Първан Симеонов: Радев беше избран, за да е коректив на властта

По думите му, властите трябва да помислят за следващия етап
8 апр 2020 11:20, Нели Христова
73
Първан Симеонов: Радев беше избран, за да е коректив на властта
Снимка: БГНЕС

Заради извънредните мерки, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев отново се озоваха от двете страни на барикадата. Кой е прав в създалата се ситуация?

"В адреналиновите времена на уплахата има обществена мобилизация и скупчване на хората около властта. Но утре, когато това отмине, ще започнем да мислим повече за работните места, за социалната система и за икономиката и този тип послания, които президентът излъчва, ще бъдат актуални. Въпросът не е кой е крив, кой прав – президентът или премиерът... Имаме два прочита за политиката, която правителството и президентът изповядват, тези два прочита ги чуваме от доста време насам. Не ни прави впечатление това противопоставяне, а и Румен Радев беше затова избран, да бъде коректив на властта", коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Той припомни проучване на "Галъп", според което българите разбират и възприемат мерките и че над 80% ги намират за поносими: 

"Българите понякога имаме голям комплекс за малоценност, постоянно смятаме, че нещо бъркаме. Време е да си кажем, че се справяме добре в тази ситуация. Българското общество реагира мобилизирано и дисциплинирано. Поне засега печелим време. Може да направим нещо, което да ни накара най-накрая да си повярваме", допълни той.

Симеонов подчерта, че при такива ситуации хората са склонни да правят по-сърдечни жестове:

"Но разликата между желанието да помогнеш и пълната гротеска е много малка. С крачка напред, с две назад, после с три напред, депутатите няма да бъдат запомнени с добро", каза Симеонов.

Според политолога парадоксът на мерките е, че колкото по-успешни са те, хората ги намират за все по-ненужни.

"Властта трябва да помисли за следващия етап. В нашите изследвания се вижда, че расте тревогата на хората за работните места. Трябва много да се мисли, преди да се предприеме даден ход", категоричен бе той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев си е много добър и умен.И щеше да е много добър коректив ако егоиста Борисов не се правеше на велик, а се беше опитал да се налага във всичко и навсякъде.
17
20
 
13
 
! Отговори
факт преди 4 години
забележете - всички чуждестранни лидери хвалят Борисов ама в телефонен разговор видиш за да не може никой да опровергае Сикаджията за лъжите му
16
23
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 6: Ето коригирай ме: Затварят ме насила да не работя. Дължат ми минимална работна заплата както е навсякъде по света. Простичко е и им го казаха .... те мислят някакви глупости 60/40 за ЕДРИЯ бизнес....... "нашите хора"...... е тук аз не съм за БСП, но му признавам на г-н Президента , че това е демокрация ! Когато лишиш някого от нещо насила поне го компенсирай :) Ама простите "увце" от ГЕРБ пак не го разбраха само БСП им е в ушите ......
15
12
 
23
 
! Отговори
Коректив?!?! преди 4 години
Президентът трябва да обединява нацията, а не да създава опозиция на правителството, което все пак е законно избрано. Ако *** е предпочел да си пие у дома ракията, вместо да иде да гласува, тогава кой му е крив? Няма основание да се мрънка, че днешните управляващи били избрани всъщност с малко гласове. Избрани ли са по закон? Избрани са! Комуто не харесва това, нека на следващите избори да си вдигне четирибуквието и да иде да гласува!
14
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работа на правителството не е да гледа в президентската институция, щом се бъркат на президента, значи се бъркат и в прокуратурата и в съда Доверието във всички институции и държавата е сринато тотално всичко е на нулата.
13
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев беше избран, за да е коректив на властта, а не да я хвали като Плюв.За това Плюв беше добър за Бок, а Президентът Радев не е.
12
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Правилно , Радев е неадекватен на ситуацията, за разлика от Бойко и шайката му , които знаят, че я мътна вода се лови риба и сега крадат като за световно. 75 милиона на фирма с 2к актив. Че то да си направя у аз такава фирма парите ги имам. На мен ще ми отпуснат ли тези пари? Ако след герб дойдат читави хора ще видите каква катастрофа са били и колко милиарди са окрали.
11
22
 
16
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
що ли Подметката Плевнелиев не беше никакъв проблем за ГЕРБ и много си го харесваха!? ... щото беше подметка!ама с Радев не познаха и само с едно изказване ги кара сами да си приказват със седмици от злоба и безсилие
10
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Единият нищо не прави, защото вече десет години се е заплел като пате в кълчища, а другият даже да поиска, нищо не може да направи, защото в България сме имали г-лу-по-стта да орежем правата на президента и той по принцип си е само с представителни функции! Пълна щуротия, избира се от целия народ, а няма пълномощия, а министър председателя се избира от 12% народ и има пълно право да ни загроби до дупка!
9
20
 
13
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
ГЕРБ се дразнят, че Президента за разлика от разните платени лакеи казва на Сикаджията истината направо и не го хвали за измислените от самия него успехи
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Гласуването "против" винаги е било *** история. Точка.Що се отнася до другото, смятам, че беше ясно още по онова време,че БСП и Радев се опитват да разиграват хората като го представят за "независим" и "експерт". Той не е политик, тъй че "експертизата" му няма грам стойност,а за независимост ... Хората още тогава трябваше да разберат, че щом той се е съгласил на тая лъжа не е това за което се представя.Ние имаме странно влечение към избор на хора които магически да ни "оправят"
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев какво общо има с туй, че НС се превърна в една гротеска, щом доверието в парламента е сринато значи трябват нови избори. БГ е парламентарна държава.
6
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев не е бил избиран за ,,коректив,, на властта, а следва да е Президент на цялата нацияТой обаче възприема институцията Президент като проктекторат на Москва с хоглид към миналотопълен ***
5
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единият нищо не прави, а другият не знае какво да прави.
4
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев приключи курса. Вече само крайно левите по селата му останаха като електорат. Всички които гласуваха протестно срещу Цецка, видяха че направиха грешка. Толкоз.
3
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев беше избран по погрешка."Независимостта" му заблуди доста хора.Но истината винаги излиза наяве,рано или късно.Радев е поредното разочарование за народа.
2
23
 
10
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
E да де, ама *** от Банкя си иска раболепен президент, който само да го ласкае... Като комика Плевньо.
1
15
 
28
 
! Отговори
Първан Симеонов преди 4 години
Радев е неадекватен на ситуацията