Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО

Чакаме становището на ЮНЕСКО, категоричен е Томислав Дончев
Обновена: 19 юни 2020 11:38 | 19 юни 2020 11:35, Камелия Цветанова
78
Турция превръща "Света София" в джамия, ние с позиция след ЮНЕСКО
Снимка: Pixabay

България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей на джамия, докато не се произнесе ЮНЕСКО. Това обясни вицето Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Още по темата


Едва след като на сесия на ЮНЕСКО бъде обсъден този проблем, България може да вземе решение да реагира.

Дончев обясни, че решението на турската страна да се промени статута на „Света София“ от музей на джамия се очаква да бъде взето след две седмици.

Той допълни, че е подадено искане да се установи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, с който „Света София“ е обявена за музей, е бил истински или фалшив.

Това не е първото такова искане, но до момента всички такива жалби са били отхвърлени от Върховния съд на Турция, каза още вицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
17
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Аз не искам да гледам джамии и изобщо храмове на най- античовешката религия. ХГоляма грешка е било, че не са разрушени всичките след Освобождението. Гнус.. гърците както винаги по-умни от нас..
52
1
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос до 52 преди 3 години
ДжамиЙ??? Това римски пълководец ли е?
51
9
 
13
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
До 41Били са джамий, преди да бъдат джамий там е имало църкви, параклиси. Винаги храм се строи на света земя. За 500 години робство всички джамий требва да се изравнят.
50
3
 
15
 
! Отговори
Пфффф преди 3 години
До анонимен 48Нали държавата дава пари на мюфтийството, да не мислиш, че ги събират пенсионерите от долината на широките ***? А тези пари дъжавата, която ти изписваш с малка буква, ги взема от нас...
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кво очаквате от "политик" като този да, защити религията ли?
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат пари да дават на кадъните да одат с чаршафи, за ремонт на джамии - нямат
47
11
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Джамиите в българия се ремонтират с държавни пари само и единствено ако са паметници на културата. Ако не са тогава ремонта се прави от мюфтииството. Джамията в Кюстендил е оставена да се руши защото не е паметник на културата и защото в града няма мюсюлмани за да се дават пари за техен храм от мюфтииството.
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Марулякоя точно действаща джамия е ремонтирана с държавни пари? В Стара загора не е действаща, тя е музей, беше подигравка с мюсюлманите, щото и Веждичката го направи.
45
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли колко джамии са унищожени и затворени през комунизма, към днешна дата колко имоти държавата не връща на мюфтийството поради една или друга причина, джами в Самоков, Кюстендил, Дупница, Карлово се рушат, с представителите на мюфтийството държавниците се подиграват под всякаква форма и от друга страна в Истанбул желязна църква и милиарди лири за християнската общност в Турция и БГ си мисли, че в това отношение е по-добре от Турция, но ако беше нямаше да чака ЮНЕСКО. Няма очи да се обади
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимена тез джамии върху какво са построени, даже некъде изобщо не са строени - вдигат минарето до християнският храм и мажат (както е описано в статията)
43
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Има много хора в България, които се въобразяват, че Света София в Истамбул някога е била българска черква. Света София НИКОГА не е била българска черква. Това е катедралата, в която са коронясвани византииските императори. Какво правят турците с нея НЕ Е наша работа.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"няма основание да реагира", в кво чудно има, като го знаем от къде е тръгнал въпросния. бея му прай теманета в турция, че той ли? На такива религията са парите, и майка си биха продали..
41
1
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Росия нали се смята за трети рим и наследница на византийската империя -да се оправя путин с аркадаша си ердо
40
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Археологическия музей на БАН срещу президентството някога е бил джамия. Храмът Свети Седмочисленици на ул. Граф Игнатиев също е бил джамия. Айде да не се правим на много по-цивилизовани от турците.
39
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква култура имат турците ?
38
6
 
16
 
! Отговори
Маруля преди 3 години
В България джамиите се ремонтират с държавни пари и са многобройни, а турците ремонтираха Желязната църква и ние ще се надупим от благодарност. Никой не казва, че трябва разрешение за богослужение, а тука ходжата вие като приклещен и ние трябва да го търпим.
37
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А защо трябва България да реагира? Света София преди да стане джамия е била византииска черква. Византииците да се оправят.
36
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако го направят, трябва с референдум да затворим всички действащи джамии на територията на България и да ги направим музеи.
35
0
 
4
 
! Отговори
Do 33 преди 3 години
и да сме добре и от двете страни на Босфорът********************************************Турция е и от двете страни на Босфора а ти дори не си близо до Истанбул, камо ли до протока. Айде изясни си какво искаш да кажеш.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи трябва да се чака и после да се възразява? Не е ли по-добре сега да се възрази?