Без книжка за цял живот за пияни и дрогирани шофьори?

"Воля" внася в НС законови поправки с това искане
Обновена: 21 апр 2020 14:02 | 21 апр 2020 13:25, Камелия Цветанова
155
Без книжка за цял живот за пияни и дрогирани шофьори?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се отнема до живот шофьорската книжка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици, независимо в какво количество. Такава поправка в Закона за движение по пътищата внасят депутатите от „Воля“ в деловодството на парламента.

Още по темата

Лидерът на партията Веселин Марешки е категоричен, че вакханалията по пътищата и улиците на България не може да продължава повече и законът трябва да е още по-категоричен и по-строг.

„Вярваме, че поправката ще бъде подкрепена от всички депутати, след което правителството ще действа. Знаем, че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана“, коментира зам.-председателят на „Воля“ и вносител на поправката Кръстина Таскова. 

В мотивите към законопроекта е записано, че основната му цел е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки.

За целта, освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лева, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лева.

Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Браво !"и собственика да носи наказателна отговорност ."Той и в момента носи отговорност по ЗДвП.
83
0
 
19
 
! Отговори
Ок преди 4 години
Веско, пии ги тия хапчета. Обясни ни първо какво се случи с Местан като уби хората до Кърджали че нещо сме забравили. Като свършиш, обясни ни с Джамбазки как стоят нещата, че се мина малко време...пък после ще ти напомня и за някои други такива случаи с Караянчевата и тям подобни
82
2
 
8
 
! Отговори
DEM преди 4 години
Тия, споят, дремят и като се изплющят с някоя простотия и разбираш, че няма грам мозък в тази безВОЛЕва групировка. Да не говорим колко пари изваждат в сивата икономика с плащания само в брой в бензиностанциите на шефа си.
81
8
 
8
 
! Отговори
И Дилъра на дрога преди 4 години
И дилъра на дрога да носи наказателна отговорност като съучастник в ПТП -то или друг вид престъпление в допълнение към дрога разспространението !!!
80
10
 
8
 
! Отговори
Зайо Баев преди 4 години
Като в Иран да стане предлагам - бой с камшик 100 пъти на гол гръб и голо дупе на мегдана пред Парламента.
79
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До pipoНарочно предлагат такъв безумен законопроект, че да не вземе да мине случайно. Просто трябва да има контрол и сериозни, но разумни наказания. Но понеже да се случи това наистина е проблем, измислят безсмислени нови закони, за да имитират дейност и загриженост.
78
14
 
13
 
! Отговори
Браво ! преди 4 години
Подкрепям предложението !и бих добавил ако шофиорат е употребил алкохол или наркотик но не е собственик на автомобила, иако собственика на автомобила е предоставил на пян или дрогиран шофиор превозното си средство и собственика да носи наказателна отговорност .
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74Ти си май по-*** и от дрогираните *** го промени закона щом много ги чаткаш нещата ти сер@ y анонимната форумна глава.
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора шофират дрогирани само, защото знаят, че тестовете за наркотици са скъпи и ще минат между капките както винаги. Какъвто и закон да приемат, нищо няма да се промени. Това е като при короната - правиш тест, хващаш го. Не правиш - 1 умира и 1000 оцелели. И керванът си върви.
75
7
 
22
 
! Отговори
pipo преди 4 години
Отнемането на книжка до живот е глупаво нещо. Практиката в други страни прилагано това правило показва, че не работи. Когато са без книжка хората вече няма какво да губят и стават по опасни на пътя. Шофьор без книжка вече не му пука от нищо, защото няма какво да му вземат.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво повторно нарушение, като вече са ти взели книжката при първото? Или се предвижда условно взимане на книжката в законопроекта?
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Значи законът трябва да се промени, защото в наше време много младежи шофират дрогирани.
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2020та чакаме тепърва да се внасят адекватни закони. Добре сме. файда, след като след това пак ще напълнят гащите, като трябва да ги прилагат. Трябват само и единствено действия и топ-ки, а не празни приказки днес и утре пак убити от наркомани.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Разум преди всичко (66)Ти на заплата при майката на Кристиан ли си?
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 57Дрогираният не е виновен според закона, няма значение ти какво си мислиш, колкото ще осъдят луд толкова и дрогиран. Проблемите са много и най-вече една апатия на държавата и създаване на чувство на безнаказаност у разни олигархични кръгове.
69
2
 
4
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Хрантутниците политици много късно се сетиха да внасят законови промени.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58Такива мерки ще респектират само онези които едва успяват да свържат двата края и си броят стотинките от заплата до заплата.Кристианчо, който уби Милен Цветков с 1 000 лв сигурно си бърше обувките,а 10 000 лв може би дава на вечер, ако реши да посети казино. Маминка и тате сазад гърба му, кой знае чии милиарди перат, за да има милиони и за тях.Затова е далеч по-ефективно предложението на "Воля".
67
3
 
7
 
! Отговори
B преди 4 години
Смърт та смърт, та накрая ще затриете цялата държава.А сочите ББ за диктатор.
66
11
 
7
 
! Отговори
ъх преди 4 години
Предлагам член единствен - смъртно наказание за всяко престъпление. Няма да се научи иначе тоя народ. Тъкмо и съда ще правоприлага по-лесно, че труден му идва НК.
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това единствено ще повиш цената на подкупа, всички се правят на *** и че не разбират, че проблема не е в това дали този е убил човек, а че за да се стигне до това поне 10 пъти е спиран и никой не е взел адекватни мерки. Какво се случи със същият този убиец дето го имаше на камера как минава на червено, защо не му взеха точки и не се задейства полиция и прокуратура, всичко е един голУем цирк.