Четат Корана в "Света София" - Турция празнува превземането

Ердоган: С народа ни да изживеем радостта от завладяването!
29 май 2020 12:15, Елка Василева
165
Четат Корана в "Света София" - Турция празнува превземането
"Света София". Снимка: архив, БГНЕС

Глава от Корана и ислямски молитви ще бъдат прочетени довечера в храма „Света София“, който в момента е музей, по случай 567-та годишнина от завладяването на Истанбул, заяви турският лидер Реджеп Ердоган в четвъртък вечерта.

По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.

Годишнината от превземането на Константинопол от османците ще бъде отбелязана с редица събития днес в града.

„Привечер фондацията „Стрелци с лъкове“ организира състезания „Купата на Завоевателя“ (по името на султан Мехмед II Завоевателя, който превзема града – бел. ред.). В рамките на организираната от Министерството на културата и туризма церемония в „Света София“ ще бъде прочетена сура „Фатиха“ (първата глава от Корана – бел. ред.) и отправени молитви. С тази програма искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването“, каза Ердоган, цитиран от БНР.

В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят. Доста от съществуващите византийски мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени.

Внушителният храм „Св. София“ (Божествената премъдрост) – най-яркият образец на византийската архитектура и най-впечатляващото строително-инженерно постижение на времето си, е изграден през 532- 537 г. при император Юстиниан I.

„Света София“ е християнска катедрала над 900 години и дълго време е била най-голямата постройка в света.

След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. През 1934 г. е обявена за музей от Мустафа Кемал Ататюрк.

Сега сградата привлича милиони туристи годишно и има статут на защитен обект от списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

По време на предизборната кампания преди местните избори в края на март 2019 г. турският държавен глава на два митинга предложи идеята за отваряне на „Св. София“ като джамия.

 


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Турчин

това могат да правят ако са построили те света софия .Това е световна културна ценности те ще си я правят джамия на дивата елигия.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По същата логка щом те празнуват завладяването и потопяването в кръв на града Европа ,която обхваща бившата римска империя трябва да се обедини и да удари един ритник на ердо и да празнува освобождаването си .и то ще последва. Като ритникът може да бъде икономически -вето на турските стоки и туризъм и ердо ще клекне и ще яде джамии.
150
5
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 1 месец
Незнам защо сте така лошо настроени но това е тяхна държава и могат да си правят каквото искат. Ако пък казвате че не е , това е Византия тогава трябва да предадете и България на византийците защото и тука е била тяхна провинция.
149
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болните атлантици биха се провикнали: Константинопол ако ще на талибаните да е, само да не е на руснаците
148
4
 
8
 
! Отговори
Али Ръза преди 1 месец
Завладяването става от към сушата, тъй като никой не е очаквал, че от там може да се превземе. Но мъдуркоФците маджари са оказали научна помощ, отлели са в Одрин огромни оръдия, незабелязано са ги преместили до Константинопол и с тяхна помощ последния бастион на една умираща империя си заминава завинаги!
147
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е иторията: едни си честват звоеванията, други освобожденията от робство.
146
4
 
16
 
! Отговори
Kubilay преди 1 месец
А ти какво очакваш, да страдат, че са превзели най-значимият град тогава ли? Разбира се, че всеки турчин е горд и се радва. Тази чест се е паднала на тях. Преди това и арабите са се опитвали. Османската не са разрушили нищо. Напротив, българската църква в Истанбул и сега се поддържа от турската държава и изглежда страхотно. За разлика от западналите над 1400 и още хиляди разрушени османски паметници тук. Затова Османската е просъществувала толкова дълго. Защото е уважавала всички етноси в нея.
145
10
 
7
 
! Отговори
seira преди 1 месец
Ердоган: "...искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването“

ДО ТУК С "БРАТСКИЯ ТУРСКИ НАРОД"!

ОБИКНОВЕНИЯТ ТУРСКИ ГРАЖДАНИН ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, НО ОТ НЕГОВО ИМЕ СЕ ВЪЗХВАЛЯВА "ЗАВЛАДЯВАНЕТО"!!!

УПРАВЛЯВАЩАТА МЮСЮЛМАНСКО-ФАШИСТКА КЛИКА, ОГЛАВЯВАНА ОТ ЕРДОГАН С ВСИЧКИ СИЛИ СЕ ОПИТВА ДА ПРЕДСТАВИ КАТО "МОРАЛНА ЦЕННОСТ" ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ, УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЧУЖДИ НАРОДИ И КУЛТУРИ, И ДА ГО ПРИПОЗНАЕ КАТО ТАКАВА "ЦЕННОСТ" ЗА ТУРСКИЯ НАРОД!

НАРОДЕ!!!!!
144
1
 
16
 
! Отговори
Албен Манов преди 1 месец
Като превземете и вие Истанбул, четете каквото искате.
Сега те си решават какво да правят, а Вие само локум може да разтягате тук.
143
10
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 месец
Аз пари за имамбаялдъ нямам...те ми четат Сури!
142
14
 
15
 
! Отговори
Ане преди 1 месец
Тези откриха ли ди турска азбука или са още в 9ти век?
141
16
 
25
 
! Отговори
Опърлен ястреб осман преди 1 месец
Абе джамиите в София и Шумен не бяха ли построени върху основите на църкви? Не трябва ли да ги върнем по първоначално предназначение, както прави султана в Ислямска Държава Тюркие?
140
16
 
17
 
! Отговори
Кръстоносец преди 1 месец
Ислямът е религия, която е създадена от юдеите с цел да унищожават християните. Мюслитата са безпътни безбожници и никога няма да видят царството господне. Тази сатанинска религия и последователите и са бездарни консуматори, които се плодят като *** и живеят няколко века назад.
139
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като ходиш из Европа и виждаш какво чудо са построили и съградили арабите като са завземали територии си задаваш един въпрос. Турците колко ли са мързеливи и елементарни, та след толкова години под тяхно иго, няма нищо направено от тях което да видиш днес. Покръстените българи дето се турчеят сега са едни безпътни и объркани хора. Турците им показаха някога като хукнаха в Турция,че не ги зачитат за нищо, а тук им оставиха гражданството и до сега.
138
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До: Jj (номер 121)

Схвана ли уловката,
Не???
Справка показва истината:
Българските въстаници вдигат пожарни лили!!!
137
16
 
20
 
! Отговори
Деян преди 1 месец
Турските политици са много некадърни с жалките провокации които правят и още повече обезценяват лирата
136
21
 
39
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Народ, който се гордее с масовите изнасилвания и кланета, извършвани от него, с това че нищо не е създал, освен да гради калпавш минарета върху хилядолетна архитектурни ценности, не може да заслужи уважение.
135
2
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 1 месец
28 000 квадратни километра???

Цялата територия на България 111 000 кв.км., 28 000 кв.км. са точно 1/4 от територията на България, примерно всичко от Пловдив до Черно море на юг от Стара планина.
134
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
28 000 квадратни километра
------

Ти километрите ги нямаш за нищо, бе...
Най-вероятно са 28 000 м2, което е 28 декара, което е квадрат със страна 170 метра.
Горе-долу това може да се очаква от орда номади, които иначе са живели в кожени юрти.
133
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сложили четири комина до църквата.......първобити.