година - с финансови документи.

Работниците, за които се кандидатства, трябва да имат трудов договор преди датата на обявяване на извънредното положение - 13 март. В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от пет дни и обезщетенията.

Ще има публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Социалният министър Деница Сачева предупреди да не се злоупотребява, защото проверки ще бъдат извършвани през цялата година. Ако работодател не изплати своя "дял", ще трябва да върне парите от държавата.

Финансираме 60/40 от осигурителния доход на работника, уточни Сачева. Тя посочи, че същата схема действа в Германия с разликата, че там тя ще се изплаща на работника, а не на работодателя. 

Изключени от постановлението са селско стопанство, горско и рибно стопанство, финасови и застрахователни дейности, държавно управление, хуманно здравеопазване, сектор Образование.

Тези, които имат малко запаси, могат да направят нещо за народа си, предупреди премиерът Бойко Борисов фирмите. Борисов каза, че с парите, които останат в държавата от мярката, ще може да се финансира конкурентоспособност след кризата.

Тъй като мярката 60/40 е държавна помощ, решението веднага ще бъде изпратено в ЕК и има договореност до 24 часа да бъде одобрена, стана ясно от думите на премиера.

Той благодари на Светия Синод за разбирането за службите на Великден, които стана ясно, че ще се провеждат на открито.

"Добре знаят приказките, че Господ помага, но в кошара не вкарва", отбеляза премиерът, но посочи, че хората ще могат да се помолят в храмовете при спазване на мерките.

Илия Кръстев, председател на Борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, съобщи, че на държавата ще бъдат подарени поне 15 хил. часа от фирми, които предлагат бизнес услуги за подобряване на системите у нас, конкретно здравната.

Целта е държавата да излезе от кризата със системи, които са едни от най-добрите в ЕС и да покажем, че в такава ситуация трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в полза на обществото, заяви Кръстев.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че това ще позволи в срок от няколко месеца да изградим електронната здравна система с електронна здравна карта и е-рецепта, обществена поръчка, която преди кризата било трудно да бъде възложена. Безвъзмездно часове труд ще дари и "Информационно обслужване". Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че така в началото на следващата година в България ще има електронно здравеопазване.

Тази вечер правителството ще заседава отново по актуализацията на бюджета, свързана с мярката 60/40. Очакванията са тя да струва на хазната около 1-1.5 млрд. лева.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Мерки преди 1 месец
Освен взетите мерки до сега и това, че си стоим вкъщи всички, или поне повечето, да се започне ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НАВЪН, освен градски транспорт и подлези, дезинфекция на улиците и на всички публични места, НАВСЯКЪДЕ! Само стоенето вкъщи и миенето на ръце не са достатъчни!
И не се хвалете с резултатите досега, много е рано, много време има докато се докаже, че опасността от биологичното оръжие е отминала или поне овладяна!
79
0
 
5
 
! Отговори
Pf преди 1 месец
Бе не знам колко действа тази мярка, ама преди малко шефката ми се обади,че ме освобождава от утре. Тъй че от утре още един безработен.
78
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Кой е в по-трудно положение - малка семейна фирма, услуги всякакви, или баш хотелиер? Или приближени към властта? Според мен се прави така че хората да се откажат от тази помощ или да бъдат максимално затруднени. Всички страдат, но не всички ще бъдат подпомогнати в доскоро стабилна (уж) България.
77
2
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
То зъболекарите са най ощетени щото си слагат главата в торбата буквално с всеки пациент. Почти никой от тях не работи. То няма и как. Докато няма бързи тестове и процедура за проверка на състоянието на пациента на момента, какво ще правят?
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 65

Ах горкия, да те ожали човек! Опитай се да разбереш какво е да живееш с малко пари. Малко опит в това отношение няма да навреди. Това и ще те направи по - отговорен към парите и разходите които правиш. Неволята понякога учи. Дано си достатъчно умен, че да се научиш. И е смешно да правиш сметки ако някой ти дава пари наготово.
75
1
 
9
 
! Отговори
ГЕОРГИ ЛАМБУРОВ преди 1 месец
МАЛКИ ЕВРЕЙСКИ СМЕТКИ > ПРОЦЕНТИТЕ СЪВСЕМ МАЛКО СЪМ ЗАКРЪГЛИЛ

1 000 ЛВ. БРУТНА ЗАПЛАТА

ОТ ТЯХ 600 ЛВ. БРУТО ДАВА ДЪРЖАВАТА
600 х 22,4 % ОСИГУРОВКИ И ПЛОСКИЯ ДАНЪК = 134,40 ЛВ. СЕ ВРЪЩАТ НА ФИСКА

400 ЛВ. БРУТО ДАВА РАБОТОДАТЕЛЯ
400 х 22,4 % = 89,60 ЛВ. СЕ ВРЪЩАТ НА ФИСКА

ОТДЕЛНО 190 ЛВ. ОСИГУРОВКИ РАБОТОДАТЕЛ

ЗАЕДНО ТРИТЕ ПРАВЯТ 414 ЛЕВА

И ТАКА ГОРАНОВ УЖ ДАВА 600 НО ВСЪЩНОСТ СА С 414 ПО-МАЛКО
ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО "ПОМАГА" С ЕДНИ 186 лв.
НА РАБОТНИК С 1 000 лв. БРУТНА ЗАПЛАТА

ПОПРАВЕТЕ МЕ
74
1
 
2
 
! Отговори
ДА ДЕ преди 1 месец
До Възроди България

Като свършат и последните пари, сами ще си идат.
73
0
 
1
 
! Отговори
Мс преди 1 месец
До до 64
Чак пък 7500 неотложни.
72
6
 
3
 
! Отговори
Митко преди 1 месец
Аз не мога да разбера защо всички редови граждани са ядосани за тази мярка. Те така или иначе ще ви вземат 60% от брутния доход, ако са на борсата. При това до 12 месеца ще го взимат.
71
3
 
16
 
! Отговори
Възроди България преди 1 месец
Като свърши карантината ще е време за Народен Съд. Всички мутри, политици и съмнителни бизнесмени на бесилката.
70
1
 
1
 
! Отговори
Марсианец преди 1 месец
До Сега работодателите
Трият здраво Тонката и производните им, само ти дадох плюс защото мнението ми е същото.
69
2
 
13
 
! Отговори
Сега работодателите преди 1 месец
ще платят осигуровките с тази помощ и в момента нищо няма да дадат на на служителите, ще дадат като тръгне бизнеса. Безмислено и не е в помощ на хората останали без работа.
68
1
 
7
 
! Отговори
йкйкйкй преди 1 месец
Може ли пример като си засегнат от мерките и ти затворят магазина/заведението или каквото и да е как ще останеш с НАМАЛЕН капацитет от 25 % или какъвто и да е друг различен от 100. И само не ми обяснявайте минете на онлайн продажби защото това изобщо не е безплатно
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С такава"мярка"краят на април,се очакват тълпи от безработни!Тогава вече ще трябва да дърпаме шалтера на НОИ!
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи смешници. Холандия дава 90/10 ,а на самоусигуряващите се които не работят в момента по 1050 евро безвъзмездна помощ за три месеца.За стандарта може да не е много но все пак не е заем без лихва както у нас, а помощ от държавата
65
14
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 1 месец
Всъщност, аз се осигурявам в пъти над прага, както и жена ми. Неотложните ни семейни разходи за 7500лв. месечно. Недай си Боже, ако ни съкратят, какво ще взимаме като помощ!? 60% от прага, сумарно кажи речи 3000лв. за 2ма души, с които не можем обувките да си вържем. Леле- направо огромна помощ, предвид стотиците хиляди левове удръжки, които сме платили за последните години на държавата от нас и работодателите ни. Не, че нямаме спестени пари за години напред, но въпросът е принципен.
64
4
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Сега Най-много ще изреват Тарикатите с Мнение - *е...ти и Държавата , аз не се осигурявам и спестих пари за апартаменти и коли , давам ги под наем и си живея живота*.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помощ не се насочва за закъсали и нуждаеши се хора а се дава за спасяване на бизнеси на Герп
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТ "Мярката" 60/40 при раздадени
ЕДИН Милиард лева,държавата ще ПРИБЕРЕ обратно
ЕДИН Милиард и ШЕСТДЕСЕТ И ЕДИН Милиона Лева!
61-милиона на ПЛЮС от цялата "ПОМОЩ"
61
3
 
9
 
! Отговори
naTpoHa преди 1 месец
Вместо да вземем китайският подход към вируса, ние взехме европейския.
Обявихме извънредно положение и затворихме границите.
Решихме да спасяваме бизнеса, а не народа.
Не тествахме всеки който влиза и излиза.
Решихме да спасяваме бизнеса, а не народа.
Забравили сме как да обичаме.