Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО

Чакаме становището на ЮНЕСКО, категоричен е Томислав Дончев
Обновена: 19 юни 2020 11:38 | 19 юни 2020 11:35, Камелия Цветанова
78
Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО
Снимка: Pixabay

България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей на джамия, докато не се произнесе ЮНЕСКО. Това обясни вицето Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Още по темата


Едва след като на сесия на ЮНЕСКО бъде обсъден този проблем, България може да вземе решение да реагира.

Дончев обясни, че решението на турската страна да се промени статута на „Света София“ от музей на джамия се очаква да бъде взето след две седмици.

Той допълни, че е подадено искане да се установи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, с който „Света София“ е обявена за музей, е бил истински или фалшив.

Това не е първото такова искане, но до момента всички такива жалби са били отхвърлени от Върховния съд на Турция, каза още вицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разследването с предрешен резултат на не/автентичността на подписа на Мустафа Кемал Ататюрк, макар и носещо политическия патент на Ердоган, е един ход в толкова познатия на съвременния българин герберски стил на управление с ивангешевска специфика. Този ход показва колко много Българан Галантът е прихванал от турците по време на петвековното им присъствие.
72
5
 
1
 
! Отговори
Албен Ма ов преди 3 години
Големи сте професорЕ тук.Като превземете Истанбул правете каквото искате, а тук само локуми можете да разтягате.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЮНЕСКО и ООН , отдавна обслужват интереси !!!! А що се отнася до НАТО и ЕС :) Аз поне Не познавам, някий познат или във разговор със не познат , ааа и вкл. и Аз да сме разбрали от това членство ....и да ги има и да ги няма все едно ......
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 41Но преди да станат джамии, тези наши столични храмове са били средновековни православни църкви. След Освобождението статутът им на християнски църкви е бил възстановен.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 44Ти не си ли чувал, че български аристократки са били венчавани в тази църква за византийски велможи?Включително и дъщерята на цар Калоян, когато са я омъжили за латинския император Анри Фландърски, братът на Балдуин.
68
0
 
12
 
! Отговори
Хюго Бос до 62 преди 3 години
Точно. Това е най- вредната имперрия. Нищо не допринесла, а донесла само изостаналост и мизерия и терор. Ей, каквото правиха ИД допреди няколког години, същото нашите деди са търпяли 5 века. Като тръгне човек из Балканите се вижда къде започва цивилизицаята- къдерто почват бившите владения на Австро-унгарската империя...
67
1
 
13
 
! Отговори
Хюго Бос до 58 преди 3 години
Съгласен съм с теб. Руснаците са разрушили много от гнусните джамии, за да върнат християнския, цивилизования облик на страната. Срам- една от първите християнски, правиославни държави, получила дар азбука от великите братя, а потънала в джамии и поримитивна анадолска гнус...
66
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лили БарутаПо-голяма е вороятноста отнова да бъдем присъединени към новата турска империя !!!
65
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65Абе ***, ти с хляб и сол ли нахлу в земите на Византия ? Аман от *** !!! Каквото иска това ще направи Турция, всичко друго е както се казва на турски бош лав (празни приказки) !!!
64
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варвари с ятагани нахлуха османците преди векове, рушаха или присвояваха, асимилираха.Нищо не построиха,само използваха.И такива си останаха -манталитет.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ България няма основание да реагира, а управляващите в момента.
62
4
 
16
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Съюз със Гърция,Армения,Русия и с арабите и да ги изметеме фесовете на около 500км.навътре в Ориента....
61
1
 
4
 
! Отговори
Римски пълководец преди 3 години
Марк Джамий Олигофреникус
60
3
 
12
 
! Отговори
Lan преди 3 години
46 :) Интересно едностранчиво мнение...и имаш ли някаква представа колко църкви, параклиси и манастири се рушат и вече са и изчезнали, поради точно същите причини? Дори и в големите градове църквите рядко са добре поддържани...Та? Да си чул някоя джамия да е направена на църква? Това е явна провокация...нямаща нищо общо с религията или пък с Бога, има общо едиствено с топлото местенце на Ердоган.
59
1
 
11
 
! Отговори
Lan преди 3 години
:) На мен пък не ми пука какво ще каже Юнеско. НО Ердоган си вкарава автогол - играе го набожен, но всичко е само корист и предизборна пропаганда. Бог се отдръпва от Турция...
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отсреща нали има вече джамия. То няма да има толкова набожни
57
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше руснака по време на войната щяхте да гледате много джамиии ,повече от тези дето останаха впоследствие.РУСНАКА ГИ ВЗРИВИ ,А НАШИТЕ ДА НЕ КАЗВАМ КАКВИ ГИ ОСТАВИХА ОСТАНАЛИТЕ.Ти го освобождаваш ,даваш му лиценз за света то като не става пак си иска ориента и чалгата.
56
8
 
20
 
! Отговори
Осман преди 3 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубава работа ама
54
0
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос до 42 преди 3 години
Ей, ***, объркал си темите. Тази не е за Русия, не ти ли казаха на тези сбирки поне да тролиш по съответната тема?