9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?

По-ниската ставка е временна мярка,важи до края на 2021 г.
103
9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите окончателно намалиха ДДС за бирата, виното, екскурзиите, организирани от туроператори, случайния превоз и спортните съоръжения във фитнес залите.

Вместо 20% ставката от 1 август до края на 2021 г. става 9 на сто.

Законотворците записаха промяната в Закона за местните данъци и такси по предложение на Обединени патриоти.

Спор предизвика по-ниското ДДС върху нискоалкохолните напитки.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това е финалният етап от групата мерки, насочени към туризма – бизнесът, който беше най-силно ударен от мерките заради епидемията от коронавирус.

„Още от 14 март заведенията бяха затворени и се заговори какви мерки да се предприемат за компенсация. Ефектът от намаляването на ДДС за храната в заведенията вече е налице, а сега с бирата и виното ще завършим този жест в помощ на бизнеса“, мотивира се той.

Още по темата

Симеонов смята, че с по-ниската ставка косвено се подпомага и производството на тези две напитки.

Според него намаляването на ДДС за всякакъв вид спортни дейности е и крачка в посока укрепване на здравето на нацията.

Румен Гечев от БСП обаче определи предложенията на ОП като екзотични.

„Десетки хиляди фирми са във фалит, десетки хиляди хора останаха без работа, а ние ще намаляваме ДДС на бира, вино, фитнес и гимнастики. Тези, които са уволнени преди няколко месеца, гасят мъката с вино и бира. Всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и луксозните чужди курорти и пият вино и бира“, скочи той.

Според него никъде в ЕС няма по-ниска ставка на ДДС за алкохол и ще има реакция от Брюксел, ако българите пият бира и вино с понижено ДДС.

„Намалете го и за водката тогава, и тя върви през лятото“, обърна се социалистът към мнозинството.

Валери Симеонов му отговори с упрека, че изказването му е блестящ пример за манипулация.

„Унизително е да свалите тази мярка на битово - кръчмарско ниво, защото става дума да помогнем на туризма, говорим да икономика. Алкохолът няма как да е с намалена ставка, но тук става дума за определена концентрация. За виното и за бирата в редица страни има намалена ставка, за водката няма“, отсече той.
 
Депутатите решиха още, че фирми,които са преустановили дейността си от март във връзка с извънредното положение, могат да бъдат освободени от такса „Смет“ с решение на Общинския съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При бай Тоше във всеки град имаше по няколко завода. Сега при демокрацията - икономика на сменяне на чаршафи, кръчми, ресторанти и заведения. България не произвежда нищо.
14
0
 
24
 
! Отговори
онзи преди 3 години
Намалете ДДСто на основните хранителни продукти, за да облекчите най-бедните хора. Сега ще пълните гушите на бирените фабрики с фалшива бира която има срок на годност една година.
13
13
 
5
 
! Отговори
Simvola преди 3 години
Гечев да не ръси бисери, че Българския народ още помни Виденовата зима.15086
12
1
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Тоз Далавери е по вреден и от тиквата с малоумщините си!Те под "туризъм" разбират дрането на народа и пълненето на джобовете на мутрите а не хората да могат да си позволят да са "туристи"! С тез мизерни доходи как да станем туристи ве Далавери!Докога ще правите все на обратното и да слагате каруцата пред коня?
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Сега последно,ако си закупя бира или вино от търговската мрежа(магазините)то ще имали намалено ДДС?===цената няма да се намали, просто магазините ще плащат 9% а не 20% като до сега и печалбата от 11% ще остава за тях. Цените на всичко с намалено ДДС ще си останат същите за крайните клиенти. Просто се наливат пари в секторите.
10
1
 
28
 
! Отговори
1 преди 3 години
другари дупетати,никъде по света,не намаляват ДДС на алкохол и тютюневите изделия,затова храните са, в пъти по евтини,отколкото у нас,всички алкохолни босове мошеници,радостно потриват ръце,затова,че ще падне голямо крадене, на гърба на бедния български народ,но сами сме си виновни,ние ви направихме депутати.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега последно,ако си закупя бира или вино от търговската мрежа(магазините)то ще имали намалено ДДС?
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има приходи в туризма, трябва да има обслужване на ниво. А не гановски номера и мръсотия по хотели, ресторанти и плажове. Има пандемия, а хигиената в хотелите по морето е нулева.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера го писах , днес пак - евродиректива позволява по-ниски ставки на ДДС за храни и напитки, но не и за алкохолни такива.Брюксел наистина ще реагира.Но самият факт, че такова нещо е минало през комисия и пленарна зала говори, че в НС са хора не познаващи законодателсвтото на ЕС, в който сме.
6
1
 
28
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
Нито една кръчма няма да си намали цените, щото ДДС-то им е по-ниско. Така само държавата ще си намали и без това ниските приходи.
5
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Чиста дискриминация, искам да премахнат акциза върху правенето на домашна ракия и 7процента са останалия твърд алкохол.... пияна нация весела нация по-малко проблеми за правителството, по-малко желания за промяна...
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейй, сега ще стане бирата у Кауфландо по 50 стотинки...... Ще пиеме безспирно до ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС наложи уеднаквяване на ДДС в страните. Всичко друго е лъжа. Това е директива, изискване от там. Стига са лъгали.
2
0
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Всички сектори срадат.Защо си мислите ,че шивашката индустрия шиеща на ишлеме,не страда?Ми,че те от март нямат поръчки?Ама там всички данъци вървят?Какво сте ги заккрепили тия кръчмари?Давам само един пример!!Ако знаете ,колко още отрасли ще фалират до зимата.*** ,вие ще видите!!!
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако и това престъпление бъде направено - чашата съвсем ще прелее. Ако ще се намалява ДДС - само за лекарства, храна от първа необходимост, детски дрехи, книги и учебници.Всичко друго е евтина *** политика.