Ваучери за почивка по 100 лева на дете, по 210 на възрастен. Дали?

По-ниско ДДС за туристическия бранш, НОИ да поеме част от заплатите
99
Ваучери за почивка по 100 лева на дете, по 210 на възрастен. Дали?
Снимка: Pixabay

Не един месец, а една година след отмяна на извънредното положение да е срокът, в който туроператорите трябва да върнат парите за отпадналите резервации. Това е едно от предложенията на депутати от НФСБ за поправки в Закона за извънредното положение.

Законотворците на Валери Симеонов се мотивират с обстоятелство, че кризата около коронавируса удари най-силно туризма, а и не е ясно дали въобще ще има летен сезон тази година.

Още по темата

Така че според тях, ако срокът за възстановяването на парите бъде удължен, това ще спаси от фалит голяма част от туропетароските фирми в страната и ще гарантира, че клиентите им ще си получат направените плащания за почивки.

За подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите от НФСБ предлагат по време на извънредното положение, но за срок не по-дълъг от три месеца, НОИ да плаща на 30% от персонала по заплатата и осигуровките, които са получавали служителите за месеците юни, юли и август миналата година.

Това по сметките на депутатите ще струва на държавата над 46 милиона лева. От общо 300 000 наети в бранша, мярката ще засегне 100 000 и те ще получават по 769, колкото и през лятото на миналата година.

В замяна на това обаче фирмите се ангажират на оставят на работа тези хора за срок от една година. През това време хотелиерите, рестораньорите и туристическите агенции няма да са длъжни да плащат пълната заплата, защото реално са прекратили дейността си.

За прякото подпомагане на вътрешния туризъм от НФСБ предлагат до една година след отмяна на извънредното положение министърът на туризма да издава ваучери за 7- дневни почивки в страната, като срокът им на валидност да е до края на 2021 г.

Така ще бъде обхванат не само летния туристически сезон, но и зимният, мотивират се депутатите.

От ваучерите ще бъдат да се възползват хора, които са си плащали пенсионните осигуровки в продължение на последните 12 месеца. Те да са на стойност 210 лева.

Ваучери да има и за детски и ученически пакети, като те да са за по 100 лева.

Разчетите показват, че това ще струва на бюджета над 66 милиона лева, ако всички осигурени получат ваучери. 

От НФСБ искат и ДДС за услугите в бранша да е 9% до края на следващата година.

Освен това депутатите искат концесионерите да плащат 50% от наема през лятото. Това ще намали приходите в хазната с  4, 5 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
РОСИ преди 3 години
А относно мрънкащите,че са безработни и нямат пари-АМИ РАЗМЪРДАЙТЕ СЕ!Докато се оплаквате,няма да си намерите работа!Има обявени хиляди работни места.Не чакайте помощи и обезщетения,направете нещо с живота си.Жалко,че вече не се търкат билетчета с надеждата да станете милионери,без да си мръднете задниците!
89
0
 
0
 
! Отговори
РОСИ преди 3 години
Харчи си парите и храни чуждите пенсионери и чакай да дойдат по-добри времена,наливайки парите си в чуждите държави.
88
0
 
0
 
! Отговори
РОСИ преди 3 години
Относно коментара на Jon за родното ни черноморие,искам да изразя своето мнение.Ако всички българи мислим като Jon,никога няма да се оправим.С какво мръсното море на Испания или Гърция са по-доби?Защо не си събереш багажчето и не станеш емигрант в някоя от изброените от теб държави?Такива като теб само мрънкат,смучат от държавата и са вечно недоволни!
87
0
 
0
 
! Отговори
Смях преди 3 години
А който е бил принудително в неплатен отпуск да...бърка...супата.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма работа и парите свършиха. Какво море, каква почивка?!!!
85
2
 
9
 
! Отговори
Jon преди 3 години
От 2006 година не съм ходил в България на море. А ходя по 2 или 3 пъти на море по една седмица минимум и пак ще ходя в Гърция ,Турция ,Хърватска ,Италия ,Франция и Испания. Пари да ми дават пак не бих отишъл в България на море защото хем е по-скъпо и мръсно ,шумно и храната е ***.
84
0
 
13
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
Нямаме търпение и тази година да отидем на Торони,Неос Мармарас и околностите. Морето ще е още по-чисто, хората безкрайно любезни и щастливи че идваме с Евраки. А на г.овноморието пак ще са кисели,но надути цени Хаахахахаха мутрягите ще бачкат потни, по джапанки с татусите :)))
83
0
 
8
 
! Отговори
1-n преди 3 години
аз предлагам да са иват с ваучери...аре нема нужда да пълним гушите на тарикати
82
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам да се затворят границите и да си ходи сама в хотели в България които са собственост на депутати и цените да са тройни за да спасим бизнеса за де не си продават бентлитата завалиите.
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ВАЛЕРКАТА ДА КАЗВА В КОИ ХОТЕЛЕ ДА ХАРЧИМ ВАУЧЕРИТЕ НАЛИ!!!!!!!
80
0
 
8
 
! Отговори
Щастливеца преди 3 години
Айдее к***и и бел*о на Какаовия плаж и Единият, Симеонов черпи, доживяхме !!!!
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката е от Гърция-Закинтос,заглавието от България, а съдържанието на статията е за някаква друга измислена страна
78
2
 
18
 
! Отговори
От Слънчака преди 3 години
Отново ставам свидетел на тотално непознаване на бизнеса от страна на Ангелкова!!Туроператора е посредника между хотела и клента. Оператора прибират обикновенно 50% предварително и 50% малко преди да заминеш. От първите 50% нищо не отива за хотела!!! Дори в провечето случаи Хотелиера си взема парите чак след като туриста си тръгне! Туроператора е усвоил едни пари ,без да е паредоставил услуга , без да е платил на хотела. Има договори но те са безпредметни! Пратете ни по грамотен министър!!!!
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Не един месец, а една година след отмяна на извънредното положение да е срокът, в който туроператорите трябва да върнат парите за отпадналите резервации.... и ще гарантира, че клиентите им ще си получат направените плащания за почивки.###Според НФСБ на хората на възраст примерно над 70 години им се гарантира, че до една година ще си получат парите и няма да са починали от вируса или нещо друго!!!
76
0
 
17
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
Ангелкова?Навярно говори с морето на някакъв странен език...
75
0
 
11
 
! Отговори
Майко мила преди 3 години
"От ваучерите ще бъдат да се възползват хора,..."Да Ви се не види и изречението...
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас и на обикновени хора? Със сигурност - не.Всичките иде им като мерките - грлупости безсмислени и неизпълними.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез ваучери могат да имат успех само ако ги раздадат на ангииските наркоманчета да су купуват с тях дрога от Митьо очите. Само така тази мярка ще е ефективна. А така както са я направили е за да не е ефективна и мафията герб да каже - ЕТОО ПАК ДАДОХМЕ .Те сами не взеха ;)
72
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 години
Цитат: От ваучерите ще бъдат да се възползват хора, които са си плащали пенсионните осигуровки в продължение на последните 12 месеца. Те да са на стойност 210 лева. ###Нищо не разбрах от това. Значи, ако някой е платил 4000 лева за почивка, ще получи ваучер за 210 лева. Не разбрах и за пенсионерите. Те вече не плащат пенсионни осигуровки, значи и ваучер за 210 лева не им се полага и изгарят напълно, а и след една година я са живи, я не.
71
1
 
7
 
! Отговори
ТТ преди 3 години
Само да знаете как гръмогласно се смея....