Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България

Подкрепата на американското посолство към протестиращите е нормална
Обновена: 15 юли 2020 21:52 | 15 юли 2020 21:20, Нели Христова
167
Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България
Снимка: БГНЕС

"Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката в Гърция и наложи санкции на всички компании, свързани с изграждането на "Турски поток", това ще бъде сериозен удар за нашата страна. Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях", това коментира пред БНТ бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки. Той беше категоричен, че едно служебно правителство не може да защитава дългосрочни интереси, тъй като има много ограничен хоризонт.

Подкрепата от страна на американското посолство на протестиращите е нормална, каза той и обясни, че те ни третират като незряла и неразвита демокрация. България беше най-верният сателит на Съветския съюз и по тази причина съществуват съмнения и подозрения за демократичните ни убеждения. По думите му е странно, че това скрито насърчаване на протестите у нас става на фона на събитията в самите Съединени щати, където събарят паметници дори на бащите учредители.

Проф. Близнашки подчерта, че, когато разговаряме с европейските си партньори и американските си приятели, ние трябва да стъпим на една много здрава основа, да не подценяваме собствените си постижения, да запазим собственото си достойнство, а не да оклеветяваме страната си.

"Има много наивни български политици, които смятат, че нещата опират до политически симпатии или антипатии. САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини", анализира проф. Близнашки.

По повод специалното изявление на президента Радев, в което той отново настоя за промяна на правосъдната система, от която зависи целият политически живот и отново окуражи консенсуса "антимафия", конституционалистът подчерта, че крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум. Гласът на здравия разум постепенно ще набира сила. Румен Радев е поел по един път и не може да се върне назад. Нещата са много по-сложни, отколкото той си представя. Той ни тласка към "власт на тълпата" и понеже няма нужната култура, Радев не разбира, че тълпата на площада не може да взима никакви решения. Явлението Румен Радев е политически анахронизъм, обобщи проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки прогнозира, че промени в страната ще има, но "насъскването" на едни хора срещу други трябва да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
13
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Боко на дръвника, задето се ппита да ни продаде на Путин!
82
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ме е страх от безпринципна коалиция от сорта БСП+ДПС+Слави Трифонов, която ще е по-голяма трагедия и от ГЕРБ. Без радикална промяна в изборния закон ще получим точно такова безпринципно управление от сорта ще ви оправям 800 дни.
81
2
 
11
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Винаги ,когато има размирици и несигурност икономиката страда.Ще видим какво ще се случи след оставката.Кой ще управлява по-добре като всички са от едно котило.Комунистите да не се точат толко,нищо не става от тях дори и с подкрепата на Радев няма да успеят.Те са дискредитирани.
80
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Надали трябва да слушаме съветите на безпринципен човек готов да стане кадър на ДПС! Тоест трябва да приемем содомски закони и ювенална юстиция - като резултат содомско еничарство. Предпочитаме така отколкото с наведени глави да се надупваме. Вие сте се надупил професоре но ние не. Затова и не може дани разберете!!!
79
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се е хванал с Русия ще го за ду ха много яко.
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близнашки сякаш говори глyпocти написани му от някой друг. Не може даже чак толкоз т^ъ^п.
77
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 95Близнашки не е гладен, а Радев.Той изскимтя на Черепа, че му е празно шкафчето и му налапа пурата !
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близашки
75
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладният Близнашки. Вечно гладният Близнашки. Готов на всяка низост за някоя пържола от масата на Борисов.
74
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близнашки - новият служебен Премиер в правителството на ГЕРБ.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобалистите за бой се стягат и редиците си стягат по цял свят а в родината на кой е даден знамето той пръв ще почне да брои камъни на плаж а другще пуска ретро записи за ххх филми.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавният департамент на САЩ в момента са куче, което лае но не хапе и мишките го усещат много добре, те магазините си не могат да опазят от банди мародери, санкции ще ми налагат. Докато не си правят *** само ще ***
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини" - извод всеки си гледа интересите - ние трябва да си гледаме нашите и да си построим газовия поток. Прави впечатление че САЩ не подбират - ако трябва ще се съюзът със Радев и Божков но ще спрат проекта за газопровода! Затова най добре една държава да прави точно на обратно на каквото те и кажат...
70
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев - синоними:РазделениеРазорениеРазрухаРазцеплениеРазединениеРуска марионеткаРазпадРаболепие...
69
7
 
17
 
! Отговори
Вън от политиката,бе преди 3 години
Тоя дебел хамелеон кой го брои за жив? Айде за скрап!
68
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разлика от некадърния Фигурант Радев Близнашки е професор и бивш Премиер т.е. човек с опит в изпълнителната власт, а не шофьор на парашут и декоративна фигура като Радев.Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
67
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойдохме си най-накрая на думата."... ако държавният департамент на САЩ реши да замрази българските газови проекти ..."Тези политици чуват ли се какво говорят? Какви сме ние на САЩ и какви са ни те на нас? Ах да "... нашите американски приятели ...". Само, че при такива приятели не ни трябват ...И въпреки всичко това, именно сега сме били суверенна държава. Не гледай какво прави дядо поп, ами слушай какво ти пее.
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли начин да се осъди бкп-бсп за противодържавна дейност и да се конфискува.
65
3
 
3
 
! Отговори
Валеркста и ББ преди 3 години
Валерка,двама си вървят в саваната и хоп срещу тях лъв.Единия търти да бяга,а другия му вика:Не можем да го надбягаме,а първия му казва:Не е нужно да надбягам лъва,а само да надбягам тебе....
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма нищо общо с никаква политическа обстановка, а е вследствие брифинга на М.Помпео и закона CAATSA от 2017- "Противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции", като противниците са Иран, С.Корея и Русия. Спрямо Русия това включва (освен на практика всичко друго) и проектите в нефто газовата сфера. Даже санкциите на СП2 ги включват към военния си бюджет.