Признание от Борисов: Горанов е прав за ДДС, но поемам отговорността

Ресторантьорите са били ударени най-силно от кризата
130
Признание от Борисов: Горанов е прав за ДДС, но поемам отговорността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС, но поемам политическата отговорност, каза в велинградско село премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той посети село Биркова, близо до Велинград, където провери ремонта на основно училище "Д-р Петър Берон". Хората от селото се оплакаха от лошото състояние на пътищата в района и Борисов обеща да се намерят 5 милиона лева за ремонт.

Още по темата
Заедно с премиера в днешната обиколка са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с дейността на бившия омбудсман Мая Манолова, както и за прехвърлянето на собствеността на футболния клуб "Левски".

Запитан дали има напрежение между него и Владислав Горанов за променената ставка на ДДС за някои услуги, след ясната отрицателна позиция на финансовия министър, Борисов каза, че напрежение няма, и че и той, като Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, смята, че по-малката ставка на ДДС е абсолютна грешка.

Той подчерта, обаче че поема политическата отговорност за това решение.

По думите му ресторантьорите са били ударени най-силно от кризата и това е била молбата на бранша с 300 хиляди служители.

Те твърдят, че с по-ниската ставка и с увеличаване на осигурителния праг ще има повече приходи в хазната. Единственото, което чувам от Горанов е "не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение", каза Борисов. Ние говорим всеки ден по много теми - ето и сега за пътя знам какво ще каже Горанов "АПИ си има бюджет", коментира Борисов. Аз се обграждам с хора, които ми казват кое не е правилно и не споря с тях, подчерта премиерът.

Ще намалим ставката на ДДС за ресторантьорите до края на 2021 година - ако се окажат прави и приходите в бюджета са по-големи, аз ще се надсмивам на Владислав Горанов , ако не - ще върнем ставката от 20 процента, посочи Борисов.

Решението за ремонт на пътя и на училището също е политическо и сега на Горанов ще му е криво, но ще ги намерим тези пари, каза Борисов.

Риск от промяната на ставката на ДДС за един сектор е, че със същите аргументи можем да го променим за всички, каза Владислав Горанов. Ние сме една от държавите с най-ниско преразпределение на БВП през бюджета и тук коментара към премиера ми беше - защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики, като тази за която говорим днес/ ремонта на училището и на пътя в района/, каза Владислав Горанов. Рисковете пред нас са дебатите за други сектори, които искат да им се свали данъка. Най-големият риск е, че ако загубим голяма част от приходите от този данък ще опрем до увеличение на преките данъци. Това ще доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система, каза финансовият министър.

В случая нито един от нашите партньори, нито една от системните партии, като изключим ДПС, не ни поддържаха за запазването на данъчната система и при всяка възможност изкарваха популистки тези как тя трябва да се промени в една или друга посока, каза още Горанов. Тук разбирам Борисов като лидер на партията, която се явява на избори. Докато няма ясна ценностна система кое е правилно и кое е грешно, не може само една партия да носи отговорност за политическата лудост, в която и наши партньори често изпадат, каза Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ДДСборисовГЕРБгоранов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Поплавски преди 4 години
Борисов,М.Стоянова,Вл. Горанов,всичките пърдет в една кратуна.Трикове за ***,сцена за ниско образована публика,която може и да проработи в главите на простолюдието.Горанов се "опъва"за ДДС-то,но "спасителя" наш,както обикновено,отново хвърля пясък в очите на българите,поемайки цялата "отговорност".Кой ще му я иска,даже г-н Гешев е объркан.Оказа се,че сме народ без гръбнак.Всичко което ни се подава,го вземаме за чиста,златна монета.Дано Господ ни помага по пътя ни!
92
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
До АнонименТова значи, че е време за политическа оставка и разследване.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи поемам политическата отговорност? Значи ли, че в случай на провал, ще ти се конфискуват къщите в Банкя и Барселона? Значи ли, че ще ти се ударят сто тояги на голо пред Парламента? Или просто ще отидеш на сянка да си пишеш мемоарите? Как може да признаваш безсмислеността и нелогичността на нещо и въпреки това да го прилагаш на цял народ? Аз после с политическата ти отговотност ли ще си купя хляб от магазина? Празни приказки на фалирал нарцис...
90
1
 
3
 
! Отговори
ДА преди 4 години
В Австрия дават по 25 евро на човек,за да посети заведение и да "събуди" икономиката.Тук свалят ддс,за да се *** от едни,а други да гледат.Никой няма да свали цени,а ще чакат клиенти!Пожарникаря като все гледа другите и се пъчи ,че е по-по-най-защо не раздаде на всеки българин по 50 лв.,за да отиде на заведение,ами сваля ддс!?За да го вдигне послена 30 %??А в Малта отдавна ддс на храните е НУЛА процента!!Защо не се взе този пример?Или примери се вземат на кой както му е изгодно!?
89
1
 
5
 
! Отговори
РМНВ преди 4 години
*** това да не тие тото бе. Ако се окаже така, ако се окже иначе. Политическа отговорност поемаш, а икономическа кой? Пак ли ние? ДДС на храните в ЕС е в пъти по-ниско от България. А ресторантите няма да ми вдигнат самочувствието на българин... Грижа за хората трябва, не за ресторантите. *** си в Барселона баце - време е...
88
5
 
1
 
! Отговори
Добро решение преди 4 години
Тази година е ясно че ресторантьорите ще имат загуби. Така със намаленото ДДС ще има повече фирми които ще преживеят кризата.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко,ако не построиш Коридор 8,не си патриот.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само политическата отговорност, а необходимостта от преработка на бюджета на България за 2020 г. При ненатоварен ббюджет като тези от миналите години, при 4 млрд. излишък той ще поеме 1,7-2 млрд.лв внезапно възникнал временен разход. Само че МФ трябва да го отрази, защото намалено ДДС означава намалени постъпления в досега доста печеливш бранш на икономиката. От МФ не казват колко време ще продължи намаленото ДДС. От МТ и МИ си траят. Така че ББ трябва да ангажира 3-4 министерства.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, и какво му е правото на Горанов ? Това, че иска да актуализира бюджета още през първото полугодие на 2020 ли ? Ами, като не може да смята, той, Менда Стоянова и останалите от Герб, аз мога !
84
0
 
13
 
! Отговори
Защо ? преди 4 години
Тук се върти един коментар- защо ДДС за кръчмите ще се сваля. Защото останалото до 20% ще може по друг начин да отиде в джоба на Бокича и мафиотската му орда. Жалко, но народа го управлява един представител от каменните хора, замразен и съхранен в някой ледник и размразил се в 21 ви век. На това управление също ще дойде края, но къде ще отиде душицата на Бокича след неговия край - това той не мисли. Той няма и да се замисли, главозамаял се е...
83
0
 
11
 
! Отговори
Ривалдо преди 4 години
Накратко - още експерименти, глупости и измами на гърба на БГ народа. Какво значи например "ако се окажат прави и приходите са по-големи аз ще се надсмивам на Горанов, ако не - ще върнем ставката". И маже очите за този мафиотски закон като сваля ддс на книги... Какво ще се надсмиваш не знам, но теб има Кой да те излекува.
82
0
 
16
 
! Отговори
Само един... преди 4 години
самозабравил се л'умпен може да направи такова изказване.ЗА съжаление този л'умпен е превърнал срната във феодално владение.
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Българи и без ковид хората измират!Високата смъртност в развитите държави не е заради мерките а заради високата продължителност на живота тук просто няма хора над 75 които са най засегнатите.
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другояче казано - Горанов е Прав , а Борисов е Крив , но го няма Майстора на правото и кривото . А доколкото за доходите разсъждението е следното : За нормални условия на живот - 636 , но и с 300 става само че в дълбокия тил на Пандемията . И като всяко наше правило и в тази ситуация майстора на оцелелите липсва .
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшен злобар е този Бойко ,възрастните хора ги обрече на смърт с тези ниски пенсии затова у нас продължителността на живот е с 10 г. но ниска ,защото не може да вземаш 200 лв. пенсия и само лекарствата ти да струват 100 лв. Хората масово не се лекуват ,ходят без зъби защото тук е ад за пенсионерите. Има един коефициент на Джини ,който измерва бедността и неравенството в доходите там ние сме на върха : най-бедната страна с космически заплати за тях и с най-високо ДДС за храните и лекарствата то
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо трябва да се въведе прогресивен данък защото ние останахме най-бедната страна с най-ниски преки данъци,богатите пак ги заобикаля Бойко щото той лакомията първо гледа себе си да не го засегне него,но не може бедни и богати да плащат един и същи данък,и европейската практика е косвените данъци да са по-малка част от приходите в бюджета и от ДДС първо трябва да се намали ДДС на храната и лекарствата.Как така пак облагодетелства богатите,продължителсността на живот тук е с 10 по-ниска защото
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мараба! :)))))
76
0
 
19
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До АнонименПоредния пиар си прави чудовището много го е страх да не изпусне властта сладка а иначе си е ***, *** и трябваше отдавна да се разследва за корупция крадене мокри поръчки пране на пари и даване на злато на фащ като подъръци заедно с иван костов и криминалния престъпник хампарзумян говнян
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започна да си признава. Едно по едно всичко ще си каже. А маската се носи върху носът а не под него. Този човек едно нещо неможе да направи като хората а те за министър го избрали. Представям си какви са останалите в страната ако този им е първият министър.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шофьорът на джипката е непукист за някакви си липсващи XXX+ милиона в бюджета. Има факти: главен финансист, който не събра XXX+ милиона от хазарт, откакто е министър. Фурма икономист, дето като принципал на ББР изтърва 75 милиона към ЧСИ копърките в извънредно положение...