Радев зове за нов управленски модел без интимност с едрия бизнес

Според президента има бизнес, който дебелее от обществени поръчки
15 май 2020 17:30,
216
Радев зове за нов управленски модел без интимност с едрия бизнес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента. У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки. Това заяви президентът Румен Радев в заключителното си изказване на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“.

Още по темата

 
Тя се проведе под егидата на държавния глава с участието на изтъкнати експерти -  икономисти, социолози, юристи, синдикалисти и работодатели. Във форума участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от пресцентъра на президентството.
 
„Трябва ни такъв тип управление, който да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, без санкция на парламента“, подчерта президентът и открои като пример изкуствения излишък в държавния бюджет, който се насочва от Министерския съвет там, където е угодно. Нужно е управление с ясни приоритети: благоденствието на българите и на отделния човек, просперитет на държавата, прозрачност, отчетност и отговорност, заяви Румен Радев. Президентът добави, че първата предпоставка да се случи всичко това е всички като общество да намалим прага на чувствителност към своеволията на властта.
 
Солидарността не трябва да е само по време на криза, посочи Румен Радев и допълни, че без реформа в данъчната политика средствата за социалната и образователната сфера няма да бъдат достатъчни. Според държавния глава гражданите трябва да си поставят по-висока цел не връщане към положението отпреди кризата, а по-висок темп на икономическо развитие и по-висок стандарт на живот.

„Кризата засили фокуса върху управленските приоритети и ценности. Бяха представени редица констатации защо има финансови средства и то в големи размери, но те не стигат до хората. Това е заложено преди кризата. Трябва изпълнителната власт в България да постигне баланс на приоритетите между инвестициите в инфраструктура, в крупни проекти и човешкия капитал“, подчерта още Румен Радев. По думите на президента от ключово значение е защо средствата не достигнат именно до най-засегнатите, най-слабите, пенсионерите, които и преди не са били във фокуса на управлението.
 
Според държавния глава все още няма баланс между здравни, социални и икономически мерки, но на фона на строгите ограничения, беше отправен  призив за останалите мерки да се почака, „за да не се счупи бюджета на държавата“. „Има хора, които не могат да чакат, защото те нямат никакви резерви. Това забавяне в началото намира отражение сега и трябва да се побърза“, посочи държавният глава и отново подчерта, че ако социалните, икономически и здравни аспекти на кризата не бъдат овладени, тя може да прерасне в политическа криза.
 
„Предполагам на всички ни омръзна вече и се примирихме като че ли да сме на последното място в Европа, но не заслужаваме да сме там. Тази криза доказа, че ние заслужаваме много по-добър живот. Когато обществото се обедини около обща цел, има солидарност и  единство, ние показахме, че можем. Сега е време да използваме капитала от тази криза и трябва да се използва за решителни реформи, отлагани от много време“, призова Румен Радев.
 
Държавният глава призова да не се прибягва до „сладките оправдания как „сме били в небивал растеж, но виждате ли, дойде тази криза и оттук нататък да се оправдаваме още сигурно няколко мандата“. България се нуждае от много по-добри условия за инвестиции, особено за българския  бизнес, както и за предсказуема и ясна нормативна база и намаляване на административната тежест.
 
Президентът открои бързото въвеждане в кризата на електронното дистационно обучение и попита защо и кой има интерес при толкова инвестиции в електронно управление, в България да няма електронно управление? „Има ли интерес някой, който не иска да има прозрачност, отчетност и отговорност? Защото ако имаше електронно управление, много от проблемите ние сега изобщо нямаше да дискутираме“, посочи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можа да се пъчи като пуяк на 9 май в Москва. И Путин го хвана параноята. Само нашия Руменчо страх няма.
152
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентска република това е модела. Всички най силни държави са президентски или монархии.
151
6
 
20
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Докато за прецедентът на България тази болест е хипноза и паника , за стотици милиони хора по света се превърна в гроб и доживотна инвалидност !!!! Може ли да имаме на такъв висок държавен пост толкова кух индивид ???????????????????????????
150
0
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До да амаТъй като гледам скоро ще четеш романа "Глад". Ни копейки, ни центове:) 12 години тровите интернет пространството, Време е да приключите. Не изпитвам съжаление, че няма да имаш пари за наема и храна, все пак е някаква справедливост.
149
1
 
2
 
! Отговори
да ама преди 4 години
До Bad Companyблагодаря за комплимента,къде да си потърся копейките или центове може би?В САЩ посолството гледам Тръмп още не е изгонил радетелката за ГЕЙ парадите,Путин е в карантина?И ся ко?
148
3
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Казах ли ви, че Радев и Нинова са пътници??? Ххахах! Четете между редовете! Вижте пост 161 !! Радев и Нинова са обявени за "фашисти" от същия *** , който до преди два дни пишеше по 300 поста в тяхна подкрепа!:)) Останаха само опорните точки за имунизациите, 5G мрежите и проче руска пропаганда. Чакат се "насоки" за новите играчи на Решерников:))
147
3
 
7
 
! Отговори
да ама преди 4 години
До изнервенИ в Африка ви се смеят вече зомбирани нинжи! Президентът на Танзания Джон Магуфили надхитри лъжата!И прецака СЗО,отказа публично да карантинира папая,дървета,машинно масло,кози и овце.Радев да беше попитал него и да ползва челния Африкански опит,а не да плеска глупости.
146
5
 
12
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До аре стига. Ами като си такъв ербап и смяташ, че няма вирус, влез в някое отделение за Ковид и прегръщай пациентите. И после *** при твоите родители и деца да прегръщаш и тях. Ще го направиш ли, бе тарикат? Иначе е лесно да ръсиш глу.пости по форумите, нали галошш?
145
7
 
4
 
! Отговори
да ама преди 4 години
До ЧефоАбе тоя Иво Христов не може да смята.Не са 80% ,повече са.Ходиш ли по улицата с намордник ,зомби?Добре,че Тръмп утрепа вируса като спря парите за к у м у н и с т и ч е с к о т о СЗО.Радев нали подписа фашиския закон за задължителни имунизации и цифров фашизъм,а Нинова гласува за него?
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧефоДавай ся, Адрианчо, "Сексуалната революция и *** секса". Там си силен. Аудиторията е затаила дъх и чака:)))))))))
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
още е под хипноза завалията
142
3
 
1
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
Лича си да! Адрианчо съм!Наблегнете на Истината и Бога! И на промяната!Ще дойде със или без вашия мерак!
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧефоАдрианчо?? От 100 км. си личиш чадо. Ай ся давай за страпоня, там му разбираш:)
140
12
 
6
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
Какъв *** несретници?Всичко което казва е ВЯРНО!Сляпи, нечувстващи и мразещи драскачи!Човекът изрича Истината, а който казва Истината е Богу угоден!А вие драскайте, каквото има да стане с промяна, вие няма да спрете!
139
4
 
17
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Пътник си , Радев, пътник. В "нормално" положение до сега рубладжийските *** щяха да напишат поне 500-600 поста под тази статия . А то............мършава работа:) Не си интересен вече за руската пропагандна машина, издъни се с глупостта си. Ако питаш мен..............ОАЕ или ЮАР, че Гешев иде със страшна сила......
138
1
 
10
 
! Отговори
да ама преди 4 години
До Анонимен152Ще ползва челния опит на другаря Любен Корнезов,който в парламента заяви:"Средствата за производство не трябва да попадат в ръцете на тоя който може защото как ще го контролираме" И отдел кадри на БСП-ДС се развихри и назначи мутрите милионери милицоонери с бръснати тикви от които сега уж реват
137
1
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
Otvorete si ushite narode , prezidenta otnovo govori istini !!! Sabudete se ! Osaznaite tova ,koeto kazva I vzemaite spoite I ki kavoto moje ,zashtoto tezi oialtrte se niama da sitragnat dobrovolno !!! Dobrozorno shte bade !!!
136
4
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
А, така не може! Моят началник Пеевски не дава.
135
10
 
6
 
! Отговори
Аре стига с тази преди 4 години
До Анонимент.н. пандемия !?лъснаха ви глобалистките ззадници - вече и кокошките даже не вярват в измисления ви вирус !!!
134
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз няма да се спре! Отвратителен! Хора помислете преди да зачеркнете квадратчето с неговото име на следващите президентски избори!