Борисов: Отхлабването на мерките ще доведе до нова вълна на COVID-19

Това би означавало обезсмисляне на ограниченията до този момент
Обновена: 23 апр 2020 16:26 | 23 апр 2020 16:26, Нели Христова
130
Борисов: Отхлабването на мерките ще доведе до нова вълна на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Прекалено бързото отхлабване на противоепидемиологичните мерки срещу коронавируса може да доведе до появата на нова вълна от заболели и починали, което на свой ред би обезсмислило стриктното спазване на ограничения от гражданите до този момент. Това заяви председателят на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов, който участва във видеоконферентна Среща на върха на Европейската народна партия.

Държавните и правителствени ръководители и партийните лидери от ЕНП от всички държави-членки разговаряха няколко часа преди заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе по-късно днес. Лидерите от ЕНП дискутираха начините за преодоляване на политическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Борисов изтъкна навременните и ефективни мерки срещу разпространението на коронавируса, които България въведе. "Още на 26 февруари с моя заповед бе създаден Национален оперативен щаб, който да кооординира действията на компетентните държавни органи за борба с COVID-19. Обяснихме на българските граждани необходимостта от спазването на физическа дистанция и дисциплина. Навременно взетите мерки и стриктното им спазване дадоха резултат и в момента България е на едно от последните места по заболеваемост и смъртност в ЕС", обясни премиерът.

По време на своето изказване българският премиер Бойко Борисов акцентира върху необходимостта от намирането на лекарство и ваксина срещу коронавируса. "Единственият начин ситуацията по света да се нормализира е разработването на лекарство и ваксина. Този процес обаче е дълъг и е важно всички страни, както и самият Европейски съюз, да инвестираме в разработки. Само така ще можем да се справим с кризата", заяви премиерът.

Борисов приветства и предложението на ЕК и председателя й Урсула фон дер Лайен за мащабен инвестиционен план за възстановяване на европейската икономика, която се намира в тежко състояние вследствие на пандемията от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
На морето мутри наглеждат обектите, нЕкои уж правят нещо си ...Да не стане така, градове и села затворени - Сл.бряг отворен ?!
43
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво сега...ще си седим по къщята като мишки, докато не открият ваксина? Ами ако това стане след 2 години?До тогава от глад и мизерия ще загинат стотици хиляди хора, за да спасим 100, които ще умрат от вируса. Явно някои хора не разбират, ме гладът е най-мощната сила на този свят. Страхат на хората е до време. След това ще стане страшно и вместо да изпишем вежди...Само гледайте в САЩ Какво ги чака. На прага са на гражданска война, защото повечето хора там нямат спестявания.
42
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние стоим затворени и спазваме изолацията,а тоя обикаля като простинал кон с джипката и хич не го е страх от корона вируса.Поднебесния се смята за неуязвим,докато държи овцете на къса каишка.
41
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, поне до рождения ден на вожда 13.06. ще изкараме.
40
2
 
22
 
! Отговори
Планаа преди 4 години
Навсякъде по света казват да забравим за почивки,да се стягаме за тежка рецесия,да си стоим вкъщи,да вярваме че ни спасяват...Кво ни чака само...
39
2
 
28
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Що не си го каже направо: Ако няма много пътувания около Коледа и Нова година, след Ивановден ще разхлабим мерките!
38
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като колорадски бръмбари, като скакалци са и политици и бизнесмени и администарция и куки, лапат па после ако ще и пустиня да стане!Ненормалните гадове не разбират,че пясък не се яде!
37
3
 
42
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Първо вече всички имаме ОГРОМНИ СЪМНЕНИЯ В ТЕЗИ ТЕСТОВЕ! ,второ като всяка болест двустранната пневмония не е сезонна! Рак, спин, грип, инсулт и инфаркт сезонни ли са? Пускайте всичко, възрастните а ограничителни мерки и грижа за тях от държавата. Който се влоши в болницата и това е!!!! Светът не спирал при никоя др болест ило война! Очевидно има натиск над всички правителства да ни правят на маймуни няколко години с някаква все още неясна цел, но ще се изясни скоро..
36
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко съзнава, че времето на Герб ИЗТЕЧЕ ... и никакви извънредни мерки не могат да го задържат на власт.
35
7
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Как да ги разхлабят, като и неразхлабени дават жертви като Милен Цветков ?!
34
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти докога мислиш да ни държиш арестувани,щото вече много започна да ни писва?
33
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И докога ще стоим без работа и доходи. Година Две Три Пет. Имаш ли идея колко много народ гладуват. Случайно ли на хората в белите държави дават по 1000 евро на калпак всеки месец. От какво искаш да мр, ем от Курона вирус или от Глад. Кое е по страшно. Глада или Кураната. Ти Гладуваш ли внуците и щерка ти гладуват ли. Защо пазара Георги Кирков е затворен. За да неможем да си купим евтини плодове и зеленчуци а да ходим в Мутренските вериги да купим за 5 лв половин кг домати ли.
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боки, дори да е ***, не е луд и разбира, че извънредното положение му гарантира оставане на власт. Колкото по-дълго трае това положение, толкова по зависими стават управляващите. Това е като наркотик. Никой от тях няма да има сметка да върне нещата както преди. Но, вие си стойте вкъщи! ::)
31
35
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Мерките можеше да бъдат не просто разхлабени, а почти вдигнати за 1-и май. Обаче с това масово пътуване за Великден прецакахте всичко и най-вече себе си. Затова изобщо не си правете илюзии, че мерките ще се разхлабват преди края на май. А в зависмост от ситуацията в края на април, има готовност да бъдат здраво затегнати. Можеше да ви пуснат да пътувате за 1-и май и Гергьовден, но се направихте на тарикати и вместо пътуване може и до магазина за бира да не може да отидете.
30
5
 
36
 
! Отговори
Човечето преди 4 години
И кой луд ще стои 2години под карантина щото бб не успя да осигури качествено здравеопазване
29
3
 
25
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Вашия вожд Бойко много обича да се хвали. При нас индианците е прието друго. Аз сам никога не се хваля какво съм направил пред мойте индианци. Не е възпитано сам да се хваля. Чакам те да ме похвалят. Ако не ме хвалят, значи нещо не са добре нещата и трябва да очаквам да ме сменят с друг вожд. При вас българите е обратното-вожда сам се хвали дори и вие да не го хвалите. Културата ви е различна.Системата ви е различна.
28
3
 
16
 
! Отговори
има нещо преди 4 години
о мон дьо колко си смел обикаляш цяла БЪЛГАРИЯ и не те ли е страх от вируса
27
3
 
24
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Вълната е безмилостно жестока в ромските махали.
26
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По неговата логика ще трябва да чакаме на ден да има по 0 болни от вируса за да заживеем отново нормално
25
2
 
43
 
! Отговори
пецата преди 4 години
баце чия дъщеря е тая симона приятелката на убиеца на цветков, толкова тайна личност около която всички медиите се притесняват да пишат няма даже децата на путинявно ще е някой много важен щом всички мълчат като бити пеераси