Хасан Адемов за COVID-19: Жестока кашлица, задух

Депутатът минал през всички усложнения на вируса
16 апр 2020 15:52, Нели Христова
62
Хасан Адемов за COVID-19: Жестока кашлица, задух
Снимка: БГНЕС

Хасан Адемов бе първият депутат, който се зарази с коронавирус. Днес, той бе изписан от ВМА след близо две седмици на лечение. Сега, той разказва за това, какво е да пребориш COVID-19.

"Кашлицата е жестока, не можеш да отхрачиш, а постоянно те кара да кашляш. Трудното дишане при развиването на пневмонията е другият тежък симптом на вируса. Когато вдишваш има един момент, в който заради възпалението на долните дихателни пътища не можеш да вдишаш докрай. Получава се като тапа", разказа Адемов пред "24 часа".

Депутатът е минал през почти всички усложнения на коронавирусната инфекция и е бил с двустранна пневмония. Лекуван е с хролохин сулфат.

"Хролохинът е в две разновидности. Едната е сулфат, втората фосфат. В болницата имаха хлорохин фосфат, но щом стана ясно, че съм болен ми се обади Кирил Домучсчиев и ми каза, че е изпратил хлорофин сулфат, което е лекарството с по-малко странични ефекти, но се намира много по-трудно. Изключително съм му благодарен за този жест", каза още депутатът.

Самият той е лекар-анестезиолог. И най-странно в заболяването според него е липсата на каквато и да било еднаквост в симптомите при различните хора. Съпругата на Адемов е изкарала вируса без абсолютно никакви симптоми. Синът му пък е бил само с температура. А заразата била потвърдена едва с третото изследване, като първите две са дали отрицателен резултат.

При Адемов симптомите били пълни - температура до 38 градуса, сухата и постоянна кашлица и развиването на пневмония. Това пък наложило и внимателно антибиотично лечение.

"В момента вече нямам никакви симптоми, единствено се чувствам отпаднал", казва Адемов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Да си жив и здрав,благодариш на грешният Бог..ще има и 21.надяваме се да е по-справедлив и безкомпромисен...вие кътайте хартийки за сметка на нещастието на човешки същества..смешници
53
1
 
4
 
! Отговори
Свърши се преди 4 години
Ясно. Тези на които Домуса им няма номера за да се обади ще ги издуха вятъра на короната.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че е Домус. От една порода сте
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко и да лъжете вече ясно, че само с глад ще ни моите, пълен глад
50
0
 
2
 
! Отговори
можебислучайнощенаме преди 4 години
Тоя требе да е бил на село на чист въздух и,козе млеко е сукал,и на мен не ми изглежда да е бил болен
49
2
 
7
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Въобще не вярвам че е бил болен тоя човек!Уж било страшно, уж кашлял, той изглежда още по дебел от преди.Няма как човек да е бил толкова болен, а да няма вид на такъв.За мен е лъжа.
48
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Това са вирусите на бъдещето. Морят бедните и слабите, богатите и силните се спасяват.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как пък няма един политик да каже - ето, виновни сме, изтървахме положението, не знаем колко болни има, затова си стойте в къщи да не усложнявате положението. Не да се правят че е някакво ново явление и тепърва да броят хора със симптоми като още декември януари всички по магазините кашляха и си личеше.
46
0
 
3
 
! Отговори
Верно ли е преди 4 години
Мърихуана е ляка,не сам чул наркопродавец да се е раз-бол-ял от куронавиртуозния
45
2
 
8
 
! Отговори
Какъв е Домусчиев преди 4 години
Че да дава лекарства. Коя е тази болница, дето ще дава лекарство което пациентът сам си носи. Направо даде чудиш защо да им плащаш осигуровки.
44
0
 
16
 
! Отговори
Хъ преди 4 години
Нещо пак са се объркали писачите. Не вярвам лекар да не знае, че хлорохин сулфат /Резоксин/ е с много по-тежки странични действия от пречистената версия хидроксихлорохин фосфат/Планкивил/. Второто официално не се продава в България, но за наши хора има доставка.
43
2
 
13
 
! Отговори
николай преди 4 години
Значи може, значи има лечение, но в добра болница, с добри лекарства и опитни лекари. Оздравя принц Чарлз, Том Ханкс и жена му, Борис Джонсън, Мишел Барние и т. н. С кислород и антибиотици, клорахин и добри грижи. Да не дава Господ да ти напъхат тръбата в дробовете, интубирането довършва пациента.....
42
1
 
23
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Киро Домусчиев обаче крие от обществото,че кокаина,които смърка има лечебни свойства!За 5 дена възкръсна!Да се похвали и какво прати от завода в Разград на арабите!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носим й парацетамол, беналгин друго какво повече да кажа за здравната ни система.
40
0
 
30
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Значи за депутатите се намира по-доброто лекарство, ама за бедните хорица - нищо! Домусчиев защо не осигури и за народа такова лекарство?
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато постъпи в болоница на осмия ден от инфекцията майка ми нямаше пневмония, или поне не я наричаха така. Говореха са повърхностни изменения вдясно. След седмица с някакъв лек антибиотик, дето накрая ни изтърсиха, че не бил точно антибиотик и след контролна снимка на шестия ден в болница вече с двустранна пневмония, по-лека отляво включиха втори мощен антиобиотик. Ако я бяха третирали веднага с хлорохин, може би нямаше да се стига да влошаване на пневмонията.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радвай се, че при втория антибиотик явно са улучили. Хлорохинът едва ли би й помогнал при пневмония.
37
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Обаче върховната власт във Вселената е откровено фашистка. Подредила го е така, че след умиране да се попада в живота - само бедните де, богатите си стоят все тука, до изгодите си. Нямат право да умрат за смъртта и дъвченето на бедни се оказва невъзможно. Остава благото на света - Демокрацията!
36
2
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Ако беше толкова страшно нямаше да си жив Хасане и щяхте да сте окапали в парламента за радост на целия български народ! Пък и трябва да оправдаем извънредното положение.
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A майка ми, на 65 г. с хипертония, я лекуват втора седмица в Инфекциозна болница със същите симптоми, ама не с хлорохин, а с антибиотик, който и влоши пневмонията след 6 дни в болницата на контролната снимка, та се наложи да включат втори антибиотик. Ааа, и парацетамола й го носим от вкъщи. Слава богу, има подобрение последните два дни и без хлорохин. Иначе имало 15 000 дози хлорохин за болните Да ама за някои болни.