Планът на БСП за кризата: По-социална държава с грижа за хората

Акцентите трябвало да са върху здравеопазването, икономиката и земеделието
Обновена: 26 апр 2020 15:11 | 26 апр 2020 14:52, Камелия Цветанова
364
Планът на БСП за кризата: По-социална държава с грижа за хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Имаме план за времето след кризата – по-социална държава с грижа за хората. Спешно искаме три неща в здравеопазването, икономиката и земеделието“ заяви пред БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Още по темата

"Първо, нов модел на здравеопазването – болниците да не са търговски дружества, намаляване на ДДС върху лекарствата, грижата за медицинските специалисти да е регулирана в отделен закон с държавна наредба за определянето на заплащането, държавните и общински болници да ползват ресурса на държавата каса, докато частните да ползват средства на частни инвеститори, застрахователни дружества и т.н. Тази реформа ще изисква много характер, много воля, тъй като срещу нея ще се изправят сериозни частни интереси и когато една партия го постигне, то следващите да не променят това", открои първото предложение на БСП лидерът на партията. 

Второ, според нея, кризата е показала, че икономическият модел е изчерпан: "Предлагаме нов – конкретен и ясен план, с мерки, с капацитет да го реализираме, чиито акцент ще бъдат малките и средни предприятия. Виждаме, че гръбнакът на икономиката са те, че те в момента са най-сринати и че заради това много трудно ще възстановим икономиката".

Като трети акцент Корнелия Нинова посочи земеделието и нуждата от съвсем нов модел на управление на ресурсите на България.

"Имаме прекрасни специалисти, прекрасна земя, която може да изхранва българския народ. За това искаме нов модел, при който ресурсите и политиката не се съсредоточават главно върху няколко големи зърнопроизводители, а разпределяне на ресурсите и към производители на зеленчуци, плодове, млечни продукти, месо. Извършване на това с всички съпътстващи в синхрон действия – държавна помощ, държавна грижа и всичко това накратко – повече роля на държавата и повече грижа от нея за хората", каза тя.

Корнелия Нинова припомни, че пряко, няколко дни е участвала във видеоконферентен разговор с премиери и еврокомисари от левите политически семейства, с депутати и председатели на социалистически и социалдемократически партии от цяла Европа: "Най-важното сега е да се търсят общите позиции за Европа. Допълнително разделение, напрежение, противоборство в рамките на ЕС, ще доведе до все по-тежко състояние на съюза, докато в момента повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и заедно да преодолеем тази криза."

По повод настроенията на хората, Корнелия Нинова цитира проучване, според което 47% посочиха, че не могат да изкарат още един месец извънредно положение, затворени по къщите, без работа, без доходи. Само 8% посочиха, че могат да изкарат още три месеца по този начин. "Решенията на икономическите проблеми не са само заеми и кредити. В Европа в момента се провеждат две линии на политика едновременно – да, осигуряване на кредитен ресурс към бизнеса, но и осигуряване на безвъзмездна помощ към гражданите. Примерите – Испания, Италия, Гърция, Румъния, дори държавите около нас, които не са членки на ЕС. В държавите от ЕС – безвъзмездна помощ от 800 евро за домакинство. В други държави – за пенсионерите една допълнителна пенсия", приведе примери Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
1
 
! Отговори
анон преди 3 години
Всичките са едни и същи циркаджии! Една партия нама читава, но това си има и обяснение - всичките партии са просто бизнеси. Днес са едни, утре други. Хората се местят от партия в партия, където им е изгодно. Да не говорим, че парите на всички партии идват от едни и същи места!!!
306
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Госпожа Лъжа не!Тиквоний Втори също не!Има много други които заслужават!Да живее Възраждане-то!
305
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Вирусолог,затова ли любимата ти тиква,маха крачоли из България,защото бкп,му е изпила мозъка,още в юношеска възраст,на 18години става член на бкп.
304
2
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Хахахааааааа 313 Тези от БСП дори не разбраха че вече няма социализъм.Ако бяха по умни, щяха да се преименуват на Българска Социална Партия.Но мисленето им и некадърността им си остават.
303
2
 
5
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Тази е като бот, който произволно генерира комунистически лозунги.
302
2
 
13
 
! Отговори
Хахахааааааа преди 3 години
Плановете на бсп ги знаем Яли сме им попарата многократно.Винаги без изключения водят до фалит .Аслед това са нужни години да се изчистят ла..ата които оставят . Това е партия на старци, и некадърници с остаряло комунистическо мислене .
301
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Първа точка-болниците да не са търговски дружества означава,че всички които не си плащат одигуровките могат да се лекуват безплатно,а другите да им плащаме. Типична идея на Бсп. Едни да лежат други да им плащат сметките.
300
1
 
6
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Дълги години видяха хората управлението и на едните и на другите ! Само празни приказки!
299
22
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Вирусолог: Гербаджийството води до прогресивно ог'лупяване. Какъвто Бойко, такива и троловете му.
298
20
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
С Бойко и гербаджиите вече трети мандат сме все на опашката на ЕС. И с епидемия, и без епидемия с тях няма да се отлепим от дъното.
297
5
 
20
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Позитано 20 е по-смъртоносен от Ковид 19. Изпива мозъка и създава зомбита.
296
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов има народната подкрепа , а Нинова и Радев нямат имунитет срещу народната злоба от престъпленията им.
295
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова и Радев имат имунитет, а крадливата Тиква няма такъв.
294
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вярвам на Гешев след пандемията , ще заключи К.Нинова (импекса) , Р.Радев (СРС) , М.Манолова(костинброд)
293
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вярвам на Гешев. След карантината ще връчи призовка на Борисов.
292
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП два пъти за по 2 години фалира България. 1 път при Луканов 91-92 и 2рия път при Виденов 96-97година.
291
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те за десет години начело с Борисов опоскаха държавата.
290
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България просперира дори и в криза, справя се много по -добре от развити държави. 30 години БСП не хапват цялата баница , а само парче и това влудява дивият им и страхлив, рептилски произход. ГЕРБ си правят далаверите , а БСП нямат капацитет и само крадат от българските данъкоплатци. Вият и плачат вече , че пандемията им удари престъпленията и наркоразпространението. Не са свикнали.
289
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалната политика не е по вкуса на мафията, която вече 30 години управлява в България, особено на мутродемократите от ГЕРБ. Освен това при социална политика ГЕРБ как ще крадат милиардите, както да свикнали?
288
1
 
13
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Този "... вече сме го яли от същите тези.... прекръстените цоцолисти!